Публікація

Глобальна ініціатива “Розірвати коло безкарності за воєнні злочини Росії” (cтисла назва “Трибунал для Путіна”)

Сьогодні рівно місяць як Україна бореться із новою збройною агресією Росії. Кремль використовує воєнні злочини як тактику ведення війни. Іноземні оглядачі говорять про величезні втрати, а ми відчуваємо біль і страждання цивільного населення. Такі дії не виправдовуються жодної військовою необхідністю.

Російська Федерація та її очільники уникли відповідальності за воєнні злочини у Чечні, Молдові, Грузії, Сирії, Африці. Очільники російського режиму жодного разу не були покарані, і це тільки заохочувало їх до нових злочинів. Ми об’єднуємо наші зусилля, щоб на цей раз розірвати це коло безкарності.

Українська Гельсінська Спілка з прав людини, Харківська правозахисна група та Центр громадянських свобод створюють глобальну ініціативу для притягнення до відповідальності за міжнародні злочини у рамках збройної агресії Російської Федерації проти України.

Ми працюємо разом із найавторитетнішими в своїх регіонах  громадськими організаціями: Чугуївською правозахисною групою, Північною правозахисною групою, Черкаським правозахисним центром, Херсонським обласним фондом милосердя та здоров’я, Херсонським відділенням Комітету виборців України, Територією успіху в Кропивницькому, Одеським обласним відділенням Комітету виборців України, громадською організацією “МАРТ” в Чернігові, Освітній дім прав людини у Чернігові, Подільською правовою лігою, Правозахисною групою “СІЧ” в Дніпрі, Центр правових та політичних досліджень “СІМ” у Львові та іншими (список оновлюється). До ініціативи також долучилися громадські приймальні УГСПЛ у Краматорську, Торецьку, Маріуполі, Покровську, Чернівцях, Черкаси, Запоріжжі, Ужгороді.

Ми спільно будемо документувати події, в яких вбачаються ознаки злочинів за Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах країни, що стали об’єктом нападу Російської Федерації.

Зокрема, збирати докази і факти про умисні напади на цивільних осіб, цивільні об’єкти і об’єкти, що знаходяться під захистом, умисні вбивства, катування та жорстоке поводження, згвалтування та інші форми сексуального насильства, насильницькі зникнення, використання охоронюваних осіб в якості «живих щитів», переслідування ідентифікованих груп (роми, члени ЛГБТ-спільноти, віруючі), використання зброї невибіркової дії у населених пунктах тощо.

Ми будемо проводити роботу на міжнародному рівні, щоб прямо зараз використати існуючі механізми в ООН, Раді Європи, ОБСЄ, ЄС та Міжнародному кримінальному суді для зупинення брутальності цих порушень.

Ми відкриті до приєднання організацій із України та інших країн до партнерства.  Також ми будемо раді координації зусиль із міжнародними організаціями та мережами, державними органами, громадськими організаціями, волонтерськими ініціативами та групами, які також займаються цією роботою для досягнення спільної мети.

Контакти представників ініціативи:

Олександр Павліченко [email protected]

Олександра Матвійчук [email protected]

Євген Захаров [email protected]

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: