Публікація

Компенсація на відновлення зруйнованого майна та інфраструктури в додатку “Дія”: як це працюватиме?

05 березня 2022 року Уряд відкрив 4 спеціальних фонди, основна мета яких – збір коштів на відновлення тієї чи іншої сфери життєдіяльності держави. Серед них і Фонд відновлення зруйнованого майна та інфраструктури.

Вже 09 березня прем’єр-міністр України повідомив, що українці, які залишилися без житла через дії окупантів, або чиє житло було пошкоджене, зможуть подати заявку на відшкодування через застосунок «Дія», а виплата коштів і відновлення майна почнуться одразу після завершення війни.

Станом на сьогодні ця функція знаходиться в режимі розробки і поки що не додана у “Дію”. Більш того, наразі не опубліковані й відповідні нормативно-правові акти. 

Проте передбачити, як буде працювати механізм отримання компенсації, не важко – в України вже є досвід врегулювання подібних правовідносин. І якщо раніше предметом компенсації було пошкоджене/зруйноване майно на підконтрольній Уряду території Донецької і Луганської області, то, ймовірно, схожі порядки будуть поширені на всю територію країни. Детально механізм отримання грошової допомоги (виплачується у випадку пошкодження майна) та грошової компенсації (у разі знищення майна) описує Порядок надання та визначення розміру грошової допомоги постраждалим від надзвичайних ситуацій та розміру грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації, затверджений постановою КМУ від 18 грудня 2013 р. № 947 (далі – Порядок)

В узагальненому вигляді процедура з отримання грошової допомоги/компенсації складається з наступних кроків:

  1. Подання пакету документів для визнання особи постраждалою і обстеження житла (до органу місцевого самоврядування/військово-цивільної адміністрації або ЦНАП подається відповідна заява, копія документа, що посвідчує особу, РНОКПП, документа, що посвідчує право власності на майно);
  2. Визнання особи потерпілою і проведення обстеження житла спеціальною комісією, видача відповідної довідки та акту обстеження;
  3. Подання пакету документів для отримання допомоги/компенсації до органу місцевого самоврядування/військово-цивільної адміністрації або ЦНАП, прийняття уповноваженим органом відповідного рішення і, безпосередньо, виплата належної суми;
  4. Якщо майно зруйноване – звернення до державного реєстратора та реєстрація у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно припинення права власності на зруйноване житло.

Ймовірніше за все, “Дія” надасть можливість оптимізувати ці кроки і звести участь постраждалої людини у цьому процесі до натискання кількох кнопок у смартфоні, адже документи, що входять до відповідних пакетів, наявні у застосунку. Також, корисною була б функція долучення до заяви про обстеження фото- і відеоматеріалів, які, відповідно до Порядку, постраждалий вправі подавати відповідній комісії під час обстеження його житла.

Наразі відкритим лишається граничних сум, які виплачуватимуться постраждалим, і методики їх розрахунку. З урахуванням  попередньої практики, можна припустити, що сума виплат буде обмежена певною верхньою межею. Під час врегулювання питання зруйнованого на житла на підконтрольній Уряду території Луганської та Донецької областей, правозахисники наголошували на тому, що такі обмеження є неприпустимими, а суми виплат часто недостатньо для повної компенсації завданої шкоди. Втім, наразі жодних заяв про це від Уряду не надходило, тому не слід робити передчасних висновків.

Так само уряд поки що не надав коментарі щодо компенсації у разі пошкодження/руйнування нежитлових приміщень або рухомого майна (зокрема, автомобілей), а також допомоги для наймачів, чиє житло було пошкоджене.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: