Публікація

Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 20 липня 2022 року.

Харківська правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Харкові та Харківській області. Сьогодні ми публікуємо опис подій за 20 липня 2022 року. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Джерело сайт ХПГ


Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.


Батько над тілом загиблого сина після обстрілу Салтівки, 20 липня, фото: В’ячеслав Мавричев, Суспільне Харків

Приблизно о 1:30 ночі російські війська вдарили шістьома ракетами типу «Калібр» по м. Чугуїв та Чугуївському району Харківської області. Внаслідок удару було зруйновано школу. Про інші руйнування не повідомлялося (https://suspilne.media/262345-okupanti-obstrilali-skolu-v-cuguevi-na-harkivsini/).

Вирва на подвір’ї школи в Чугуєві, 20 липня, фото: фейсбук-сторінка Сергія Болвінова

У м. Дергачі Харківської області вночі також відбувся обстріл. Внаслідок обстрілу зруйновано декілька приватних будинків, пошкоджено об’єкти цивільної інфраструктури та енергомережі. Наразі дергачівські комунальники відновлюють електропостачання у районах, що залишилися без світла. Троє осіб – двоє чоловіків (31, 56 років) та 56-річна жінка – отримали травми різного ступеню важкості. Травмованих госпіталізували до лікарні (https://dumka.media/ukr/war/1658308666-u-dergachah-troe-lyudey-otrimali-travmi-pid-chas-obstrilu).

Наслідки обстрілу Дергачів, 20 липня, фото: Дергачівська міська рада

У Дергачівській об’єднаній громаді цього ж дня також повідомили про цілеспрямоване знищення врожаю озимої пшениці, яку посадили ще минулого року. Для цього використовуються фосфорні снаряди, які випалюють засіяні площі (https://dumka.media/ukr/war/1658305080-na-dergachivshchini-cherez-rosiyski-bombarduvannya-fosforom-zgoriv-vrozhay-ozimoyi-pshenitsi).

Також вночі близько 01:30 російська окупаційна армія обстріляла з “Градів” селище Золочів Харківської області. Внаслідок обстрілу 47-річна жінка дістала поранення голови і була госпіталізована. Також внаслідок обстрілу зазнали руйнувань два будинки та дві господарчі споруди (https://dumka.media/ukr/war/1658300074-u-harkovi-pid-chas-rashistskogo-obstrilu-zaginuv-cholovik—poperednya-informatsiya). Внаслідок цього обстрілу постраждала і редакція місцевої газети «Зоря» (https://ukranews.com/ua/news/870120-okupanty-vdruge-obstrilyaly-redaktsiyu-gazety-na-harkivshhyni-nszhu).

Тієї ж ночі у с. Довжик, Золочівської громади, Харківської області, удар було нанесено касетними боєприпасами. Постраждала одна будівля. Поранених та вбитих немає У цьому ж селі від обстрілів постраждало поле (https://dumka.media/ukr/war/1658300074-u-harkovi-pid-chas-rashistskogo-obstrilu-zaginuv-cholovik—poperednya-informatsiya ).

Близько дев’ятої ранку російські війська також провели обстріл мікрорайону Салтівка у м. Харкові. Обстріл проводився із РСЗВ «Ураган». Внаслідок обстрілу були загиблі. Серед трьох загиблих — 13-річний хлопець, чоловік та жінка. Поранена була 72-річна жінка. Також було пошкоджено будівлю поряд, зупинку транспорту, трамвайні колії трохи далі. (https://t.me/suspilnekharkiv/15261https://t.me/suspilnekharkiv/15262https://suspilne.media/262372-rf-zavdala-udariv-po-harkovu-20-lipna-e-poraneni/https://t.me/tipichnoe_xtz/38486https://t.me/truexanewsua/54644https://t.me/tipichnoe_xtz/38499). Також пізніше було повідомлено, що поранення отримала 15-річна дівчинка (https://www.radiosvoboda.org/a/news-obstril-kharkova-ova/31951789.html)  сестра загиблого 13-річного хлопця.

Інша російська ракета, випущена із системи РСЗВ «Ураган», потрапила у парковку торговельного центру «Караван». Парковка була пошкоджена, однак люди, на щастя, не постраждали (https://t.me/xc_kharkiv/53381).

Також внаслідок цього обстрілу було пошкоджено мечеть у Київському районі м. Харкова (https://www.sq.com.ua/rus/novosti/20.07.2022/v-rezultate-utrennego-obstrela-xarkova-postradala-mecet-terexov).

Внаслідок обстрілу с. Довжик, Золочівської об’єднаної громади, Харківської області, вдень, загинув місцевий пенсіонер, 1954 року народження. Поранення в ногу отримала жінка 1958 року народження. В громаді також запалали три поля хліба на загальній площі 60 гектарів.  (https://www.slk.kh.ua/oblast-online/zolociv/u-seli-harkivskoi-oblasti-vnaslidok-obstrilu-zaginuv-pensioner.html ).

У районі с. Малинівка у Харківській області приблизно о 13:30 внаслідок артобстрілу сталася пожежа у господарській споруді на площі 120 кв.м. (https://suspilne.media/262757-ratuvalniki-20-lipna-gasili-pozezu-pisla-obstriliv-u-malinivskij-gromadi-na-harkivsini/).

У с. Старій Гнилиці Чугуївського району Харківщини 20 липня двоє чоловіків підірвалися на російській міні. Один із них загинув, другий – у тяжкому стані. Перед цим окупанти РФ обстрілювали Стару Гнилицю вранці та вдень 20 липня. Загарбники дистанційно замінували село мінами сповільненої дії. Від обстрілу в Старій Гнилиці також зруйновані чотири будинки (https://suspilne.media/262665-na-harkivsini-dvoe-colovikiv-pidirvalisa-na-rosijskij-mini-odin-iz-nih-zaginuv/).

Цього ж дня російські військові обстріляли с. П’ятницьке Печенізької громади. Двоє цивільних отримали поранення різної тяжкості, одна з поранених – мати однорічної дитини (https://www.newsroom.kh.ua/ua/news/pid-harkovom-vid-rosiyskoyi-rakety-postrazhdala-maty-odnorichnoyi-dytyny ).

Цього ж дня було повідомлено, що з с. Козача Лопань, Харківської області, окупанти незаконно депортують людей на територію Білгородської області. Підставою для депортації називають посилення обстрілів з боку України. Вже депортовано 200 людей (https://2day.kh.ua/ua/kharkow/okupanty-prodovzhuyut-deportuvaty-zhyteliv-kharkivskoyi-oblasti).

У Золочівській громаді цього дня попереджали про міни, які можуть вибухати через кілька годин або навіть днів після скидання. Такими мінами, вочевидь, окупанти замінували території громади (https://dumka.media/ukr/war/1658325988-na-harkivshchini-poperedzhayut-pro-nebezpeku-min-z-vidstrochenoyu-dieyu).


Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення та уточнення) :

Вбито щонайменше 6 людей.

Поранено щонайменше  9 людей.

Пошкоджено чи зруйновано щонайменше 24 об’єктів, серед яких навчальний заклад, зупинка транспорту, трамвайні колії, поля пшениці.

Загалом за добу рятувальники гасили вісім пожеж, які сталися після обстрілів російської армії.

Пожежі, спричинені ворожими обстрілами, трапились у Богодухівському (2), Ізюмському (1) та Чугуївському (4) районах області, а також Київському районі Харкова. Горіли приватні надвірні забудови, поля з пшеницею, трава та сміттєзвалище (https://suspilne.media/262757-ratuvalniki-20-lipna-gasili-pozezu-pisla-obstriliv-u-malinivskij-gromadi-na-harkivsini/).

Загалом, 20 липня під удари військових потрапили Харків, населені пункти області Дергачі, Золочів, Довжик, П’ятницьке, Піщане, Стара Гнилиця, Велика Бабка, Балаклія, Кочеток (https://dumka.media/ukr/war/1658384563-zupinka-fitnes-klub-ta-bagatopoverhivka-politsiya-za-dobu-zafiksuvala-20-vipadkiv-ruynuvan-na-harkivshchini-vnaslidok-obstriliv).

Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: