Публікація

Хронологія подій у Запоріжжі та Запорізькій області під час російсько-української війни. 17-18 червня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Запоріжжі та Запорізькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

17 червня 2022 року

У с. Інженерне Пологівського району від тяжких поранень помер місцевий 14-річний хлопець. 16 червня снаряд влучив просто у подвір’я будинку, де жив хлопчик.

https://tinyurl.com/2p838sf5

 

Окупанти на захоплених територіях продовжують грабувати місцеве населення, приватні підприємства і державні установи, незаконно конфісковувати їхнє майно. В Бердянському та Мелітопольському районах окупанти викрали 5 автомобілів, які належать місцевим мешканцям та підприємствам.

https://tinyurl.com/bdd4mvdk

Упродовж доби внаслідок артилерійських обстрілів російських окупантів сталося 6 пожеж у Пологівському та Василівському районах. У Гуляйполі Пологівського району горіла господарча споруда на загальній площі 25 кв. м.; у м. Пологи горів житловий будинок та побутові споруди на загальній площі 80 кв. м.

https://tinyurl.com/3wnxzz8t

 

Російські війська обстріляли з важкої артилерії багатоповерховий і десяток приватних будинків у м. Гуляйполе: зруйновано дахи, пошкоджено двері та вікна, гаражні приміщення та господарчі будівлі.

Окрім приватних будинків, російські агресори поцілили у чотири магазини й місцеве відділення пошти.

https://t.me/zoda_gov_ua/9306

 

Підсумок дня*:

Убито цивільних осіб – 1

Поранено цивільних осіб – 2

Пошкоджено об’єктів – 37

 

18 червня 2022 року

Населені пункти Кам’янське, Гуляйпільське та Новоданилівка Пологівського району, смт. Степногірськ Василівського району противник обстріляв із РСЗВ «Град». Село Залізничне двічі потрапило під удар РСЗВ «Ураган». Населені пункти Новопілля та Гуляйпільське – під вогонь танків.

Надійшло 54 повідомлення про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури внаслідок обстрілів військовослужбовцями рф.

Частина з них розбиті повністю, інші – мають різні руйнації. Російські снаряди зачепили й інші прибудинкові споруди, гаражі, погреби, літні кухні і двори містян.

https://tinyurl.com/yc4yuam5, https://tinyurl.com/282f5vpx

 

Представники російських збройних сил на окупованій території здійснюють воєнні злочини і викрадають людей. У Бердянську військовослужбовці рф забрали громадянина та повезли в невідомому напрямку. Ймовірно, він у полоні.

https://tinyurl.com/ydbvpnzs

 

Уночі зі свого дому в Мелітополі російські військовослужбовці викрали 22-річного громадянина. Під час нічного вторгнення у дім волонтера окупанти почали бити чоловіка на очах у дружини та маленької дитини. Вдома були дружина, двоє маленьких дітей і бабуся. На обшук мешканця Мелітополя прибули 15 озброєних військових. Після обшуку вони забрали телефони та відвезли чоловіка у невідомому напрямку.

https://tinyurl.com/47a9v8nf

 

Унаслідок обстрілів військ рф Гуляйполя до лікарні з травмами різного ступеня важкості доправили постраждалих жителів райцентру.

Осколками ракет пошкоджено магазин, олійницю та адміністративне приміщення відділення Оріхівського РЕМ. Вибито вікна, посічено фасади та дахове накриття.

https://tinyurl.com/4ze2nfyn

 

Через російські обстріли зруйновано одну і трансформаторних підстанцій Пологівського районного відділення, через що було знеструмлено загалом 514 домівок у м. Пологи та селах Новокарлівка і Багате Пологівського району.

https://tinyurl.com/vyf4unf

 

Підсумок дня*:

Поранено цивільних осіб – 4

Викрадено цивільних осіб – 2

Пошкоджено об’єктів – 58

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення об’єктів (авто, будівлі):
  • цивільної інфраструктури
  • медичної інфраструктури
  • культурних, навчальних об’єктів
  • інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані

*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: