Публікація

Людина зникла під час воєнних дій: що робити?

З початку повномасштабної російсько-української війни кількість випадків зниклих безвісти осіб постійно зростає, що підтверджують статистична дані. 30 вересня уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олег Котенко на брифінгу  повідомив про кількість справ з розшуку осіб, зниклих безвісти, – 13 835. За словами заступниці міністра внутрішніх справ України Катерини Павліченко, лише станом на 1 серпня до органів Національної поліції України (НПУ) за період повномасштабної війни надійшли звернення про зникнення аж 4 242 дітей. Актуальним стає питання: що робити та до кого звертатися? Нижче читайте консультацю від Приймальні УГСПЛ у м. Суми

Світлина: kanaldom.tv

За законодавством розрізняються:

  • зниклі безвісти 
  • зниклі безвісти за особливих обставин.

Останніх держава наділяє спеціальним правовим статусом, основні елементи якого описані в Законі України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» від 12.07.2018 року № 2505-VIII. Так, у статті 1 цього Закону наведено визначення особи, зниклої безвісти за особливих обставин, – особа, зникла безвісти у зв’язку із збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру.

 

Коли особа набуває такого статусу? 

З моменту внесення про неї відомостей, що містяться у заяві про факт зникнення, до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та вважається такою, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи.

 

Хто уповноважений розшукувати осіб, зниклих безвісти за особливих обставин?

Національна поліція України, Державне бюро розслідувань, Служба безпеки України тощо. Ключовим органом у цій сфері, до якого Вам необхідно звертатися, є саме Національна поліція України.

 

Що варто зробити перед зверненням до органів Нацполіції?

  1. Рекомендуємо зв’язатися зі знайомими, родичами, які можуть володіти інформацією про місцезнаходження особи. Зателефонувати до місць, де людина могла затриматись, чи куди, скоріш за все, прямувала би в тій чи іншій ситуації (затрималась на роботі, навмисно не виходить на зв’язок і просто поїхала до друзів у інше місто відпочити від усіх, перебуває на лікуванні, про яке не хотіла повідомляти оточуючих тощо), щоб упевнитись, що людина саме зникла, а не відсутня для вас чи з об’єктивних причин.
  2. Якщо людина дійсно загубилась чи зникла, варто зателефонувати до станції швидкої допомоги за номером 103 для консультації щодо подальших дій, або  1503 для отримання інформації про осіб, які поступили на госпіталізацію.
  3. У разі, коли припущення про зникнення підтвердилося, необхідно терміново звернутися до поліції за номером 102 та зателефонувати на гарячу лінію за безкоштовним номером 0800500202, де можна отримати консультацію щодо подальших дій.

Для того, щоб повідомити про зниклу людину, слід оформити заяву до відповідного територіального органу Національної поліції України (повідомлення про зникнення приймається поліцією в день звернення усно чи письмово).

Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення). Для того, щоб надіслати електронне звернення Вам необхідно оформити заяву за встановленим зразком та надіслати на електронну адресу [email protected]

Заява про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, може бути подана родичем такої особи, представником військового формування, органом державної влади, органом місцевого самоврядування, громадським об’єднанням або будь-якою іншою особою, якій стало відомо про зникнення.

 

Що треба вказати в повідомленні про зниклу людину? 

  • паспортні дані;
  • опис зовнішності з особливими прикметами у разі наявності таких (особливості зовнішності, наявність татуювань та шрамів, також у що була вдягнена людина на момент зникнення тощо);
  • інші відомості, що можуть допомогти у пошуках (номер мобільного телефона, дані про автомобіль та інше).

Міністерство внутрішніх справ створило загальну базу безвісті зниклихПортал розшуку МВС також містить інформацію щодо загублених речей, зброї, має базу неопізнаних тіл та базу осіб, що не можуть надати інформацію про себе (зниклі діти, хворі та літні люди, що мають складності з власною ідентифікацією).

Також в Україні з травня працює Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Він координує кол-центр з розшуку зниклих безвісти як військових, так і цивільних осіб, й співпрацює з Національним Інформаційним Бюро при Мінреінтеграції у питаннях інформації щодо зниклих безвісти. 

Олег Котенко, Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Світлина: Укрінформ

Як звернутися через кол-центр:

  • гаряча лінія кол-центра – 0 800 339 247 працює з понеділка по п’ятницю з 9:00-18:00. 
  • у суботу і неділю кол-центр працює у віддаленому режимі. Інформація приймається у вигляді повідомлень на номер 095 896 0421 у Viber та Telegram. 
  • також для зв’язку з працівниками кол-центру можна скористатися електронною адресою: [email protected].
  • якщо в вашому регіоні працює представництво офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, то зверніться до нього. Інформацію можна знайти на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. В планах уряду відкрити такі офіси в усіх областях.

 

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим внаслідок війни Росії проти України. Ми працюємо в 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.

 

Мережа громадських приймалень УГСПЛ надає допомогу постраждалим від війни за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: