Публікація

Фінансувати суди поза бюджетом і далі не є злочином

Президент наклав вето на Закон, що встановлює кримінальну відповідальність за позабюджетне фінансування судів.

Президент України Леонід Кучма наклав вето на Закон України „Про внесення змін до Кримінального кодексу України (про встановлення кримінальної відповідальності за незаконне фінансування судових органів)”.

Закон викликав широку дискусію. З однієї сторони суди фінансуються лише на половину від потреби і йдуть „просити милостиню” в місцевої влади, яка їм щось таки дає.

З іншої сторони Рахункова Палата України у звіті про виконання Державного бюджету за минулий рік вказала, що судами отримано майна та коштів на суму понад 4 млн. гривень, що, на її думку, є незаконним впливом на суд. І з цим важко не погодитися. Оскільки суди навряд чи легко виноситимуть рішення проти місцевої влади, якщо від тих залежить їхній фінансовий стан.

Але при прийнятті такого закону, міг настати фактичний колапс судової системи, оскільки коштів не вистачає на елементарні речі.

Також під сумнів у таких випадках ставилася би і діяльність численних недержавних організацій, що сприяють розвитку правосуддя, а також міжнародних інституцій, що надають технічну допомогу, яка не включається до Державного бюджету.

Свої пропозиції до Закону Л.Кучма вніс до парламенту 2 листопада.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: