Публікація

Хронологія подій у Запоріжжі та Запорізькій області під час російсько-української війни: 9-10 травня 2022 року

09.05.2022

Поблизу с. Білогір’я Пологівського району на блокпосту окупантів під ворожим обстрілом опинився автомобіль із двома цивільними. Внаслідок прямого влучення снаряду в транспортний засіб він був підірваний. Пасажир авто помер на місці, водій – отримав поранення. http://1news.zp.ua/v-zaporozhskoj-oblasti-okkupanty-obstrelyali-na-blokpostu-avtomobil-s-grazhdanskimi-est-pogibshij/

https://t.me/zap_gp_gov_ua/513

Російські військові вкотре обстріляли тимчасово окуповане село Підгірне поблизу Василівки. Одразу після цього російські пропагандисти почали поширювати фейк про те, що за обстрілом нібито стоять Збройні Сили України.

https://suspilne.media/237297-vtorgnenna-rosii-v-ukrainu-situacia-na-zaporizzi-den-75-j/

У Мелітополі окупанти викрали місцевого проукраїнського активіста, викрали, щоб використати в зйомках відеосюжету про демонтаж меморіальної дошки Дмитру Донцову. https://suspilne.media/237297-vtorgnenna-rosii-v-ukrainu-situacia-na-zaporizzi-den-75-j/

https://suspilne.media/239232-zaporizki-volonteri-privertaut-uvagu-inozemnih-zurnalistiv-do-regionu-borsem/

https://t.me/riamelitopol/54491

 

Підсумок дня*:

Вбитих цивільних – 1

Поранених цивільних – 1

 

 

10.05.2022

Унаслідок ворожих обстрілів у Гуляйполі горів дах житлового будинку, господарча споруда та ще одне приміщення, що не експлуатувалося. Крім того, полум’ям був охоплений житловий будинок площею 100 кв.м.

https://t.me/zoda_gov_ua/7591

https://suspilne.media/239336-vtorgnenna-rosii-v-ukrainu-situacia-na-zaporizzi-den-80-j/

В Оріхові через російські обстріли горів житловий будинок на площі 56 кв.м.

https://t.me/zoda_gov_ua/7591

https://suspilne.media/239336-vtorgnenna-rosii-v-ukrainu-situacia-na-zaporizzi-den-80-j/

Окупанти вчергове з важкої артилерії обстріляли житлові будинки та цивільну інфраструктуру міста Оріхів. За попередніми даними, дві людини загинуло, до лікарень Запоріжжя доставлено 8 людей, пошкоджено 14 будинків, квартиру, літню кухню, господарські будівлі, два гаражі, три гуртожитки Оріхівського коледжу та будівлю підприємства ТОВ «Полібех».

Також, загарбники потрапили до будівлі комунальної установи дошкільної освіти “Сонечко”.

http://1news.zp.ua/v-sele-zaporozhskoj-oblasti-v-rezultate-vrazheskih-obstrelov-pogib-muzhchina-i-eshhe-odnomu-amputirovalo-kist/

https://www.facebook.com/pgo.gov.ua/posts/367887885374051

https://t.me/zoda_gov_ua/7609

https://www.facebook.com/watch/?v=1051758285743829

збройними силами РФ із застосуванням реактивної системи залпового вогню здійснено обстріл мирного населення села Таврійське Запорізького району. Внаслідок влучення ворожої артилерії загинула жінка.

https://www.facebook.com/pgo.gov.ua/posts/367887885374051

Внаслідок обстрілів російськими окупантами виникло загоряння у складській будівлі у м. Гуляйполе на загальній площі 150 кв.м.

https://www.facebook.com/DSNSZP/posts/370162791810133

Внаслідок російського артилерійського обстрілу села Заріччя Пологівського району було зруйновано будинок та поранено уламками його власника 1936 р.н., який від отриманих травм помер.

https://suspilne.media/238117-vtorgnenna-rosii-v-ukrainu-situacia-na-zaporizzi-den-77-j/

Чергових ворожих обстрілів зазнало с. Преображенка. Снаряд російської терористичної армії влучив у приватний будинок, в результаті чого тяжкі поранення отримали дві жінки 1991 та 1955 р.н., а також, отримав уламкове поранення правої гомілки чоловік 1981 р.н. було пошкоджено два будинки, смертельно травмовано чоловіка 1955 р.н.

https://www.facebook.com/watch/?v=4982275335181421&extid=CL-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&ref=sharing

На тимчасово зайнятих територіях області росіяни продовжують викрадати запаси зерна та соняшника. У Пологах зерно та насіння соняшника, які знаходяться в місцевих сховищах, російські злодії готують до транспортування у рф.

Також, окупанти вилучають врожай, який зберігався в Енергодарі. Днями помітили колону російських вантажівок, які були завантажені зерном. Транспорт їхав у супроводі військових у напрямку Кам’янки-Дніпровської, далі до Криму.

https://www.facebook.com/watch/?v=4982275335181421

Близько 13.00 у селі Семенівка під Мелітополем окупанти викрали двох людей.

http://1news.zp.ua/u-melitopoli-okupanti-vikrali-dvoh-ryatuvalnikiv-odin-iz-nih-invalid-i-potrebu%d1%94-zhitt%d1%94vo-vazhlivih-likiv/

 

Підсумок дня*:

Вбитих цивільних – 5

Поранених цивільних – 11

Пошкоджених об’єктів – 28

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви володієте інформацією про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму, щоб покращити якість документування злочинів, і, відповідно, якість доказів для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • вбивство, поранення цивільних;
  • вбивство, поранення медичного персоналу;
  • вбивство, поранення волонтерів;
  • пошкодження, знищення об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення медичних об’єктів (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення культурних, навчальних об’єктів;
  • пошкодження, знищення об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо);
  • побиття, зґвалтування, каліцтво;
  • утримання у заручниках;
  • пересування у населених пунктах ворожої техніки та її застосування/використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях;
  • артобстріл, авіаобстріл;
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів із стрілецької зброї;
  • привласнення майна цивільних осіб;
  • інше.

Особливо ми будемо раді бачити оригінальні фото та відео (без обробки та не із соцмереж), із яких можна отримати мета-дані.


* Інформація, відображена у категорії “Підсумок дня”, відповідає зібраним нами даним на момент публікації, потребує доповнення та уточнення.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: