Публікація

Гроші на питну воду для українців чиновники використали на Harrogate?

За даними ООН, майже 800 мільйонам людей у світі гострого не вистачає питної води. Схоже, незабаром до цієї страшної цифри можуть долучитися і українці. До цього висновку можна прийти, ознайомившись з дослідження Рахункової Палати про те, як виконувалась програма «Питна вода України» на 2006-2020 роки.

В дослідженні йдеться, що державний бюджет на забезпечення українців чистою водою використовується Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України неефективно.

Станом на 2010 рік  фінансування Програми «Питна вода України» було зменшене майже в 6 разів! А з того фінансування, яке було отримано,  з порушенням чинного законодавства використано понад 48 млн. грн., у тому числі неефективно – понад 20,5 млн. грн. Куди пішли ці кошти можна тільки здогадуватись.

Виявляється, ми навіть не можемо дізнатися про реальну ситуацію з питною водою, адже національна доповідь про якість питної води в 2010 році не готувалась взагалі, а в попередніх роках не висвітлювала ситуацію у всіх регіонах держави.

З’ясувалося також, що  після внесення змін до ЗУ «Про Загальнодержавну програму «Питна вода України» на  2006-2020 роки» з Програми було виключено систему заходів із розвитку і реконструкції систем централізованого водопостачання та водовідведення, хоча їх технічний стан сьогодні є критичним.

В регіонах ситуація не краща. Зокрема, повідомляє Рахункова палата, місцеві органи виконавчої влади нічого не зробили  для вирішення найгостріших проблем регіонів, не у всіх регіонах було утворено регіональні комісії з питань виконання Програми.

А поки чиновники використовують кошти на забезпечення українців якісною питною водою на свій розсуд, ситуація погіршується. За даними Санітарно-епідемічної служби України вже зараз 65% українців п’ють непридатну для споживання воду.           

 

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: