Публікація

Хронологія подій у Запоріжжі та Запорізькій області під час російсько-української війни. 15-16 червня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Запоріжжі та Запорізькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

15 червня 2022 року

На Запорізькому напрямку ударів та руйнувань зазнали: місто Гуляйполе, а також місто Оріхів Пологівського району, село Лук’янівське Василівського району. Надійшло 42 повідомлення про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури внаслідок обстрілів військовослужбовців рф.

Гуляйполе, Гуляйпільське і Чарівне противник обстріляв із РСЗВ БМ-21 «Град». Населені пункти Чарівне, Ольгівське і Новосілка потрапили під вогонь танків. Унаслідок обстрілів у Гуляйполі розтрощено будинки, присадибні ділянки та приватний транспорт, пошкоджено лінії електропередач. На жаль, через інтенсивний вогонь спеціалісти не мають доступу для проведення відновлювальних робіт.

https://t.me/zoda_gov_ua/9152, https://t.me/zoda_gov_ua/9191

 

У Запорізькій області внаслідок російського артилерійського удару пошкоджено фермерське господарство в с. Лук’янівське Василівського району: частково зруйновано приміщення, а також сільськогосподарську техніку.

https://t.me/zoda_gov_ua/9166

 

Унаслідок обстрілів м. Оріхів Пологівського району пошкоджено приватні будинки: повилітали шибки, зруйновано дахи. Внаслідок російських артобстрілів сталося шість пожеж, усі — на території Пологівського району. У містах Оріхів і Гуляйполе горіли чотири житлові будинки та три господарчі споруди.

https://t.me/zoda_gov_ua/9155, https://tinyurl.com/5e29fuve

 

У м. Оріхів унаслідок обстрілів пошкоджено розподільні та ввідні газопроводи низького тиску.

https://t.me/zoda_gov_ua/9165

 

13.30. У селі Менчукури Мелітопольського району військовослужбовці рф забрали громадянина та повезли в невідомому напрямку. Ймовірно, він перебуває в полоні.

https://t.me/zoda_gov_ua/9225

 

Підсумок дня*:

Викрадено цивільних осіб – 1

Пошкоджено об’єктів – 53

 

16 червня 2022 року

Унаслідок артилерійських обстрілів з боку окупаційних військ рф в Оріхові сталася пожежа на полі.

https://tinyurl.com/52wu5s5x

 

Збройні сили російської федерації нищать домівки мирного населення Гуляйпільщини: вибито вікна та двері, пошкоджено дахи, посічено стіни. У багатьох людей зруйновано подвір’я та господарчі будівлі на прибудинковій території, у декого від прямих ракетних влучань будинки зруйновано повністю.

https://t.me/zoda_gov_ua/9233, https://t.me/zoda_gov_ua/9229, https://tinyurl.com/4p87fjn4

У Гуляйполі зруйновано об’єкти цивільної інфраструктури міста: ЗС рф поцілили по місцевій адміністрації та центру дитячої і юнацької творчості. Обидва приміщення розташовані поряд, у них вибито вікна від розриву ракетних снарядів, пошкоджено фасади будівель, зруйновано парканні огорожі.

Значного удару завдано місцевому агрокомплексу: пошкоджено робочі приміщення, ангари, сільгосптехніку, ремонтні бокси згоріли разом із технікою для засівання полів.

https://tinyurl.com/2p8wbmxc, https://t.me/zoda_gov_ua/9229, https://tinyurl.com/4p87fjn4

 

Попередньо встановлено, що внаслідок російських обстрілів м. Гуляйполе до лікарні з травмами різного ступеня важкості доправили кількох постраждалих жителів райцентру.

https://t.me/zoda_gov_ua/9233

 

Ворожих обстрілів із боку ЗС рф зазнали село Шевченко Василівського району, міста Оріхів та Гуляйполе Пологівського району. Надійшло 44 повідомлення про руйнування домів (квартир) цивільних жителів та об’єктів інфраструктури.

В Оріхові зафіксували майже десять пошкоджень. Осколками снарядів зруйновано та пошкоджено приватні будинки та двори, паркани та прибудинкові території, а також склади агрокомплексу, на яких зберігалися соняшник і пшениця.

За попередніми даними, є постраждалі, їхня кількість наразі встановлюється.

https://tinyurl.com/2p8wbmxc

 

Військовослужбовці рф на Запоріжжі обстріляли Кам’янську школу-інтернат для дітей із порушеннями слуху, якій понад 60 років. Унаслідок атаки понівечено фасад навчального закладу, вибуховою хвилею вибито всі вікна, пошкоджено вхідні двері, класи та інші приміщення зсередини.

https://t.me/zoda_gov_ua/9182, https://tinyurl.com/b6bmu8m6

 

У селищі Верхня Терса Гуляйпільського району військові рф розгромили агрокомплекс, у якому займалися розведенням великої рогатої худоби.

https://tinyurl.com/2p8wbmxc, https://t.me/zoda_gov_ua/9216

 

У селі Інженерне Пологівського району російський боєприпас влучив у приватне подвір’я. Дитина дістала тяжкі осколкові поранення.

https://t.me/pgo_gov_ua/4510, https://tinyurl.com/2p838sf5

 

У селищі Більмак Пологівського району військовослужбовці рф незаконно заволоділи приватним автомобілем «Ford Sierra».

https://tinyurl.com/mvn9xdsf

 

Росіяни продовжують вивозити зерно вантажівками з окупованих територій. З АР Крим у напрямку Мелітополя помічено рух потяга з 10 зерновозами.

https://tinyurl.com/mvn9xdsf

 

У тимчасово окупованому Токмаку військовослужбовці рф навантажили краденими плазмами, роутерами та агромішками броньоване авто. Проте російська автівка перекинулась і награбоване майно втонуло у річці.

https://tinyurl.com/ypkfysns

 

Підсумок дня*:

Поранено цивільних осіб – 6

Пошкоджено об’єктів – 73

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення об’єктів (авто, будівлі):
  • цивільної інфраструктури
  • медичної інфраструктури
  • культурних, навчальних об’єктів
  • інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані

*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: