Публікація

Хронологія подій у Запоріжжі та Запорізькій області під час російсько-української війни. 13 червня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Донецькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

 

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

Унаслідок збройної атаки на м. Гуляйполе четверо осіб дістали осколкові поранення.

https://tinyurl.com/55treeyd

 

До органів поліції надійшло понад десять повідомлень про наслідки артилерійського обстрілу. ЗС рф обстріляли ракетами приватні будинки гуляйпільців. У багатьох із них вибуховою хвилею повибивало вікна та пошкодило двері. Осколками ракет зруйновано дахи, посічено стіни будинків, господарчих будівель і гаражних приміщень.

https://tinyurl.com/55treeyd

 

Унаслідок обстрілів було пошкоджено газопроводи середнього тиску у с. Новоандріївка Оріхівського району та розподільні газопроводи низького тиску у м. Оріхів.

Також унаслідок бойових дій пошкоджено каналізаційні очисні споруди, які приймають стоки м. Василівка та смт Степногірськ Василівського району.

https://t.me/zoda_gov_ua/9078

 

Наслідки обстрілів в Степногірську

У понеділок зранку ЗС рф знову обстріляли смт Степногірськ Василівського району.

Унаслідок обстрілу було кілька влучань по багатоповерхівці, де мешкають виключно цивільні люди. Будинок обстріляно з усіх боків саме в той час, коли люди набирали воду, яку їм привезли. Своєчасне укриття у сховищах врятувало їхні життя.

Один снаряд влучив у технічний поверх, інший – просто у квартиру на восьмому поверсі.

Також артилерія окупаційних сил рф зруйнувала дитячий майданчик навпроти будинку.

https://t.me/zoda_gov_ua/9082,

https://tinyurl.com/bdeszdne

 

ЗС рф завдають не лише невибіркових ракетних, а й авіаударів.
Російські війська завдали вогневих ударів по цивільній інфраструктурі та домогосподарствах с. Новомиколаївка Новомиколаївського району та місту Гуляйполе Пологівського району. Внаслідок обстрілу пошкоджено або зруйнувано17 об’єктів.

Також ЗС рф обстріляли з РСЗВ «Град» населені пункти Малинівка Пологівського району, Темирівка Гуляйпільського району та Успенівка Гуляйпільського району. По с. Каменське та с. Малі Щербаки Василівського району завдано ударів із Су-25 та двох вертольотів Мі-8.

https://tinyurl.com/2ruaz7rd

 

Окупанти продовжують грабувати місцеве населення і незаконно конфісковувати майно підприємств на захоплених територіях. У місті Енергодар співробітники так званої «народної міліції» погрожуючи зброєю захопили приміщення оператора зв’язку ТОВ «Інтернет Сервіс Груп».

https://tinyurl.com/369prtr8

 

У с. Кам’янка Пологівського району військовослужбовці РФ викрали автомобіль «Рено Сандеро» місцевого жителя.

https://tinyurl.com/369prtr8

 

Російські військовослужбовці і далі викрадають людей на окупованій території: у м. Токмак, Енергодар та с. Костянтинівка Мелітопольського району окупанти викрали трьох чоловіків і жінку, місце їхнього перебування невідоме.

https://tinyurl.com/369prtr8

 

На блокпосту у м. Василівка невідомі особи з числа військовослужбовців рф забрали громадянина з автобуса «Херсон-Запоріжжя» та повезли в невідомому напрямку. Особовий склад ЗС рф постійно перешкоджає виїзду цивільного населення на підконтрольну українській владі територію.

https://t.me/zoda_gov_ua/9119

 

В Оріхові та селі Преображенка Оріхівського району російські окупанти відкрили вогонь по могилах центрального цвинтаря біля елеватора. Внаслідок обстрілу утворилася вирва, потрощено могили, понівечено огорожі, зруйновано портрети і пам’ятники.

https://tinyurl.com/bdewdvht

 

Унаслідок обстрілу в селі Кам’янське Василівського району горіли відкрита територія, автомобіль і господарча споруда на загальній площі 0,5 га, у місті Гуляйполе Пологівського району через обстріли також загорілися господарчі споруди.

https://tinyurl.com/yckuv9ap

 

Підсумок дня*:

Поранено цивільних осіб – 4

Викрадено цивільних осіб – 5

Пошкоджено об’єктів – понад 41

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення об’єктів (авто, будівлі):
  • цивільної інфраструктури
  • медичної інфраструктури
  • культурних, навчальних об’єктів
  • інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані

*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

 

 

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: