Публікація

Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 5 червня 2022 року

Харківська правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Харкові та Харківській області. Сьогодні ми публікуємо опис подій за 5 червня 2022 року. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Джерело сайт ХПГ


Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.


Зруйнований аеродром у Коротичі, 5 червня

Вночі російські військові вчергове обстріляли аеродром с. Коротич Пісочинської громади Харківського району Харківської області. В результаті обстрілу знищено декілька ангарів та цивільних літаків (https://t.me/typical_alekseevkakh/8211).

Вранці російські військові обстріляли с. Черкаська Лозова Дергачвської громади Харківської області. В результаті обстрілу загинув 45-річний чоловік, 2 людей поранено (https://suspilne.media/246899-na-harkivsini-vid-rosijskih-obstriliv-5-cervna-zaginuli-dvoe-ludej-se-dvoe-poraneni/, https://t.me/synegubov/3387).

Російські військові обстріляли м. Балаклія Ізюмського району Харківської області. В результаті обстрілу 1 загиблий, 7 поранено (https://t.me/synegubov/3387).

Також російські військові обстріляли с. Верхній Салтів Вовчанської громади Чугуївського району Харківської області. В результаті обстрілу зруйновано декілька будівель в дачному селищі (https://t.me/typical_alekseevkakh/8221).

Наслідки обстрілу дачного селища “Смарагд” у Верхньому Салтові, 5 червня, фото: t.me/typical_alekseevkakh

Російські військові обстріляли м. Чугуїв Харківської області. В результаті обстрілу пошкоджено житловий будинок, 1 людина загинула, 1 поранена (https://t.me/chuguiv/2437, https://t.me/synegubov/3387).

Російські військові обстріляли село Чорноглазівка Золочівської громади Богодухівського району Харківської області із системи “Град”. Внаслідок обстрілу загинула жінка, знищений один будинок, ще один — пошкоджений (https://suspilne.media/246899-na-harkivsini-vid-rosijskih-obstriliv-5-cervna-zaginuli-dvoe-ludej-se-dvoe-poraneni/).

05 червня року російські військові вперше з початку війни обстріляли с. Леміщено Золочівської громади Богодухівського району Харківської області. В результаті обстрілу пошкоджена підстанція, понад 2 тисячі об’єктів знеструмлені у Золочівській громаді (https://suspilne.media/246876-armia-rf-vperse-vdarila-po-selu-na-zolocivsini-pocilili-u-pidstanciu/).

Російські військові обстріляли газопровід середнього тиску у Чугуївському районі Харківської області, який забезпечує газом майже 1,8 тис. домоволодінь (https://suspilne.media/247046-rosiani-obstrilali-gazoprovid-u-cuguivskomu-rajoni-ludej-prosat-perekriti-gaz/).

Російські військові обстріляли з РСЗО Салтівський та Слобідський райони м. Харкова. В результаті обстрілів пошкоджений житловий будинок.

Також 5 червня року російські військові обстрілювали інші населенні пункти Харківської області: с. Чепіль Балаклійської громади Ізюмського району, с. Дібрівне Барвінківської громади Ізюмського району, с Вірнопілля та с. Довгеньке Оскільської громади Ізюмського району, с. Циркуни, Руськи Тишки та Черкаські Тишки Циркунівської громади Харківського району, с. Старий Салтів Чугуївського району. Про наслідки обстрілів поки що невідомо (https://suspilne.media/246876-armia-rf-vperse-vdarila-po-selu-na-zolocivsini-pocilili-u-pidstanciu/, https://www.facebook.com/100069092624537/posts/pfbid02uf1zhjTCGjhjQsT83tA91T4CVVqKDxENaqxEL5octqyLZeR46v4trGPiXEvwHAoUl/?app=fbl).

Станом на 18:00 30.05.2022 року в Харківській області з початку війни загинула 795 цивільна особа у тому числі, 39 дітей (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=5176800839072428&id=100002276907245)


Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення та уточнення) :

Вбито щонайменше 4 людини.

Поранено щонайменше 10 людей.

Пошкоджено не менше 11 цивільних споруд.

Загалом за добу рятувальники здійснили 27 оперативних виїздів, з яких: на ліквідацію пожеж – 12, у т.ч. пожеж, спричинених обстрілами, – 7, пожеж з інших причин  – 5, 3 виїзди для надання допомоги населенню, 12  –  інші виїзди.

Пожежі, спричинені ворожими обстрілами, трапились в Ізюмському (3), Чугуївському (1), Харківському (1), Красноградському (1) та Лозівському (1) районах області. Постраждали приватні будинки, підприємства, магазин та екосистеми.

Піротехнічними підрозділами ДСНС протягом доби ліквідовано 35 ворожих боєприпасів. (https://www.facebook.com/MNSKHARKIV/posts/389401963229303).

Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: