Публікація

Ініціатива «Трибунал для Путіна» звертається до Міжнародного кримінального суду через обстріли цивільного населення та об’єктів України

Від початку повномасштабного вторгнення ініціатива «Трибунал для Путіна» зафіксувала близько 48 тисяч воєнних злочинів і понад 80% з них —  атаки на  цивільні об’єкти та цивільних. Окупанти неодноразово обстрілювали мирне населення: житлові будинки, лікарні, школи, церкви, пам’ятки культури та об’єкти інфраструктури життєзабезпечення. Розслідування цих воєнних злочинів може тривати не те що роками, а й навіть десятиліття. 

Щоб привернути увагу Офісу Прокурора МКС до кричущих масштабів таких злочинів та ініціювати притягнення винних до відповідальності ініціатива «Трибунал для Путіна» зібрала та структурувала дані про обстріли цивільних у великому поданні до Міжнародного кримінального суду. У ньому правозахисники описують факти, систематичність та масштабність обстрілів, юридичні кваліфікації, диференціюють обстріли, наводять аналітику задокументованих в базі T4P епізодів обстрілів,  та називають відповідальних російських командирів, які ймовірно керували обстрілами. Автори подання та документатори розкажуть про те, як збирали дані, чому важливі такі документи та як вони можуть вплинути на розслідування воєнних злочинів, скоєних окупантами.

Дата і час: 22.08.2023, початок о 11:00

Формат заходу: офлайн, онлайн-трансляція

Місце проведення: Пресцентр «Накипіло», м. Харків, вул. Мистецтв, 14

Трансляція відбуватиметься тут: https://www.youtube.com/@LIVE-kn5ir

Учасники пресконференції:

  • Максим Ревякін, експерт Харківської Правозахисної Групи, один з авторів подання
  • Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи
  • Наталія Єсіна, документаторка воєнних злочинів у Сумській області, представниця Північної правозахисної групи
  • Ігор Бринош, документатор воєнних злочинів в Одеській області, представник Одеського обласного відділення «Комітету виборців України».

Модератор: Святослав Рубан, документатор воєнних злочинів, інформаційний координатор Центр громадянських свобод

Цей захід — перший з серії представлень подань до Міжнародного кримінального суду від ініціативи «Трибунал для Путіна». Наступний захід відбудеться 28 серпня 2023 р., об 11:00 в Києві, за адресою: вулиця Богдана Хмельницького, 8/16, Київ, 01001 (УКРІНФОРМ). Тема заходу: Геноцид в Маріуполі. Юридичне обґрунтування міжнародного злочину.

Подання підготовлено за підтримки Посольства США в Україні.

Довідково: Глобальна ініціатива «Трибунал для Путіна» (T4P) створена у відповідь на повномасштабну агресію РФ у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, в яких вбачаються ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах країни, які опинилися під ударом. Ініціатива активно працює на міжнародному рівні задля того, щоб використати чинні механізми ООН, Ради Європи, ОБСЄ, ЄС і Міжнародного кримінального суду для запобігання цим брутальним злочинам і притягнення до відповідальності винних. Засновники ініціативи: Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Українська Гельсінська спілка прав людини.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: