Публікація

Хронологія подій у Донецьку та Донецькій області під час російсько-української війни. 20-21 липня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Донецькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

20 липня 2022 року

За період з 20 липня по 21 липня 2022 року війська російської федерації обстріляли 13 населених пунктів: міста Авдіївка, Бахмут, Костянтинівка, Соледар, Сіверськ і Краматорськ, смт Щербинівка, Нью-Йорк, села Семенівка, Леонідівка, Катеринівка, Петрівка, Ягідне.

Обстріли велися крилатими ракетами «Іскандер-К», РСЗВ «Торнадо-С», «Смерч» і артилерією.

Руйнувань зазнали 19 цивільних об’єктів: чотири житлові будинки, дві школи, дитячий садок, маслоцех, три заводи, гаражний кооператив, чотири поля пшениці.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/dvi-shkoli-dityachij-sadok-tri-zavodi-chotiri-polya-z-vrozhajem-policziya-donechchini-dokumentuje-zavdani-vorogom-rujnuvannya/

Російські військові вбили 1 цивільну особу у Костянтинівці. Ще 5 людей отримали поранення.(Сіверськ – 1 особа, Бахмут – 1 особа, Соледар- 1 особа, Петрівка – 1 особа).

https://www.facebook.com/pavlokyrylenko.donoda/posts/pfbid0bpPdddrHagQPTwXGPTpFhQCEGfKfCyzqY18JDMpW8GrZ43nFUKh6W9aQFm3uzUZwl

Російськими військовими обстріляно касетними снарядами центр міста Бахмут, що призвело до пошкоджень багатоповерхового житлового будинку.

https://fb.watch/evXoQKqIx7/

Близько четвертої ранку було обстріляно Костянтинівку. Це виключно громадянська інфраструктура. Зазнали пошкоджень приватні та багатоквартирні будинки в двох мікрорайонах міста. Смертельно поранено одного цивільного чоловіка.

https://zi.ua/news/glava-oblasti-prokommentiroval-obstrely-konstantinovki_186686/

https://t.me/tipkonst/2385

https://konstrada.gov.ua/novinI

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 1

Поранених – 5

Зруйнованих будинків – 0

Пошкоджених будинків – 19

 

21 липня 2022 року

За період з 21 липня по 22 липня 2022 року війська російської федерації обстріляли 17 населених пунктів: міста Авдіївка, Бахмут, Красногорівка, Мар’їнка, Сіверськ, Соледар, Торецьк, Костянтинівка, смт Билбасівка, Південне, Північне, села Андріївка, Гришине, Дачне, Павлівка, Федорівка, Ягідне.

Обстріли велися авиаударами, ракетами ЗРК «С-300», РСЗВ «Смерч», артилерією.

Зруйновано та пошкоджено 58 цивільних об’єктів: 37 житлових будинків, дві школи, дитячий садок, коледж, ринок, резервуар питної води, ферма, розсадник, будинок культури, кафе, газорозподільна труба, електроопора, поле.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/28-rosijskix-obstriliv-za-dobu-policziya-donechchini-rejestruje-naslidki/

Російські військові вбили 5 цивільних осіб: 3 у Сіверську, 1 у Павлівці та 1 у Мар’їнці. Ще 10 людей отримали поранення.( Сіверськ – 2 особи, Мар’їнка – 2 особи, Билбасівка – 2 особи, Торецьк – 1 особа, Південне – 1 особа, Соледар – 1 особа, Павлівка – 1 особа).

https://www.facebook.com/pavlokyrylenko.donoda/posts/pfbid02qzdfJJMHr5XdV934fAs4T6nT3PqT3aAMzT1qjcCXguYZGKZoetPRYJDbWXvy2eF3l

Російська армія завдала авіаудару по бахмутському місцевому ринку Внаслідок обстрілу  зруйновано вщент десятки торгівельних контейнерів та пошкоджено будівлю торгового центру “Астрон” (З однієї сторони будівлі повилітали усі вікна, фасад зім’яло та повиривало шматками з усіх трьох поверхів).

https://freeradio.com.ua/bakhmut-rosiiska-armiia-zavdala-aviaudaru-po-tsentru-mista-obstrilialy-rynok/?fbclid=IwAR2tlZPy6mxgIZA9WQifLY5PagnXyE8-ZQB6BMA5Hy0fJyfkyObkwacWp1I

https://www.facebook.com/bakhmutnews/posts/pfbid02pq98j3va7ULsLw389Lamjgf6uYJ5UAF9PvaTUP3PFHob2iXyBpBrPgy785ERXVxZl

Російські війська вдарили Іскандерами по приватному сектору Краматорська. Внаслідок обстрілу зруйновано школу, пошкоджено п’ятиповерхівку і 85 приватних будинків; Одна людина загинула.

https://www.facebook.com/watch/?v=620601079482610

Нічний обстріл Краматорська.  Удар прийшовся по приватному сектору: зруйновано школу – виявлено та вилучено з під завалів тіла трьох чоловіків, пошкоджено п’ятиповерхівку і 85 приватних будинків. та обстріляна промислова частина підприємства СКМЗ та НКМЗ.

https://www.facebook.com/alexander.vasilyevich.goncharenko/posts/pfbid02L8fennAso42ajHUs7cWsXgNXvTssA2VvfPFjzPgxQs7DLbppq2zcu6fZEeXMVeNTl

https://t.me/pavlokyrylenko_donoda/4199?single

https://t.me/pavlokyrylenko_donoda/4232

https://t.me/c/1200186443/9987

Костянтинівка сьогодні під обстрілом – на світанку російська ракета влучила в автобазу, тут вирва три метри завглибшки. Вони влучили в офіс, навколо розкидані бухгалтерські папери. Зруйновано школу №2.

https://tsn.ua/ato/rosiyani-vlashtovuyut-na-donechchini-vogneviy-val-pid-udarami-pomeshkannya-mirnogo-naselennya-2115508.html

https://t.me/pavlokyrylenko_donoda/4199

https://zi.ua/news/nochyu-v-konstantinovke-i-kramatorske-razbity-shkoly_186707/

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 7

Поранених – 10

Зруйнованих будинків – 1

Пошкоджених будинків – 123

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення:
  • об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі)
  • медичних об’єктів (автівки, будівлі)
  • культурних, навчальних об’єктів
  • об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані

*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: