Публікація

Хронологія подій у Донецьку та Донецькій області під час російсько-української війни. 20-21 червня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Донецькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

20 червня 2022 року 

За період із 20 червня по 21 червня 2022 року війська російської федерації обстріляли 16 населених пунктів: Авдіївку, Мирноград, Гірник, Курахове, Бахмут, Торецьк, Дружківку, Сіверськ, смт Желанне, Курахівку, Гостре, Нью-Йорк, села Опитне, Резніківка, Тоненьке, Біла Гора.

Обстріли велися авіацією, ЗРК «С-300», з реактивних систем «Торнадо-С»  і «Ураган», артилерії, танків. Окупанти застосовували касетні снаряди. Зруйновано та пошкоджено 41 житловий будинок, 10 із них – багатоквартирні, також дошкільний навчальний заклад, ферму, шахту, заводи, виправну колонію тощо.

Крім того, російські війська обстріляли школу в Авдіївці снарядами РСЗВ “Град” із магнієвим зарядом. Будівля вигоріла.
https://tinyurl.com/2fscs88z

Російські військовослужбовці вбили 3 цивільних осіб: у Нью-Йорку, Старій Миколаївці та Кураховому, ще 2 осіб дістали поранення. Неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

https://tinyurl.com/8jumuweb

У Торецькій громаді зафіксовано 1 загиблого  та 1 пораненого мешканця смт Нью-Йорк.
https://tinyurl.com/yx7u8k7z

Унаслідок обстрілу м. Авдіївка пошкоджено будинок по вул. Менделєєва, Шевченка, також адміністративну будівлю залізничного вокзалу.
https://t.me/c/1756716434/1139, https://t.me/c/1756716434/1146, https://t.me/c/1756716434/1184

 

Підсумок дня*:

Убито цивільних осіб – 3

Поранено цивільних осіб – 2

Пошкоджено об’єктів – 54

 

21  червня 2022 року

За період із 21 червня по 22 червня 2022 року війська російської федерації обстріляли 18 населених пунктів: Курахове, Красногорівку, Часів Яр, Слов’янськ, Залізне, Торецьк, Курдюмівку, Нью-Йорк, Очеретине, Райгородок, Іванопілля, Неліпівку, Новоселівку Першу, Первомайське, Пришиб, Федорівку, Хрестище. Обстріли велися ракетами ЗРС «С-300», реактивними системами  «Град»  і «Ураган», артилерією, танками.

Зруйновано та пошкоджено 61 цивільний об’єкт  –   40 житлових будинків, із них 4 багатоквартирні, дві школи, коксохімічний завод, електропідстанція, залізниця, адмінбудівлі, господарчі споруди, збагачувальна фабрика тощо.
http://tinyurl.com/mry6wef4

Російські війська вбили 1 цивільну особу у Часовому Ярі, ще 15 осіб сьогодні дістали поранення. Неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

http://tinyurl.com/yfpjn43w

Уночі російські війська обстріляли школу №6 Авдіївки снарядами РСЗО “Град” з магнієвим зарядом, її частково зруйновано.
https://t.me/pavlokyrylenko_donoda/3726

Унаслідок нічного обстрілу Авдіївки пошкоджено торгові майданчики на ринку та цивільні будинки по вулиці Ювілейна та Комунальна.

https://t.me/c/1756716434/1152, https://t.me/c/1756716434/1182, https://t.me/c/1756716434/11926

Російські військовослужбовці завдали удару крупнокаліберною зброєю по м. Часів Яр Бахмутського району. Снаряди впали на пляж місцевого водоймища, де на той час перебували люди. Внаслідок обстрілу мати двох 16 та 17-річних підлітків, які також постраждали, загинула на місці. Іще 9 осіб, серед яких 4 дітей віком від 9 до 15 років – поранені.
http://tinyurl.com/cf42hj2b

Унаслідок обстрілу військ російської федерації селища Нью-Йорк фактично зруйновано дім фельдшера виїзної бригади ЕМД.
https://bit.ly/3OkTQaK

ЗС рф завдали ракетного удару по Торецькій громаді, внаслідок чого зруйновано будівлю санепідемстанції. http://tinyurl.com/44aes3yp

Через обстріли російських окупаційних військ знеструмленими залишаються 320 населених пунктів Донеччини. Лінії електропередач та електрообладнання постійно пошкоджуються, як і енергопідприємства. Найскладнішими напрямками є Слов’янський, Авдіївський, Мар’їнський, Торецький, Бахмутський.

http://tinyurl.com/2v8evvxv

 

Підсумок дня*:

Убито цивільних осіб – 1

Поранено цивільних осіб – 15

Пошкоджено об’єктів – 61

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення об’єктів (авто, будівлі):
  • цивільної інфраструктури
  • медичної інфраструктури
  • культурних, навчальних об’єктів
  • інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані

*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: