Публікація

Хронологія подій у Сумах та Сумській області під час російсько-української війни: 29-31 липня 2022 року

29 липня 2022 року

08:00. – 09:00. Ранок почався мінометним вогнем росіян по Хотінській громаді (https://t.me/Zhyvytskyy/3476).

Вдень. В Охтирському районі, Великописарівської громади двічі підірвалися на мінах мирні мешканці.

Один чоловік загинув, ще четверо – поранені. У першому випадку здетонували 11 мін, коли на них наїхала вантажівка (водій загинув). Травмовані двоє людей: пасажирка і водій легкової автівки, що їхала зустрічною смугою дороги під час вибуху.

У другому випадку – комбайн виїхав на поле збирати врожай. Двоє аграріїв травмовані. Техніка розбита (https://t.me/Zhyvytskyy/3489).

 

Підсумок дня*:

Вбитих цивільних – 1

Поранених цивільних – 4

Пошкоджених об’єктів – 2

Розмінування деокупованної території: піротехники ДСНС виявили 3 вибухонебезпечні предмети (https://t.me/dsns_sumy/3932).

 

30 липня 2022 року

Після 15:00. По Великописарівській громаді було 12 прильотів із САУ з боку РФ.

Після 16:00- 17:00. По Білопільській громада був мінометний обстріл − 18 прильотів, потім – артобстріл, 7 прильотів. Також після 20:00 по громаді  був артобстріл, близько 8 прильотів.

20:30. У Середино-Будській громаді вчора ввечері тривав артобстріл з боку РФ. Майже півсотні прильотів.  Пошкоджені приватні будинки, лінії електропередач.

Двоє людей поранені, один – загинув.

21:00. У Білопільській громаді закінчився артобстріл, 13 прильотів з боку РФ. Внаслідок цього пошкоджені мережі (https://t.me/Zhyvytskyy/3505).

 

Підсумок дня*:

Вбитих цивільних – 1

Поранених цивільних – 2

Пошкоджених об’єктів – 4+

 

Розмінування деокупованної території: піротехніки Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України (м. Ромни) в Шосткинському районі виявили та знищили 2 осколочно-фугасні авіабомби. Також в Сумському районі виявили 152 мм артснаряд, який вилучили для знешкодження. Цього ж дня фахівці знищили виявлені раніше 78 вибухонебезпечних предметів в Конотопському, Охтирському та Сумському районах (https://t.me/dsns_sumy/3934).

 

31 липня 2022 року 

05:30. Військові ЗС ЗФ відкрили масований вогонь з мінометів та ствольної артилерії по нашій Миропільській громаді. Понад 50 прильотів. Ворожі снаряди потрапили у місцеву ферму, виникла пожежа (згорів сінник). Розбито вщент більше 10 могил на місцевому цвинтарі. Пошкоджені лінії електропередач по кількох вулицях, повалені електроопори. Чималих ушкоджень зазнали щонайменше 5 домогосподарств. У людей побиті шибки, дахи, паркани. Розбиті гаражі та техніка.

Кілька хат прошиті наскрізь уламками від ворожих снарядів: пробиті стіни, двері, системи опалення. (https://t.me/Zhyvytskyy/3543, https://t.me/Zhyvytskyy/3534, https://t.me/Zhyvytskyy/3520).

12:00. Розпочалися обстріли околиць одного із сел Білопільської громади, росіяни тричі відкривали вогонь з артилерії і мінометів. За понад дві години обстрілів прилетіло щонайменше 24 снаряди. Наслідки обстрілів: знищено два цивільні легкові автомобілі, пошкоджена територія фермерського господарства, загорілося поле. Близько 25 гектарів пшениці знищено вогнем росіян (https://t.me/Zhyvytskyy/3551, https://t.me/dsns_sumy/3946).

13:30. Середино-Будська громада: почався обстріл з мінометів та артилерії, близько 35 прильотів. Били по території Деснянсько-Старогутського національного природного парку. Постраждала природа нашої області та приміщення дослідного відділення (https://t.me/Zhyvytskyy/3548, https://t.me/Zhyvytskyy/3549).

14:30. Краснопільська громада: військові ЗС РФ  відкрили вогонь з артилерії. Усього було три обстріли протягом години по різних частинах території громади. Загалом майже 30 прильотів по околицях трьох сел. Постраждалих та руйнувань попередньо немає (https://t.me/Zhyvytskyy/3558).

 

Підсумок дня*:

Пошкоджених об’єктів – 20+

Розмінування деокупованної території: на території Сумської області піротехніками було виявлено 1 вибухонебезпечний предмет (https://t.me/dsns_sumy/3945).

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення:
  • об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі)
  • медичних об’єктів (автівки, будівлі)
  • культурних, навчальних об’єктів
  • об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані

*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

 

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: