Публікація

Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 23 липня 2022 року

Харківська правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Харкові та Харківській області. Сьогодні ми публікуємо опис подій за 23 липня 2022 року. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Джерело сайт ХПГ


Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.


Наслідки обстрілу Основ’янського району, 23 липня, фото: Харківська обласна прокуратура

За інформацією Суспільного, російські окупанти 23 липня з артилерії обстріляли село Довжик Золочівської громади Харківщини. Загиблих або поранених немає. Про це Суспільному повідомив голова Золочівської громади Віктор Коваленко. За його даними, російська армія завдала ударів близько 04:00. Значні пошкодження дістав Довжанський ліцей (https://suspilne.media/263598-rosijski-vijska-vdarili-po-zolocivskij-gromadi-na-harkivsini-poskodzenij-licej/, https://t.me/suspilnekharkiv/15365).

Пошкоджений обстрілами ліцей у Довжику Золочівської громади, 23 липня, фото: Віктор Коваленко

За даними Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, вранці 23 липня ворог підступно завдав чергового артобстрілу по житлових масивах центральної частини міста Харкова. В результаті потрапляння одного з боєприпасів частково зруйновано двоповерховий житловий будинок. На місці події отримав незначні поранення чоловік. Працівниками екстреної медичної допомоги йому була надана допомога на місці. Від подальшої госпіталізації чоловік відмовився. Інший снаряд влучив на подвір’я одного з вищих навчальних закладів. У будівлі вишу були пошкоджені віконні прорізи, а також частково зруйноване огородження. На місці події працювали рятувальники та сапери ДСНС, працівники Національної поліції та екстреної медичної допомоги (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2400).

За даними Харківської обласної прокуратури, 23 липня близько 6:30 російські військові обстріляли Основ’янський район м. Харкова. Снаряд влучив у двоповерховий житловий будинок, що призвело до його руйнування. Господар отримав поранення. Внаслідок вибухової хвилі пошкоджено сусідні житлові будинки. Крім того, під вогнем окупантів опинився університет у Київському районі м. Харкова. Виявлено та вилучено уламки і залишки снарядів, які в подальшому будуть направлені для проведення відповідних експертиз (https://t.me/prokuratura_kharkiv/5062, https://t.me/prokuratura_kharkiv/5068, https://www.youtube.com/watch?v=zVJhRa0SCQ4).

Згідно з повідомленням голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, внаслідок вранішніх артилерійських обстрілів росіян постраждала виключно цивільна інфраструктура – житловий будинок, офісні приміщення, освітній заклад – Національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова (https://t.me/synegubov/3732).

Вирва на подвір’ї Харківського національного університету міського господарства, 23 липня, фото: Суспільне Харків

За інформацією Суспільного, російські війська 23 липня поцілили у двір Харківського національного університету міського господарства ім. Бекетова на вулиці Бажанова. Загиблих або поранених немає. Попередньо обстріл вівся з гармати «Гіацинт-Б». Про влучання поблизу університету повідомив мер Харкова Ігор Терехов. За його даними, від обстрілу вибиті вікна у самому університеті та в будинках навпроти. За даними голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, російські війська завдали ударів із артилерії (https://suspilne.media/263613-okupanti-rf-pocilili-u-dvir-harkivskogo-universitetu-miskogo-gospodarstva-foto-naslidkiv/, https://t.me/ihor_terekhov/358, https://t.me/synegubov/3732, https://t.me/suspilnekharkiv/15367, https://t.me/suspilnekharkiv/15379, https://www.youtube.com/watch?v=4_4kwJiCUp8).

«За даними фахівців вибухотехнічної служби, обстріли велися з радянської причепної гармати «Гіацинт-Б». Осколково-фугасні артилерійські снаряди калібру 152 мм», – розповіла Суспільному речниця поліції Харківщини Олена Баранник (https://suspilne.media/263613-okupanti-rf-pocilili-u-dvir-harkivskogo-universitetu-miskogo-gospodarstva-foto-naslidkiv/, https://t.me/suspilnekharkiv/15367, https://t.me/suspilnekharkiv/15379, https://www.youtube.com/watch?v=4_4kwJiCUp8).

Згідно з повідомленням поліції Харківської області, 23 липня близько 6:45 до поліції надійшло повідомлення про те, що військові рф здійснили артилерійський обстріл міста з радянської причепної пушки «Гіацинт Б». Є постраждалі. Пошкоджені цивільні об’єкті – офісні приміщення, університет та житловий будинок. Поліцейські провели огляд, задокументували злочини та вилучили уламки від осколково-фугасного снаряду калібру 152 мм. За даними фактами слідчим відкрито кримінальні провадження за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України (https://t.me/police_kh_region/10945).


Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення та уточнення):

За інформацією голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, у Харкові зранку ворог вдарив по Основ’янському району. За даними екстреної медичної допомоги, є 1 постраждалий, стан – легкий (https://t.me/synegubov/3731). За добу по області окупанти наносили удари по Лозівському, Харківському, Чугуївському, Ізюмському, Богодухівському районах. Внаслідок обстрілів виникали пожежі господарчих споруд, були влучання по відкритих територіях. У м. Балаклія за межами населених пунктів через обстріли горіло міське сміттєзвалище (https://t.me/synegubov/3749).

За даними поліції Харківської області, 23 липня під удари військових рф потрапили Харків, села Слатине та Шевелівка. Внаслідок обстрілів пошкоджень зазнали багатоповерхівки, навчальний заклад, будівлі та сільськогосподарська техніка фермерського господарства, приватні будинки. Повідомляється, що слідчо-оперативні групи, експерти-криміналісти опрацювали понад 40 фактів руйнувань помешкань та інших об’єктів на території регіону внаслідок обстрілів та пожеж (https://t.me/police_kh_region/10957).

За даними Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, загалом за добу рятувальники здійснили 11 оперативних виїздів, з яких: на ліквідацію пожеж – 5, у т. ч. пожеж, спричинених обстрілами – 1, 2 – для проведення аварійно-рятувальних робіт; 4 – інші виїзди. Пожежа, спричинена ворожими обстрілами, трапилась у Ізюмському (1) районі області. За межами м. Балаклія горіло сміття на міському сміттєзвалищі на площі пожежі понад 1 Га (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2404).

За добу нашою організацією було задокументовано 1 випадок ймовірного зникнення цивільної особи.

За інформацією Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, за добу піротехніки ДСНС ліквідували 12 ворожих боєприпасів, що не розірвалися (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2404).

Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: