Публікація

Хронологія подій у Сумах та Сумській області під час російсько-української війни: 21-25 червня 2022 року

21 червня 2022 року

 Удень. Зафіксовано 4 обстріли Краснопільської громади з мінометів та інших видів зброї – усього 42 «прильоти» по території громади. Військовослужбовці ЗС рф били також по населених пунктах: пошкоджено будинки, господарчі споруди, школа та сільська рада. Затишний парк в одному з населених пунктів громади знищено ворожими снарядами, серед людей під час обстрілів ніхто не постраждав.

https://t.me/Zhyvytskyy/2725, https://t.me/Zhyvytskyy/2738

Пізніше тривала атака з дронів-камікадзе по території громади. Четверо осіб поранені, двоє з них у тяжкому стані в лікарні. Також пошкоджено автівку.
Згідно з уточненими даними на ранок, поранено 6 осіб.

https://t.me/Zhyvytskyy/2748

Розмінування деокупованої території: на Сумщині піротехніки Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України (м. Ромни) виявили 573 вибухонебезпечних предмети. https://t.me/dsns_sumy/3253

 

Підсумок дня*:

Поранено цивільних осіб– 6

Пошкоджено об’єктів – 8+

 

 

22 червня 2022 року

Уночі та зранку.  Військовослужбовці ЗС РФ обстрілювали з мінометів  Есманську та Новослобідську громади – 20 влучань. Жертв чи руйнувань попередньо немає. https://t.me/Zhyvytskyy/2748

Приблизно о 9:00. ЗС рф зі свого боку відкрили вогонь з автоматів і бік території Юнаківської громади.

З 9:00 до 10:00. Зафіксовано обстріл Білопільської громади. Військовослужбовці ЗС рф  обстріляли села Старі Вирки та Атинське. Знову пошкодили приміщення Атинського психоневрологічного інтернату, місцеву ферму, водонапірну башту. Пошкоджено сільськогосподарську техніку, поранено двох тварин.

https://t.me/DPSUkr/4867

12:00. З мінометів обстріляно Глухівську громаду.

 14:30. На Великописарівську громаду російські збройні сили скинули вибуховий пристрій з безпілотника, услід одразу ж відкрили мінометний вогонь. Загинула людина.

15:00. Військові ЗС рф відкрили вогонь з мінометів та автоматичної зброї по Хотінській громаді.

16:30. По цій же території почався обстріл з реактивної артилерії.

Після 17:00. Було відкрито вогонь з реактивної артилерії по території Шалигинської громади, унаслідок сталося 30 «прильотів». Жертв чи руйнувань немає.

18:00. Ворожий безпілотник скинув вибухівку на територію Глухівської громади. Постраждалих немає.

 Приблизно о 21:00. На території Охтирського району на ворожій міні підірвалася автівка поліцейських, які патрулювали територію – двоє поранених.

https://t.me/Zhyvytskyy/2752

Пізніше стало відомо, що коли на місці події працювали вибухотехніки та слідчі, пролунав другий вибух. Унаслідок цього поранені ще п’ятеро, одна людина загинула на місці. https://t.me/Zhyvytskyy/2762

 

Підсумок дня*:

Убито цивільних осіб – 2

 

 

23 червня 2022 року

14:00. Російські військовослужбовці запустили зі свого боку кордону безпілотник, який скинув вибухівку на територію Краснопільської громади. Жертв чи руйнувань немає.

16:00. Російські війська обстріляли Юнаківську громаду з «Градів» – 30 «прильотів». У повідомленні прокуратури уточнено, що обстрілювалися населені пункти Іволжанське та Кияниця Сумського району з використанням забороненої зброї – фосфорних снарядів. Унаслідок обстрілу постраждала дитина 2009 р. н., яку ушпиталили. Також пошкоджено господарчу споруду.

https://t.me/Zhyvytskyy/2763, https://tinyurl.com/mww55yen, https://t.me/Zhyvytskyy/2765, https://t.me/ok_pivnich1/542, https://t.me/DPSUkr/4879https://t.me/golos_konotopa/2073

20:00. По Середино-Будській громаді військові ЗС рф відкрили мінометний вогонь, сталося приблизно 20 вибухів. Інформація про постраждалих та руйнування уточнюється. https://t.me/Zhyvytskyy/2776

Розмінування деокупованної території: в Сумській області піротехніки Міжрегіонального центру швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій (м. Ромни) виявили 72 вибухонебезпечних предмети і знищили ще 34, виявлені раніше.

https://t.me/dsns_sumy/3278

 

Підсумок дня*:

Поранено цивільних осіб – 1

Пошкоджено об’єктів – 1

  

24 червня 2022 року

 Приблизно о 18:00. Російські військовослужбовці двічі обстріляли Хотінську громаду з артилерії. Унаслідок зафіксовано 4 влучання із САУ та  орієнтовно 10 – із реактивних систем залпового вогню. Постраждалих та руйнувань немає.

https://t.me/Zhyvytskyy/2793

 

25 червня 2022 року

Два російські гелікоптери обстріляли прикордоння Сумщини: вилетіли з боку росії та здійснили 6 пусків некерованими ракетами по території Краснопільської громади. Попередньо жертв унаслідок цього обстрілу немає.

https://t.me/DPSUkr/4908

Унаслідок обстрілу Краснопільської громади (с. Славгород) зруйновані й пошкоджені: лікарня, будинок культури, бібліотека, школа. Також російські військовослужбовці скинули ще два боєприпаси на територію громади з безпілотника. Унаслідок обстрілу 25 червня загинула одна людина, одну травмовано. За словами старости Славгородського старостинського округу, понад сотня людей евакуювалися.

https://t.me/Zhyvytskyy/2796, https://tinyurl.com/3art2k38

 

Підсумок дня*:

Убито цивільних осіб – 1

Поранено цивільних осіб – 1

Пошкоджено об’єктів – 4

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення об’єктів (авто, будівлі):
  • цивільної інфраструктури
  • медичної інфраструктури
  • культурних, навчальних об’єктів
  • інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані


*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: