Публікація

Хронологія подій у Запоріжжі та Запорізькій області під час російсько-української війни. 27-28 червня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Запоріжжі та Запорізькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

 

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

27 червня 2022 року

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районах населених пунктів Гуляйполе, Оріхів, с. Преображенка Оріхівського району. Надійшло 19 повідомлень про руйнування об’єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів російськими окупаційними військами.

https://www.zoda.gov.ua/news/61781/na-orihivskomu-ta-gulyaypilskomu-napryamkah-prodovzhujut-fiksuvati-naslidki-zbroynih-zlochiniv.html

https://t.me/zoda_gov_ua/9697

Вранці. Російські військові обстріляли тимчасово окуповану Василівку. Внаслідок обстрілу загинула жінка. Також зруйновано будинки, згоріли авто та пошкоджено приватні домоволодіння місцевих жителів.

http://1news.zp.ua/okkupanty-obstrelyali-vasilevku-pogibla-zhenshhina-foto/

 

До органів поліції надійшло 14 повідомлень про наслідки ворожих обстрілів по об’єктам цивільної інфраструктури Оріхова та прилеглих населених пунктів. Інформації щодо травмованих не надходило.

Внаслідок влучання снарядами у приватних будинках зруйновані двори, паркани, прибудинкові території та споруди. Пошкоджені дахи, вибиті вікна, посічені стіни будівель. Від прямих попадань ракет повністю зруйновано стіни та майно в будинку.

https://www.zoda.gov.ua/news/61760/ne-pripinyajutsya-obstrili-naselenih-punktiv-na-liniji-rozmezhuvannya.html

 

Окрім житлових помешкань, отримано інформацію щодо знищених залізниць, електростанцій та інших об’єктів інфраструктури. Вкотре російські загарбники поцілили по Оріхівській виправній колоній. Снаряди потрапили у приміщення гуртожитків, котельні, ремонтно-механічного цеху та інші ділянки об’єкту. На території колонії знищено асфальтне покриття, паркан, вікна, двері та фасади вказаних приміщень.

https://www.zoda.gov.ua/news/61760/ne-pripinyajutsya-obstrili-naselenih-punktiv-na-liniji-rozmezhuvannya.html

 

До поліції надійшло п’ять заяв щодо пошкодженого майна Укрзалізниці та об’єктів електроенергетики.

https://www.zoda.gov.ua/news/61760/ne-pripinyajutsya-obstrili-naselenih-punktiv-na-liniji-rozmezhuvannya.html

 

Впродовж доби внаслідок артилерійських обстрілів російськими окупантами рятувальники ліквідували 10 пожеж. Так, у Василівці сталося загоряння конструкцій будинку. Також горіли житловий будинок та прибудова до сусідньої будівлі у Оріхові.

https://bit.ly/3PaAXHs

 

*Підсумок дня:

Вбитих цивільних – 1

Пошкоджених об’єктів – 54

 

28 червня 2022 року

Впродовж доби внаслідок артилерійських обстрілів російськими окупантами рятувальники ліквідували 2 пожежі. Так, у Оріхові сталося загоряння гаражу, а у Гуляйполі горів Гуляйпільський професійний аграрний ліцей.

https://gylyajpole.city/articles/221701/u-gulyajpoli-cherez-obstrili-goriv-profesijnij-agrarnij-licej

 

Внаслідок обстрілів було пошкоджено газопроводи низького та середнього тиску у м. Оріхів Пологівського району та с. Солов’ївка Василівського району.

https://www.zoda.gov.ua/news/61778/cherez-ruynuvannya-komunalnih-merezh-vid-obstriliv-strazhdaje-naselennya-oblasti.html

Окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру у районах населених пунктів Гуляйполе, Оріхів. Надійшло 20 повідомлень про руйнування об’єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів російськими окупаційними військами.

https://www.zoda.gov.ua/news/61770/situatsiya-shodo-zbroynoji-agresiji-rf-stanom-na-29.06.2022,-126-doba.html

 

Внаслідок обстрілів було пошкоджено газопроводи низького тиску у містах Оріхів, Василівка та смт Михайлівка.

https://bit.ly/3OXm9wi

 

*Підсумок дня:

Пошкоджених об’єктів – 26

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення:
  • об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі)
  • медичних об’єктів (автівки, будівлі)
  • культурних, навчальних об’єктів
  • об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані

*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: