Публікація

Хронологія подій у Луганській області під час російсько-української війни. 23-24 травня 2022 року

Чугуївська правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Луганській області. Сьогодні ми публікуємо опис подій 23-24 травня 2022 року. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

 

23 травня 2022 року

Вранці. На межі Луганської та Донецької областей росіяни, намагаючись просунутися і захопити цей автошлях, влучили у магістральний газопровід діаметром 1 200 мм. Тиск у трубі одразу впав із 15 до 5 атм, що ставить під питання подальше газопостачання регіону (https://t.me/luhanskaVTSA/2844).

Вдень. У старому районі м. Сєвєродонецьк поліцейські виявили поранену 58-річну жінку. На місці їй надали домедичну допомогу та викликали медиків. На шляху до лікарні автомобіль потрапив під обстріл. Жінка померла в лікарні (https://t.me/luhanskaVTSA/2853; https://t.me/luhanskaVTSA/2861; https://bit.ly/3aCRepz).

Вдень. У старому районі м. Сєвєродонецьк після ворожого обстрілу поліцейські знайшли тіла двох чоловіків та жінки без ознак життя (https://t.me/luhanskaVTSA/2861?single; https://bit.ly/3NDtkc4).

Протягом доби. Внаслідок ворожого обстрілу у Сєвєродонецьку пошкоджено 6 будинків (https://t.me/luhanskaVTSA/2861?single; https://bit.ly/3NDtkc4).

Протягом доби. Внаслідок ворожого обстрілу у Лисичанську пошкоджено 6 будинків (https://t.me/luhanskaVTSA/2861?single; https://bit.ly/3NDtkc4).

Протягом доби. Внаслідок ворожого обстрілу у Золотому зруйновано 4 будинки (https://t.me/luhanskaVTSA/2861?single; https://bit.ly/3NDtkc4).

Протягом доби. Внаслідок ворожого обстрілу у Новодружеську зруйновано 3 будинки (https://t.me/luhanskaVTSA/2861?single; https://bit.ly/3NDtkc4).

Протягом доби. До поліції надійшло 4 повідомлення щодо незаконного заволодіння автотраснпортом, 7 повідомлень щодо фактів скоєння мародерств та 14 повідомлень щодо зникнення безвісти громадян (https://www.facebook.com/policeLG/posts/pfbid02KratoU1MurnjYCoVth16qtDpHZfFAaey3uZcbhBBfR5nxvx3cHq2BnrrB5gRCKTil).

Ввечері. Співробітники ДСНС запобігли розповсюдження загорання, яке сталося внаслідок обстрілу, на закритому складі з вугіллям в одній із шахт Лисичанська. Для попередження катастрофи знадобилося 8 тонн води (https://t.me/luhanskaVTSA/2884; ).

 

Підсумок дня*:

Вбитих цивільних – 4

Пошкоджених будинків – 40 (https://bit.ly/3x8Hk6J)

 

24 травня 2022 року

Вранці. Росіяни відкрили вогонь по території об’єднання «Азот», де облаштовані декілька бомбосховищ. Як наслідок, загинули чотири людини, ще трьох госпіталізовано

(https://t.me/luhanskaVTSA/2887; https://www.facebook.com/lug.gp.gov.ua/posts/pfbid02zxYwWGb3N2BbJcZAFzE8Gr4v5jV3utniczff1FjYwtNv5jr6NNKp6oTfEPRwR3Hwl)

Вранці. Внаслідок ворожого обстрілу одного жителя м. Сєвєродонецьк було тяжко поранено в центральній частині міста. Його швидко доставили до гуманітарного штабу і почали надавати допомогу, але поранення виявилось несумісним із життям (https://t.me/luhanskaVTSA/2887).

Вдень. Внаслідок обстрілу поблизу одного із навчальних закладів м. Сєвєродонецьк поранено жінку, їй довелося ампутувати ногу (https://t.me/luhanskaVTSA/2893).

Вдень. Внаслідок обстрілу у старому районі м. Сєвєродонецьк виявлено одного загиблого та чотирьох поранених (https://t.me/luhanskaVTSA/2893).

Протягом доби. Внаслідок обстрілу зруйновані два будинки в Сєвєродонецьку (https://t.me/luhanskaVTSA/2898).

Протягом доби. Внаслідок обстрілу зруйновані чотири будинки в Новодружеську (https://t.me/luhanskaVTSA/2898).

Протягом доби. Внаслідок обстрілу зруйновані чотири будинки в Врубівці (https://t.me/luhanskaVTSA/2898).

Протягом доби. Внаслідок обстрілу зруйновані чотири будинки в Комишувасі (https://t.me/luhanskaVTSA/2898).

Протягом доби. Внаслідок обстрілу зруйновані три будинки у Золотому (https://t.me/luhanskaVTSA/2898).

Протягом доби. Внаслідок обстрілу зруйновані три будинки у Тошківці (https://t.me/luhanskaVTSA/2898).

Протягом доби. Внаслідок обстрілу зруйновані два будинків Катеринівці (https://t.me/luhanskaVTSA/2898).

Протягом доби. Внаслідок обстрілу зруйновані два будинки в Нирковому (https://t.me/luhanskaVTSA/2898).

Протягом доби. Внаслідок обстрілу зруйновано один будинок в Гірському (https://t.me/luhanskaVTSA/2898).

 

Підсумок дня*:

Вбитих цивільних – 6

Поранених цивільних – 8

Пошкоджених будинків – 39 (https://bit.ly/3zlQYWC)

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви володієте інформацією про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму, щоб покращити якість документування злочинів, і, відповідно, якість доказів для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • вбивство, поранення цивільних;
  • вбивство, поранення медичного персоналу;
  • вбивство, поранення волонтерів;
  • пошкодження, знищення об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення медичних об’єктів (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення культурних, навчальних об’єктів;
  • пошкодження, знищення об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо);
  • побиття, зґвалтування, каліцтво;
  • утримання у заручниках;
  • пересування у населених пунктах ворожої техніки та її застосування/використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях;
  • артобстріл, авіаобстріл;
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів із стрілецької зброї;
  • привласнення майна цивільних осіб;
  • інше.

Особливо ми будемо раді бачити оригінальні фото та відео (без обробки та не із соцмереж), із яких можна отримати мета-дані.

* Інформація, відображена у категорії “Підсумок дня”, відповідає зібраним нами даним на момент публікації, потребує доповнення та уточнення.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: