Публікація

Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 5 липня 2022 року.

Харківська правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Харкові та Харківській області. Сьогодні ми публікуємо опис подій за 5 липня 2022 року. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Джерело сайт ХПГ


Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.


Пожежа біля села Андріївка Ізюмського району, 5 липня, фото: ДСНС

О 2 годині ночі ворог завдав ракетного удару по одному з професійно-технічних училищ у Салтівському районы Харкова. Частково зазнала руйнувань будівля, від вибуху залишилася вирва на території (https://t.me/hueviykharkov/67805https://t.me/c/1578682544/11967).

Пізніше було повідомлено, що внаслідок обстрілу було знищено весь автопарк навчального закладу (https://t.me/c/1578682544/11977).

Зранку окупаційні війська також обстріляли с. Коробочкіне Чугуївського району Харківської області. Внаслідок обстрілу у житловій будівлі виникла пожежа. Судячи з фото, відновленню житлова будівля не підлягає (https://t.me/c/1578682544/11951).

Близько 18-ї години цього ж дня російські військові обстріляли с. Печеніги Чугуївського району Харківської області. Внаслідок обстрілу була поранена дитина у віці 1 рік та 11 місяців та 64-річний чоловік (https://t.me/tipichnoe_xtz/37377). Були пошкоджені житлові будинки.

Також російські окупанти обстріляли з артилерії село Відродженівське Золочівської громади на Харківщині. Поранених немає, зруйновано два будинки, інші споруди, пошкоджено електромережі (https://suspilne.media/257487-rosijski-obstrili-5-lipna-poskodili-budinki-u-zolocivskij-gromadi-na-harkivsini-foto/).

Наслідки обстрілу села Відродженівського Золочівської громади, 5 липня, фото: Віктор Коваленко

Внаслідок обстрілу ввечері поблизу с. Андріївка Ізюмського району Харківської області загорілося поле пшениці (https://t.me/hueviykharkov/67928).

У селі Гусарівка Ізюмського району Харківської області внаслідок обстрілу був поранений 50-річний чоловік. Його було доставлено до лікарні (https://suspilne.media/257533-na-harkivsini-vid-rosijskih-udariv-5-lipna-poraneni-troe-ludej-sinegubov/).

За цю добу окупанти випустили по селу в Харківській області сотні снарядів. Внаслідок обстрілу було пошкоджено всі будівлі у населеному пункті Сосновка. Фактично, село, яке по суті було дачним, росіяни повністю знищили (https://kh-news.net/mestnoe/item/22518-rossijskie-okkupanty-vypustili-sotni-snaryadov-po-prigranichnoj-sosnovke.html).

О 23:21 у результаті обстрілів спалахнув двоповерховий житловий будинок, гараж і 3 автомобілі у м. Дергачі. До місця виклику виїхали 2 підрозділи на автоцистернах. Площа пожежі становила 200 кв.м. О 00:02 пожежу вдалося ліквідувати (https://interfax.com.ua/news/general/844053.html).

Цього ж дня було повідомлено, що російські військові дистанційно замінували територію поблизу сіл Шестаково та Перемога (https://suspilne.media/257512-okupanti-rf-distancijno-zaminuvali-teritoriu-poblizu-dvoh-sil-na-harkivsini/).


Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення та уточнення) :

Вбито щонайменше 5 людей.

Поранено щонайменше 6 людей.

Зникла щонайменше 1 людина.

Пошкоджено не менше 14 об’єктів (серед них – деревооброблювальне підприємство, залізнична станція).

Рятувальники Харківського гарнізону ДСНС здійснили 26 оперативних виїздів, 19 з яких на ліквідацію пожеж, зокрема 9 пожеж, спричинених обстрілами.

9 пожеж, викликаних ворожими обстрілами, сталися у Немишлянському (1),

Новобаварському (1), Київському (1) районах міста та Харківському (3), Ізюмському (2) та Богодухівському (1) районах області. Горіли трава, поле пшениці, навчальний заклад, житлові та адміністративні будинки (https://interfax.com.ua/news/general/844053.html).

Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: