Публікація

Дотримання права на соціальні послуги під час дії воєнного стану у Запоріжжі: дослідження

24 лютого 2022 року в результаті широкомасштабного вторгнення військ Російської Федерації на територію України та бойових дій, було порушено звичний перебіг життя кожної людини на території України. Внаслідок цього виникли проблеми із дотриманням прав людини на території України через фактор небезпеки для життя і здоров’я, окупації і порушень міжнародного гуманітарного права Російською Федерацією, а також порушення звичних умов життя та великої кількості постраждалого населення.  

З метою дослідити стан доступності і належного надання соціальних послуг у прифронтовому м.Запоріжжі, в умовах впливу негативних наслідків війни – протягом листопада-грудня 2022 р. було проведено моніторинг. В межах цього моніторингу досліджувались питання можливості до звернення по соціальну допомогу і послуги, а також їх отримання. 

Труднощами для проведення моніторингу було закритість об’єктів моніторингу,, наявності суттєвих прогалин в їх організації та відсутності налагодженої роботи по комунікації з населенням. Окремими труднощами також були негативні наслідки бойових дій і наближеність фронту (повітряні тривоги та обстріли міста). 

При дослідженні та оцінці стану доступності і належного надання соціальних послуг у прифронтовому м.Запоріжжі використовувались різні методи, в тому числі: спостереження; веб-контент аналіз офіційних сайтів розпорядників інформації; пошук інформації у відкритих джерелах; інформаційні запити до розпорядників інформації; верифікація зібраної інформації на предмет її відповідності національним стандартам.  

В межах дослідження вивчались такі питання: 

  1. Чи існують перешкоди за зверненням по отримання соціальних послуг у м.Запоріжжі? 
  2. Чи отримання соціальних послуг є доступним (на прикладі одного з місцевих управлінь соціального захисту населення м.Запоріжжя)? 
  3. Який порядок отримання соціальних послуг/соціальних допомог (на прикладі однієї з передбачених законодавством послуг)? 

При дослідженні вказаних питань були виявлені такі порушення і недоліки: перепони у забезпеченні можливості для звернення громадян (як усно так письмово), що є важливим в розумінні забезпечення належного доступу до соціальних послуг; обмеженість часу роботи управлінь соціального захисту із населенням; недоступність будівлі та приміщення Управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Комунарському району для маломобільних груп населення і людей з порушенням здоров’я, що є перепоною для отримання соціальних послуг цільовою групою населення; затримка бюджетних виплат допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам. 

З метою виправлення зазначених проблем та недоліків були розроблені наступні рекомендації для Запорізької міської ради: 

  • забезпечити в актуальному стані номери телефонів управлінь соціального захисту населення та центрів надання соціальних послуг у м.Запоріжжі на сайті Запорізької міської ради 
  • посилити контроль над реєстрацією вхідної та вихідної кореспонденції за зверненнями громадян в управліннях соціального захисту населення Запорізької міської ради, а також контроль над відправкою управлінням вихідних листів у відповідь на звернення громадян; 
  • провести додатковий інструктаж відповідальних службових осіб в управліннях соціального захисту населення Запорізької міської ради на предмет роботи із зверненнями громадян, положень Закону України «Про звернення громадян» та відповідальності за ст.212-3 КУпАП за порушення Закону України «Про звернення громадян»; 
  • забезпечити роботу в управліннях соціального захисту населення Запорізької міської ради із збільшеним часом роботи з громадянами, а не з 09:00 до 15:00 год.; 
  • привести у відповідність вимогам державних будівельних норм ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд», затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово–комунального господарства України від 30.11.2018 № 327,   стан доступності будівлі та прилеглої території Управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Комунарському району, для маломобільних груп населення та людей з порушенням здоров’я; 
  • розробити комплекс заходів щодо вирішення питання розміщення у приміщеннях  маломобільних груп населення, яке дозволило б створити  умови їх перебування в Управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Комунарському району та забезпечило б належний рівень захисту їх прав. 

Сергій Бізденежний 

 

Завантажити звіт повністю: Дотримання права на соціальні послуги під час дії воєнного стану у Запоріжжі

Дослідження підготувала Громадська приймальня УГСПЛ в Запорізькій області (е-mail: [email protected])

Звіт підготовлено за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine.  Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: