Публікація

Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 3 червня 2022 року

Харківська правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Харкові та Харківській області. Сьогодні ми публікуємо опис подій за 3 червня 2022 року. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Джерело сайт ХПГ


Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.


Наслідки обстрілу Золочева, 3 червня, фото: Віктор Коваленко

00:18 – згідно з повідомленням Суспільного із посиланням на голову Золочівської громади Віктора Коваленка, в ніч на 3 червня російські військові обстріляли Золочів Харківського району. «Сьогодні о 00:18 ракета радянського виробництва 1989 року влучила в терапевтичне відділення. Перед війною ми оптимізували відділення, тож там нікого не було, ракета рознесла приміщення. Ми планували там ремонт зробити, великі плани в нас були, але тепер це приміщення повністю знищене, як і будівлі, що розташовані поруч – приміщення лікарні, стоматологічний кабінет, будинки. Снаряди у цей район прилітають не вперше», – сказав Коваленко (https://t.me/suspilnekharkiv/13493, 

https://suspilne.media/246352-rosia-zrujnuvala-primisenna-likarni-u-zolocevi-na-harkivsini-radanskou-raketou/).

00:32 – за даними Державної служби з надзвичайних ситуацій України, що внаслідок обстрілу, що трапився о 00:32 в Основ’янському районі Харкова, горіла складська будівля з деревиною на площі 3000 кв. м. З пожежею боролись 9 пожежно-рятувальних відділень Державної служби з надзвичайних ситуацій України (https://t.me/dsns_telegram/7251, https://t.me/kharkivlife/40135).

00:52 – з’явилась інформація, що в районі селища міського типу Безлюдівка Харківської області ракета влучила у підприємство. Повідомляється, що в сусідніх будинках вибило шибки та розбилися вікна. За наявною інформацією, на місці влучання зайнялася пожежа (https://t.me/kharkivlife/40119).

01:35 – повідомляється, що дві ракети влучили у будівлю підприємства, яке займається заготівлею деревини. На місці влучання зайнялася масштабна пожежа (https://t.me/kharkivlife/40126).

Близько 5:00 – за інформацією Харківської обласної прокуратури, 3 червня 2022 року близько 5 години ранку військовослужбовці рф обстріляли Основ’янський район м. Харкова. Один снаряд влучив в адміністративну будівлю, інший – у складське приміщення. Встановлено, що в адміністративній будівлі пошкоджена стеля, зруйновано віконні блоки та двері. Крім того, повністю зруйновано ангар з лісовими пиломатеріалами. Внаслідок влучання снаряду зайнялася пожежа. Повідомляється, що досудове розслідування проводять слідчі Управління СБУ в Харківській області (https://t.me/c/1486276212/4281).

09:36 – з’явилося повідомлення про влучання в одному із районів міста Харків. За наявною у першоджерелі інформацією, на місці влучання зайнялася пожежа (https://t.me/truexanewsua/49366).

14:49 – за інформацією Суспільного із посиланням на голову Золочівської громади Віктора Коваленка, 3 червня росіяни обстріляли село Уди в Харківській області, чотири будинки пошкоджені

(https://suspilne.media/246352-rosia-zrujnuvala-primisenna-likarni-u-zolocevi-na-harkivsini-radanskou-raketou/).

За інформацією Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, близько 18:00 стався обстріл міста Балаклія в Харківській області. Трапилось 2 пожежі у приватному секторі. Відразу після їх ліквідації надійшов виклик про потрапляння снаряду на територію одного з підприємств. Прибувши на місце, рятувальники з’ясували, що пожежі не відбувалось, проте сталась руйнація гаражу на площі 300 кв. м. З-під завалів співробітники ДСНС вилучили 3-х людей. На жаль одна з них на той момент вже загинула (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2095, https://www.facebook.com/MNSKHARKIV/videos/812872963450941/, 

https://suspilne.media/246592-rosijski-okupanti-raketou-pocilili-v-garaz-na-harkivsini-odna-ludina-zaginula-dvoe-poraneni/, https://t.me/suspilnekharkiv/13509).

За даними Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, о 19:37 в селі Циркуни внаслідок ворожого обстрілу зайнялись приватний будинок та господарча споруда. Площа пожежі склала біля 150 кв. м. Силами 3-х пожежно-рятувальних підрозділів вогонь вдалось ліквідувати о 21:10. Відомо щонайменше про 1 постраждалу людину. На момент публікації повідомлення дана інформація уточнюється (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2095, https://www.facebook.com/MNSKHARKIV/videos/812872963450941/,

 https://suspilne.media/246592-rosijski-okupanti-raketou-pocilili-v-garaz-na-harkivsini-odna-ludina-zaginula-dvoe-poraneni/, https://t.me/suspilnekharkiv/13509).

22:38 – з’явилося повідомлення, що мешканці північних районів міста Харків та мешканці міста Дергачі Харківської області повідомляють про звуки вибухів (https://t.me/suspilnekharkiv/13501, https://t.me/kharkivlife/40198).

Згідно з повідомленням Голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова із посиланням на інформацію Національної поліції України, на Харківщині за 100 днів війни загинуло 38 дітей (https://t.me/synegubov/3383).

Згідно з повідомленням Суспільне Харків із посиланням на директора обласного Департаменту містобудування та архітектури Антона Коротовських, станом на 3 червня з початку повномасштабного вторгнення на Харківщині задокументували пошкодження у близько 5 тис. будівель. За його словами, це не остаточна цифра, оскільки у Департаменті ще немає інформації про руйнування та пошкодження будівель на тимчасово окупованих територіях та вже звільнених населених пунктах. За інформацією Антона Коротовських, 30% житлового фонду Харкова має пошкодження, по області відсоток нижчий, але інформація не повна (https://t.me/suspilnekharkiv/13483, 

https://suspilne.media/246233-za-100-dniv-vijni-na-harkivsini-poskodzeni-ponad-5-tis-budivel-ova/, 

https://www.youtube.com/watch?v=gdGGXz9nZy0).

Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення та уточнення):

За даними Голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, за добу під час обстрілу міста Балаклія Харківської області поранення отримала 11-річна дитина. Загалом в місті Балаклія – 8 поранених. Ще 2 – у Харкові внаслідок обстрілу околиць міста (https://t.me/synegubov/3383).

За даними Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, загалом за добу рятувальники здійснили 26 оперативних виїздів, з яких: на ліквідацію пожеж – 14, у т.ч. пожеж, спричинених обстрілами — 7, пожеж з інших причин – 7, 3 – для проведення аварійно-рятувальних робіт та допомоги комунальним службам у розбиранні завалів, 5 – для надання допомоги населенню, 4 – інші виїзди (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2095, https://www.facebook.com/MNSKHARKIV/videos/812872963450941/,

 https://suspilne.media/246592-rosijski-okupanti-raketou-pocilili-v-garaz-na-harkivsini-odna-ludina-zaginula-dvoe-poraneni/).

Повідомляється, що пожежі, спричинені ворожими обстрілами, трапились в Ізюмському (5) та Харківському (2) районах області. Постраждали приватні будинки, господарчі споруди, гаражі, підприємства (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2095, https://www.facebook.com/MNSKHARKIV/videos/812872963450941/,

 https://suspilne.media/246592-rosijski-okupanti-raketou-pocilili-v-garaz-na-harkivsini-odna-ludina-zaginula-dvoe-poraneni/).

За інформацією Голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, протягом доби ворог обстрілював Барвінкове в Ізюмському районі та Циркуни в Харківському. По Харківському району завдано ракетного удару. Пошкоджені будинки, але без постраждалих (https://t.me/synegubov/3383).

За інформацією Головного управління ДСНС України в Харківській області, піротехнічними підрозділами ДСНС протягом доби ліквідовано 14 ворожих боєприпасів (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2095).

За інформацією міського голови міста Дергачі Харківської області Вячеслава Задоренка, протягом доби окупанти продовжили обстрілювати з артилерії Дергачі, Безруки, Слатине, Руську Лозову, Питомник, здійснювали обстріли Прудянки, Дементіївки, Цупівки з мінометів, танків і повітряної техніки (https://t.me/der_rada/1400).

Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: