Публікація

Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 26 травня 2022 року

Харківська правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), імовірно вчинених російськими окупантами в Харкові та Харківській області. Сьогодні ми продовжуємо публікувати наступний опис подій за 26 травня. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Джерело сайт ХПГ


Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.


Наслідки обстрілу Павлового поля, 26 травня, фото: скріншот з відео Суспільного

Близько 5:00 окупаційні війська обстріляли село Уди Золочівської громади з артилерії. Внаслідок обстрілу знищений один будинок, ще три пошкоджені (https://suspilne.media/243387-vijska-rf-vdarili-po-udah-na-harkivsini-znisenij-zitlovij-budinok/).

Наслідки обстрілу села Уди, 26 травня, фото: Віктор Коваленко

Уранці о 08:00 під час артилерійських обстрілів села Калинове Золочівської громади вогнепальне поранення правого і лівого плечей отримала місцева жителька 1973 року народження. Також пошкоджені кілька будинків (https://suspilne.media/243387-vijska-rf-vdarili-po-udah-na-harkivsini-znisenij-zitlovij-budinok/).

Збройні сили росії обстріляли село Гур’їв Козачок. Артилерійські снаряди влучили у територію сільгосппідприємства «Козачанське» (https://suspilne.media/243387-vijska-rf-vdarili-po-udah-na-harkivsini-znisenij-zitlovij-budinok/).

Наслідки обстрілу села Гур’їв Козачок Золочівської громади, 26 травня, фото: Віктор Коваленко

У день щонайменше п’ять російських снарядів вдарили по місту Дергачі. Одна людина загинула, одна поранена (https://t.me/suspilnekharkiv/13202).

Удень російські війська з артилерії та реактивних систем залпового вогню обстріляли харківські місцини Павлове ПолеОлексіївку, район ХАІ та Лісопарк. Внаслідок обстрілів – дев’ять загиблих та дев’ятнадцять поранених (https://t.me/synegubov/3293, https://t.me/suspilnekharkiv/13207).

У другій половині дня 26 травня 2022 року російські окупаційні війська обстріляли із танків та мінометів села СлатинеПрудянку та Руську Лозову Дергачівської громади Харківського району. Зруйновано декілька приватних житлових будинків, пошкоджено лінії електропередачи та газогони. Травмовано двох осіб в селі Слатине (https://t.me/hueviykharkov/61965, https://www.facebook.com/Zadorenko/posts/676764180095171).


Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення та уточнення):

Загинуло цивільних – 10 осіб.

Поранено цивільних – 23 осіб.

Пошкоджено об’єктів – 9 (газогони, лінії електропередач).

За добу рятувальники 14 разів гасили пожежі, які виникли внаслідок російських обстрілів. Загоряння сталися у Шевченківському, Київському, Холодногірському районах Харкова, а також у Харківському, Чугуївському, Богодухівському та Ізюмському районах області. Постраждали приватні будинки, господарчі споруди, запаси грубих кормів, автомобілі, МАФ, гуртожиток тощо. У Дергачах сталася пожежа внаслідок російських обстрілів. На приватному подвір’ї горіла господарча будівля та надвірні споруди на площі 60 кв.м. Крім того, були потрапляння снарядів ще за кількома адресами, ними ушкоджені будинки, пожеж там не трапилось. У районі Павлового Поля внаслідок обстрілів сталися чотири пожежі. У гуртожитку спеціалізованої школи-інтернату на території Люботинської громади сталася пожежа внаслідок обстрілу. Зруйновано частину триповерхової будівлі гуртожитку та пошкоджено 2 одиниці техніки, що стояла поруч. Площа горіння склала 150 кв.м. За попередніми даними жертв та постраждалих немає. На території Київського, Слобідського та Холодногірського районів Харкова рятувальники розбирали завали зруйнованих будівель. Піротехніки знешкодили 8 російських боєприпасів (https://www.facebook.com/MNSKHARKIV/posts/382609040575262).

Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: