Публікація

Хронологія подій у Донецькій області під час російсько-української війни. 24-25 травня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Донецькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

24 травня 2022 року

За період з 24 травня по 25 травня 2022 року російські військові обстріляли 18 населених пунктів: Авдіївка, Слов’янськ, Краматорськ, Миколаївка, Лиман, Торецьк, Бахмут, Соледар, Залізне, Неліпівка, Нью-Йорк, Райгородок, Бердичі, Щербинівка, Ласточкине, Калинове, Орлівка, Улакли. Обстріли велися з авіації, танків, важкої артилерії, ракетних установок, реактивних систем залпового вогню «Град» і «Торнадо». Внаслідок руйнувань зазнали 45 цивільних об’єктів – житлові будинки, лікарня, залізничний вокзал,  завод, будівельне підприємство, критичну інфраструктуру.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/za-dobu-rosiyani-zavdali-25-udariv-po-donechchini-policziya-zadokumentuvala-kozhen-zlochin-rf/

 

За інформацією Торецької Військової адміністрації, за добу у громаді поранено 3 цивільних осіб.

https://bit.ly/3Gjvrz3

Близько 15:00. Російські військові обстріляли Бахмутську громаду. Внаслідок обстрілу будівлі й павільйони бази будматеріалів зазнали значних руйнувань, 3 загиблих. Також загинули 3 собаки, які охороняли територію.

https://www.facebook.com/radiovilne/videos/479230593995835/?__tn__=%2CO-R

https://bit.ly/3MLl5uo

Російська війська обстріляли місто Слов’янськ.

https://ua.interfax.com.ua/news/general/834512-amp.html

https://www.facebook.com/Vadymlyakh/posts/418453496956977

Російськими військовими вбито 12 цивільних осіб: 3 у Бахмуті, 2 у Торецьку, 2 в Авдіївці, 2 у Райгородку, 1 у Лимані, 1 у Миколаївці та 1 в Калиновому. Ще 10 людей отримали поранення.

https://t.me/pavlokyrylenko_donoda/3514

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 15

Поранених – 10

Пошкоджених будинків – 47

 

25 травня 2022 року

За період з 25 травня по 26 травня 2022 року російській військові обстріляли 13 населених пунктів: Авдіївка, Покровськ, Бахмут, Слов’янськ, Мар’їнка, Миколаївка, Святогірськ, Лиман, Південне, Велика Новосілка, Райгородок, Сидорове, Времівка. Обстріли велися з ракетних комплексів «Іскандер», реактивних систем залпового вогню «Град» і «Торнадо», важкої артилерії, танків. Є загиблі та поранені цивільні мешканці. Руйнувань зазнали 27 цивільних об’єктів – житлові будинки, школа, оздоровчий заклад, залізнична інфраструктура.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/za-dobu-rosiyani-obstrilyali-na-donechchini-13-naselenix-punktiv-zaginuli-mirni-zhiteli/

 

Вранці. Внаслідок обстрілів російськими військовими міста Покровськ пошкоджено три адмінбудівлі, приватні автомобілі. Поранення різного ступеню тяжкості отримали 5 цивільних осіб.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/policziya-zadokumentuvala-naslidki-raketnix-udariv-po-pokrovsku-ta-kramatorsku/

Вранці. Внаслідок обстрілів російськими військовими міста Краматорськ зруйновано два під’їзди у недобудові та пошкоджено 2 багатоповерхівки. https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/policziya-zadokumentuvala-naslidki-raketnix-udariv-po-pokrovsku-ta-kramatorsku/

Вночі, Російськими військовими обстріляно місто Краматорськ.

https://www.facebook.com/alexander.vasilyevich.goncharenko/posts/543156574128934

Російськими військовими вбито ще 4 цивільних особи: 2 у Лимані, 1 у Сидоровому і 1 у Берестовому. Ще 12 людей дістали поранення.

https://t.me/pavlokyrylenko_donoda/3521

Внаслідок обстрілів російськими військовими міста Соледар Бахмутської громади підприємство “Артемсіль” зазнало значних руйнувань, деякі будівлі майже повністю знищені, в інших вибиті скло на вікнах. Залізничні потяги стоять на підприємстві з пошкодженнями, як і адміністративні будівлі, які майже не мають вцілілих вікон.

https://bit.ly/3LXuXzH

https://t.me/c/1640647818/126

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 2

Поранених – 17

Пошкоджених будинків – 27

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви володієте інформацією про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму, щоб покращити якість документування злочинів, і, відповідно, якість доказів для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • вбивство, поранення цивільних;
  • вбивство, поранення медичного персоналу;
  • вбивство, поранення волонтерів;
  • пошкодження, знищення об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення медичних об’єктів (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення культурних, навчальних об’єктів;
  • пошкодження, знищення об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо);
  • побиття, зґвалтування, каліцтво;
  • утримання у заручниках;
  • пересування у населених пунктах ворожої техніки та її застосування/використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях;
  • артобстріл, авіаобстріл;
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів із стрілецької зброї;
  • привласнення майна цивільних осіб;
  • інше.

Особливо ми будемо раді бачити оригінальні фото та відео (без обробки та не із соцмереж), із яких можна отримати мета-дані.

* Інформація, відображена у категорії “Підсумок дня”, відповідає зібраним нами даним на момент публікації, потребує доповнення та уточнення.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: