Публікація

Хронологія подій у Донецькій області під час російсько-української війни. 20-21 травня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Донецькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

20 травня 2022 року

За період з 20 травня по 21 травня 2022 року російські війська обстріляли 14 населених пунктів: Бахмут, Лиман, Авдіївка, Красногорівка, Світлодарськ, Званівка, Єлизаветівка, Очеретине, Нью-Йорк, Суха Балка, Яковлівка, Покровське, Соловйове, село Красногорівка. Російські війська обстріляли мирне населення з авіації, танків, важкої артилерії. Окупанти вбили трьох  мирних жителів, семеро дістали травми. Руйнувань зазнали 53 цивільних об’єкти – житлові будинки, школа, автовокзал, релігійна споруда, фермерські  господарства.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/na-donechchini-za-dobu-rosiyani-obstrilyali-14-naselenix-punktiv-policziya-vidkrila-kriminalni-provadzhennya/

 

Російськими військовими обстріляно Авдіївський коксохімічний завод та житлові квартали міста Авдіївка https://www.facebook.com/avdiyivka/posts/1175140166567595

Під мінометний обстріл потрапила Красногорівка, внаслідок чого більша частина міста знеструмлена.

Очеретине зазнало авіаудару від військ російської федерації. Внаслідок обстрілів пошкоджено будинок та господарське приміщення.

Також від обстрілів постраждали житлові масиви інших сіл громади: Соловйового і Красногорівки.

https://t.me/pavlokyrylenko_donoda/3467

05:00. Внаслідок обстрілів російськими військовими міста Бахмут один з будинків зруйнований вщент, понад 20 сусідніх постраждали від вибухової хвилі.

https://bit.ly/3PyAaRG

Внаслідок обстрілу російськими військовими селища Нью-Йорк – одна цивільна особа поранена. У Сухій Балці пошкоджено будинок та крамницю.

https://bit.ly/3MFYkrC

У Торецьку російській війська поранили 4 цивільних осіб.

https://bit.ly/3sOm44K

Російська війська вбили 3 цивільних осіб в Лиманській громаді: у Лимані, Новоселівці та Сосновому.

https://t.me/pavlokyrylenko_donoda/3468

Ввечері росіяни обстріляли м. Авдіївку. Внаслідок був зруйнований ТЦ «Квадро»

https://www.facebook.com/avdiyivka/posts/1174664973281781

Російські війська знищили загальноосвітню школу у селі Єлизаветівка – https://kuma.city/articles/213856/okupanti-rozbili-shkolu-v-yelizavetivci-zrujnovanij-uzhe-pyatij-osvitnij-zaklad-v-gromadi

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 5

Поранених – 11

Зруйнованих будинків – 1

Пошкоджених будинків – 54

 

21 травня 2022 року

За період з 21 травня по 22 травня 2022 року російські війська обстріляли 12 населених пунктів: Бахмут, Соледар, Авдіївка, Святогірськ, Миколаївка, Торецьк, Залізне, Райгородок, Ласточкине, Первомайське, Ярова, Сіль. Російські війська обстріляли мирне населення з авіації, танків, важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню «Град».

У період З 6:00 21 травня до 6:00 22 травня руйнувань зазнали понад 40 житлових будинків, школа, музична школа, інститут, підприємства, об’єкти життєзабезпечення.

Внаслідок обстрілу міста Миколаївка Краматорського району загинули двоє чоловіків – один перебував  у власному дворі, інший на вулиці поруч із будинком. Ще двох поранено. Пошкоджено близько 10 приватних будинків, 2 з них зруйновані.

У Лимані вбито трьох людей, ще одна людина була смертельно поранена в Авдіївці.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/na-donechchini-za-dobu-rosiyani-zrujnuvali-58-czivilnix-ob-jektiv/

 

07:00. внаслідок обстрілів російськими військовими Горлівського інституту іноземних мов та прилеглих будинків. вибухом пошкодило електромережу. Снаряд зруйнував сходи та ганок, поламав дерева поруч. У будівлі остаточно повиносило шибки та двері. Також від вибухової хвилі постраждали кілька будинків навколо інституту — у квартирах повибивало вікна, зруйновані дахи. Крім того, вибухом пошкодило кабелі електромережі.

https://bit.ly/3lurm1q

Російськими військовими вбито 7 цивільних осіб: 3 в Лимані, 2 у Миколаївці, 1 в Авдіївці та 1 у Святогірську. Ще 10 осіб отримали поранення.

https://bit.ly/3lx0myn

Внаслідок обстрілу російські війська знищили музичну школу в місті Святогірськ Донецької області, що була відремонтована коштом Японії.

https://t.me/pavlokyrylenko_donoda/3470

У Миколаївці внаслідок обстрілів російськими військами 2 загинуло 2 цивільних осіб.

https://www.facebook.com/watch/?v=1216563715829639&extid=NS-UNK-UNK-UNK-IOS_GK0T-GK1C&ref=sharing

Внаслідок обстрілів російських військових зазнали руйнувань будинки приватного сектору та багатоповерхівки в Лимані.  Снаряди влучили в будинок по Гасієва, Слов‘янській, Універмаг.

https://www.facebook.com/Photorunner81/posts/711557723493180

https://t.me/Donetsk_obl_prokuratura/155

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 9

Поранених -10

Пошкоджених будинків – 42

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви володієте інформацією про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму, щоб покращити якість документування злочинів, і, відповідно, якість доказів для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • вбивство, поранення цивільних;
  • вбивство, поранення медичного персоналу;
  • вбивство, поранення волонтерів;
  • пошкодження, знищення об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення медичних об’єктів (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення культурних, навчальних об’єктів;
  • пошкодження, знищення об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо);
  • побиття, зґвалтування, каліцтво;
  • утримання у заручниках;
  • пересування у населених пунктах ворожої техніки та її застосування/використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях;
  • артобстріл, авіаобстріл;
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів із стрілецької зброї;
  • привласнення майна цивільних осіб;
  • інше.

Особливо ми будемо раді бачити оригінальні фото та відео (без обробки та не із соцмереж), із яких можна отримати мета-дані.

* Інформація, відображена у категорії “Підсумок дня”, відповідає зібраним нами даним на момент публікації, потребує доповнення та уточнення.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: