Публікація

Хронологія подій у Запоріжжі та Запорізькій області під час російсько-української війни. 6 червня 2022

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Донецькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

 

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

Внаслідок обстрілів російськими окупаційними військами була пошкоджена високовольтна лінія електропередачі та погашені чотири підстанції Оріхівських електромереж на території обслуговування Оріхівського районного відділення. Через це були знеструмлені 15 717 домівок місцевих мешканців.

https://suspilne.media/247086-vnaslidok-obstriliv-na-orihivsini-bez-energopostacanna-zalisilis-ponad-15-tisac-abonentiv/

https://www.zoda.gov.ua/news/61395/vorozhi-obstrili-prodovzhujut-ruynuvati-komunalni-merezhi.html

Чергових російських артобстрілів зазнали міста Гуляйполе, Оріхів та село Преображенка Оріхівського району. Внаслідок російських артилерійських ударів в районі Гуляйполя окупанти  нанесли вогнепальне поранення дитині 2012 р. н.

https://t.me/zoda_gov_ua/8750

http://1news.zp.ua/v-zaporozhskoj-oblasti-rashisty-obstrelyali-gulyajpole-ranili-10-letnyuyu-devochku-i-razrushili-doma/

В результаті артилерійських ударів по містам Гуляйполе, Оріхів та селу Преображенка Оріхівського району було частково пошкоджено п’ятнадцять будинків, дві квартири, автомобіль та приміщення магазину.

https://t.me/zoda_gov_ua/8750

http://iz.com.ua/zaporoje/u-zaporizkiy-oblasti-okupanti-nanesli-vognepalne-poranennya-ditini

Російські військові обстріляли житловий район в смт Степногірськ Василівського району. Одна з ракет потрапила у двір дошкільного навчального закладу. Осколками вибило близько ста вікон.

Загалом з 18:00 до 19:00 години в Степногірськ попало 8 снарядів окупанта. Руйнувань зазнав житловий фонд третього мікрорайону міста.

https://t.me/zoda_gov_ua/8758

https://zabor.zp.ua/new/rossiyskie-voennye-obstrelyali-stepnogorsk-za-chas-v-poselok-priletelo-8-snaryadov-foto

https://forpost.media/vijna/viyska-rf-zavdaly-raketnoho-udaru-po-dytiachomu-sadochku-na-zaporizhzhi-foto.html

смт Степногірськ

В результаті обстрілу смт Степногірськ Василівського району було поранено одну людину.

https://t.me/zoda_gov_ua/8758

Внаслідок збройної атаки села Добропілля Пологівського району, п’ятеро громадян отримали осколкові поранення, з них – одна малолітня дитина.

https://gylyajpole.city/articles/217149/v-pologivskomu-rajoni-5-lyudej-otrimali-oskolkovi-poranennya

Артобстріли ворожих військ спричинили руйнування трьох приватних будинків по вулиці Перемоги у селі Добропілля. Від розриву ракетних снарядів в їх домівках потрощені дахи та вікна.

Від прильотів зруйновано парканну огорожу, дворову територію, розташовані на ній гаражі та інші господарчі будівлі.

Також ушкоджень зазнали автомобілі, які були припарковані у дворі сельчан.

https://t.me/zoda_gov_ua/8769

https://www.radiosvoboda.org/a/news-zaporizka-oblast-obstrily/31887270.html

У Гуляйполі ворожим снарядом частково потрощені дахи житлових споруд, також вибиті вікна та пошкоджені вхідні двері до будинку.

https://t.me/zoda_gov_ua/8769

https://www.radiosvoboda.org/a/news-zaporizka-oblast-obstrily/31887270.html

Окрім помешкань громадян, російські злочинці обстріляли територію тракторної бригади у селі Верхня Терса, Гуляйпільського району, де була розташована місцева автозаправна станція. В результаті влучення із заправного баку вилилося понад 6 тонн дизельного пального.

https://nv.ua/ukr/ukraine/events/okupanti-vdarili-po-zaporizkiy-oblasti-shcho-vidomo-novini-ukrajini-50248164.html

https://www.radiosvoboda.org/a/news-zaporizka-oblast-obstrily/31887270.html

https://alexua.tv/index.php?newsid=22646

Внаслідок пошкодження електрообладнання в одній з трансформаторних підстанцій у м. Запоріжжя знеструмлювалися 100 абонентів.

https://t.me/zoda_gov_ua/8778

Внаслідок ворожих обстрілів додалося пошкоджень у Пологівських електромережах, на ранок частково знеструмлені 2 села (с. Пологи, с. Вокресенка) та частина м. Пологи – загалом 1 256 споживачів.

https://t.me/zoda_gov_ua/8778

Було обстріляно міста Гуляйполе, Оріхів, с. Преображенка Пологівського району та     с. Таврійське Запорізького району, внаслідок чого були пошкоджені житлові будинки.

https://t.me/zoda_gov_ua/8778

14.30. Чотири удари завдали російські війська по центру селища Комишуваха Запорізького району. Внаслідок обстрілів були пошкоджені приватні будинки місцевих жителів.

селище Комишуваха

На одному з приватних будинків зруйнований дах, пошкоджені стіни й вибиті вікна

https://suspilne.media/247727-cotiri-priloti-v-odne-misce-golova-komisuvaskoi-gromadi-pro-obstrili-minuloi-dobi/

Вранці. Російські окупанти обстріляли село Новояковлівку, Оріхівського району. А близько 14.00 години того ж дня обстрілу зазнала Комишуваха Запорізького району. В обох населених пунктах пошкоджено приватні будинки. У Новояковлівці, крім того, постраждали будівлі фермерського господарства.

http://iz.com.ua/zaporoje/okupanti-znovu-obstrilyali-dva-naselenih-punkti-u-zaporizkomu-rayoni

Внаслідок обстрілів пошкоджено підземний газопровід середнього тиску у м. Пологи та газопроводи низького тиску у м. Оріхів.

Крім того, сьогодні вночі внаслідок обстрілу пошкоджено магістральний газопровід до газорозподільних станцій «Пологи» та «Гуляйполе». Без газопостачання опинилися 14 822 споживачі.

https://www.061.ua/news/3402833/u-pologivskomu-rajoni-poskodilo-magistralnij-gazoprovid-bez-gazu-zalisilis-14-tisac-spozivaciv

 

*Підсумок дня:

Поранених цивільних – 7

Пошкоджених об’єктів – більше 40

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення:
  • об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі)
  • медичних об’єктів (автівки, будівлі)
  • культурних, навчальних об’єктів
  • об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані

*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: