Публікація

Хронологія подій у Донецькій області під час російсько-української війни. 2-3 травня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Донецькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

02 травня  2022 року

За період з 02 травня по 03 травня 2022 року російські війська обстріляли 10 населених пунктів: Маріуполь,  Лиман, Авдіївка, Покровськ, Сіверськ, Святогірськ, Ярова, Новомиколаївка, Очеретине, Шевченко. Війська Російської федерації вели обстріл мирного населення з авіації, реактивних систем залпового вогню «Град», танків,  важкої артилерії, а також крилатими ракетами.

Внаслідок обстрілів вбито двох мирних жителів, ще вісім людей дістали травми, руйнувань зазнали щонайменше 33 цивільних об’єкти  – житлові будинки, дитячі оздоровчі заклади, школа, об’єкти життєзабезпечення.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/na-donechchini-za-dobu-rosiyani-obstrilyali-10-naselenix-punktiv-policziya-rozpochala-rozsliduvannya/

Російськими військами вбито одного мирного мешканця Донеччини – у Діброві, що на Лиманщині, 8 осіб дістали поранення.

Щодня росіяни б’ють по цивільній інфраструктурі Донецьокої області.

https://www.ombudsman.gov.ua/news_details/upovnovazhenij-rosijski-teroristichni-vijska-shchogodini-znishchuyut-mirnih-ukrayinciv-ta-ukrayinski-mista-i-sela

04:00,  російські війська  обстріляли житлові квартали та критичну інфраструктуру м.Сіверськ Бахмутського району.  Внаслідок обстрілів пошкоджено декілька будівель, газогін та лікарня.

https://bit.ly/3OUbcvW

Обстріляно  військовими російської федерації село Бахмутське

https://t.me/bahmutnews/8288

В Авдіївці внаслідок обстрілів військами російської федерації зруйновано житловий будинок та перебито постачання електрики. Під постійним вогнем російських окупантів знаходилися Вугледар, Мар’їнка, Красногорівка, Лиман.

https://t.me/pavlokyrylenko_donoda/3237

.

Підсумок дня*:

Загиблих – 3

Поранених – 16

Зруйнованих будинків – 5

Пошкоджених будинків – 33

 

03  травня  2022 року

За період з 03 травня по 04 травня 2022 року російські війська обстріляли 14 населених пунктів: Маріуполь,  Лиман, Авдіївка, Курахове Краматорськ, Торецьк, Вугледар, Очеретине, Ямпіль, Райгородок, Нововасилівка, Шандриголове, Стародубівка, Новомиколаївка. Обстріли мирного населення здійснювались з авіації, реактивних систем залпового вогню «Град», танків,  важкої артилерії, а також крилатими ракетами.

Внаслідок обстрілів поранено 29 цивільних осіб, руйнувань зазнали щонайменше 35 цивільних об’єктів  – житлові будинки, школа, коксохімічний завод,  об’єкти життєзабезпечення.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/na-donechchini-za-dobu-rosiyani-vbili-23-zhiteliv-policziya-zadokumentuvala-vojenni-zlochini/

Російськими військами вбито 21 мирного мешканця. Серед загиблих сьогодні цивільних 10 в Авдіївці, 5 у Лимані, 4 у Вугледарі, 1 у Великій Новосілці та 1 у Шандриголовому.

https://www.facebook.com/pavlokyrylenko.donoda/posts/538424437840115.

Близько 10.00,  Війська російської федерації авіацією бомбардували житловий масив в Авдіївці. Внаслідок бомбардування троє місцевих мешканців отримали несумісні з життям поранення. Руйнувань зазнали щонайменше вісім будинків. У Вугледарі російські військові обстріляли місце видачі питної води. У результаті обстрілу троє загиблих. Також у місті Лиман, внаслідок чого загинуло 3 цивільних осіб.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/rankovij-udar-rashistiv-po-donechchini-je-zagibli/

Ввечері, Внаслідок обстрілу Авдіївського коксохімічного заводу загинули 10 працівників, ще мінімум 20 дістали поранення.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/rosiya-vbila-v-avdijivczi-shhonajmenshe-7-lyudej-18-poraneno-policziya-zadokumentuvala-naslidki-udaru-po-koksoximichnomu-zavodu/

https://www.ombudsman.gov.ua/news_details/upovnovazhenij-shchodnya-rashisti-vbivayut-mirnih-gromadyan-ukrayini-ta-nishchat-yihnye-zhitlo

Війська Російської федерації в ході обстрілу м. Торецьк Бахмутського району Донецької області пошкодила житлові будинки, будівлю школи-інтернату та електромережу.

https://bit.ly/3ycBaoo

Російська авіація нанесла авіаудари в місті Авдіївка – житловий масив у центральній частині міста. Наслідком обстрілів та бомбардувань ,є 3 загиблих і 2 поранених, 8 пошкоджених будинків.

https://t.me/pavlokyrylenko_donoda/3248

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 21

Поранених – 29

Пошкоджених будинків – 35

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви володієте інформацією про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму, щоб покращити якість документування злочинів, і, відповідно, якість доказів для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • вбивство, поранення цивільних;
  • вбивство, поранення медичного персоналу;
  • вбивство, поранення волонтерів;
  • пошкодження, знищення об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення медичних об’єктів (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення культурних, навчальних об’єктів;
  • пошкодження, знищення об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо);
  • побиття, зґвалтування, каліцтво;
  • утримання у заручниках;
  • пересування у населених пунктах ворожої техніки та її застосування/використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях;
  • артобстріл, авіаобстріл;
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів із стрілецької зброї;
  • привласнення майна цивільних осіб;
  • інше.

Особливо ми будемо раді бачити оригінальні фото та відео (без обробки та не із соцмереж), із яких можна отримати мета-дані.

* Інформація, відображена у категорії “Підсумок дня”, відповідає зібраним нами даним на момент публікації, потребує доповнення та уточнення.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: