Публікація

Доступ кримчан до вищої освіти: дослідження

Тимчасова окупація Автономної Республіки Крим та міста Севастополь створила для української держави цілу низку проблем та викликів, а також суттєво обмежила права громадян України, які продовжили проживати на тимчасово окупованій території. Однією з цих проблем є тотальна русифікація та мілітаризація освіти на тимчасово окупованих територіях.

До тимчасової окупації Криму у закладах вищої освіти (далі — ЗВО) навчалось 17 тисяч студентів. Після 20 лютого 2014 року з університетів, що перебували на території Криму, до інших українських університетів було переведено близько 8 тисяч студентів.

Для реалізації права на вищу освіту у школярів з окупованих територій у 2016 році була запроваджена процедура вступу до ЗВО через освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна». Для осіб, що продовжили здобували вищу освіту після початку тимчасової окупації, українською державою було запропоновано процедуру атестації визнання здобутих кваліфікацій, результатів навчання та періодів навчання в системі вищої освіти, здобутих на тимчасово окупованій території України після 20 лютого
2014 року.

У цьому досліджені проаналізували:

  • ефективність процедури вступу до через Освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» 
  • ефективність процедури атестації визнання здобутих кваліфікацій, результатів навчання та періодів навчання в системі вищої освіти, здобутих на тимчасово окупованій території України після 20 лютого 2014 року, 
  • основні перепони з якими стикається молодь з Криму для вступу до українських університетів.

За результатами цього дослідження ми надали рекомендації уряду та парламенту щодо удосконалення процедур реалізації права на доступ до вищої освіти мешканцями тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. 

Читати звіт повністю: Право на вищу освіту для кримчан без можливості реалізації

Дослідження підготувала Громадська приймальня УГСПЛ в Києві.

Звіт підготовлено за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine.  Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: