Публікація

Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 19 липня 2022 року

Харківська правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Харкові та Харківській області. Сьогодні ми публікуємо опис подій за 19 липня 2022 року. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Джерело сайт ХПГ


Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.


Ілюстративне фото: ESOlex, Shutterstock

За інформацією Голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, о 3 годині ночі росіяни обстріляли с. Коробочкине, після 4 години окупанти завдали ракетного удару по с. Клугино-Башкирівка Чугуївського району. Пошкоджені приватні домоволодіння, сталися пожежі (https://t.me/synegubov/3698).

04:21 – згідно з повідомленням Суспільне Харків, містяни повідомляють про вибухи — ймовірно, за містом (https://t.me/suspilnekharkiv/15204).

За інформацією Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, о 13:28 внаслідок ворожих обстрілів горів житловий будинок в Харківському районі області. Горіли дерев’яні елементи будівлі на площі 80 кв. м. На місці пожежі працювало 3 відділення на автоцистернах та 15 рятувальників. Внаслідок обстрілу постраждав власник домоволодіння, якого з опіками тіла було госпіталізовано до обласної лікарні м. Харкова (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2381).

15:43 – за інформацією Суспільного, російська окупаційна армія обстріляла комбайн, який працював у полі Золочівської громади. Про це Суспільному розповів голова громади Віктор Коваленко. «Поблизу села Івашки виїхав комбайн покосити хліб, з вертольота по ньому вдарили. Хлопці-комбайнери втекли звідти, значних пошкоджень комбайн не отримав, але поле згоріло. Там десь близько 150 га було», — розказав Коваленко (https://suspilne.media/262147-rf-z-vertolota-obstrilala-kombajn-na-harkivsini-zgorilo-pole-psenici/, https://t.me/suspilnekharkiv/15225).

16:54 – за інформацією Суспільного, Чоловік та жінка з села Мосьпанове Малинівської громади вранці 19 липня загинули внаслідок обстрілу РФ села. Про це Суспільному розказав голова громади Микола Семер’янов. «Малинівську громаду постійно обстрілюють. Сьогодні зранку дуже багато було потраплянь боєприпасів РФ до Моспанівського старостинського округу: загинули двоє людей — 47-річна жінка та 66-річний чоловік. Вони ранком вийшли з дому, пішли на город… Ніхто не знає, коли та куди прилетить. Було близько 6 ранку. Одну людину знайшли одразу, іншу — за пів години, ці люди жили в центрі села», – сказав Семер’янов. За його словами, пошкоджень зазнали приватні будинки. Близько 16:00 у громаді внаслідок обстрілів горіли поля (https://suspilne.media/262188-dvoe-ludej-zaginuli-u-mospanovomu-na-harkivsini-vnaslidok-obstriliv-rf-19-lipna/, https://t.me/suspilnekharkiv/15226).


Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення та уточнення):

За інформацією Голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, протягом доби російські окупанти продовжили терор мирного населення Харківщини. Вночі наносили удари по Чугуївському та Богодухівському районах. Ворог масовано обстрілював населені пункти Харківського, Лозівського та Ізюмського районів області. Пошкоджені житлові будинки, господарчі споруди, заклад освіти, господарчі об’єкти. Горіли поля з пшеницею (https://t.me/synegubov/3702).

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що, на жаль, є загиблі та поранені. В Ізюмському районі загинув 61-річний чоловік. Поранення отримали 7 мирних мешканців: Харківському районі – 5 поранених, в Чугуївському – 1, в Богодухівському – 1 (https://t.me/synegubov/3702). Також було повідомлено про загибель двох осіб в Малинівській громаді (https://suspilne.media/262188-dvoe-ludej-zaginuli-u-mospanovomu-na-harkivsini-vnaslidok-obstriliv-rf-19-lipna/, https://t.me/suspilnekharkiv/15226).

За добу нашою організацією було задокументовано 1 випадок ймовірного зникнення цивільної особи.

За даними поліції Харківської області, 19 липня під ворожі удари потрапили населені пункти Мосьпанове, Печеніги, Клугино-Башкирівка, Липці, Грушуваха, Петрівське, Лісне, Циркуни, Руські Тишки, Коробочкіно, Золочів та Дергачі. В результаті пошкоджені житлові будинки мирних громадян, господарчі приміщення, учбовий заклад, палало поле з пшеницею (https://t.me/police_kh_region/10886).

За даними Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, загалом за добу рятувальники здійснили 27 оперативних виїзди, з яких: на ліквідацію пожеж –16, у т.ч. пожеж, спричинених обстрілами – 8; на проведення аварійно-рятувальних робіт – 2; на допомогу населенню – 3; для допомоги працівникам ЖКГ – 4; інші виїзди – 2 (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2381).

Головне управління ДСНС України в Харківській області повідомило, що пожежі, спричинені ворожими обстрілами, трапились у Богодухівському (1), Чугуївському (2), Ізюмському (2) та Харківському (3) районах області. Горіли житлові будинки, господарчі споруди та поля пшениці (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2381).

Поліція Харківської області повідомила, що за добу працівники слідчо-оперативних груп та експерти-криміналісти опрацювали 30 фактів руйнувань помешкань та інших об’єктів на території регіону внаслідок обстрілів та пожеж (https://t.me/police_kh_region/10886).

Також за інформацією Головного управління ДСНС України в Харківській області, за добу піротехніки ДСНС ліквідували 16 ворожих боєприпасів, що не розірвалися (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2381).

Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: