Публікація

Діти ВПО мають харчуватися в школах і садочках безоплатно. Як в Кропивницькому відстояли це право

На початку 2022 правозахисники Кропивницької приймальні УГСПЛ, яка працює на базі ГО «Територія успіху», дослідили проєкти рішень міської ради і побачили в одному з документів дискримінаційні норми. В одному з рішень пропонували запровадити диференціацію по оплаті за харчування дітей в школах: для тих, хто зареєстрований в місті і не зареєстрований – хтось платив більше, хтось платив менше. 

«Ми звернули на це увагу місцевих органів влади: підготували лист із посиланням на міжнародні норми і національне законодавство щодо недопущення такої практики, – зазначає юрист приймальні УГСПЛ Євген Гурницький. – За результатами розгляду нашого листа, міська влада внесла зміни до положення і прибрала ці дискримінаційні норми». 

Відповідь юристам Кропивницької приймальні УГСПЛ від лютого 2022

 

Після повномасштабного вторгнення Росії, на базі ГО «Територія успіху» відкрився гуманітарний центр. Близько 100 волонтерів – це люди, які втекли від війни, прийшли до центру за допомогою і залишилися самі допомагати іншим. Одна з таких волонтерок звернулася до юристів із ситуацією, що в неї вимагали оплату за харчування дитини у дитячому садочку. 

Євген Гурницький, правозахисник у громадській приймальні УГСПЛ в місті Кропивницький

Законами України «Про дошкільну освіту», «Про дитяче харчування», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», «Про професійну (професійно-технічну) освіту» та «Про загальну середню освіту» передбачено гарантію забезпечення безоплатним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб, які навчаються у дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах всіх форм власності.

«Ми зробили публічне роз’яснення, як діяти в таких випадках, пояснили волонтерці, як діяти, переговорили із представниками обласної військової адміністрації щодо недопущення такої практики», – пояснює Євген Гурницький. 

 

Вивляється, що в Кропивницькій громаді це питання було врегульоване ще 23 серпня 2022 року, про що свідчить відповідь міської ради. Втім, не всі навчальні заклади інших громад дотримувалися цієї норми. 

Відповідь Кропивницькій приймальні УГСПЛ від міської влади від жовтня 2022

 

Волонтерці, яка зверталася до юристів, в садочку вже повідомили, що вона не має платити за харчування дитини, хоча ще кілька днів тому ситуація була інакшою: за вересень вона заплатила ті гроші, як вимагали.  

«В даній ситуації ми дякуємо працівникам Кіровоградської обласної військової організації, які дізналися про проблематику і сприяли вирішенню, – наголошує Євген Гурницький. – Я би радив всім, хто прочитає цей матеріал, не боятися і не мовчати. А якщо бачите, що порушуються чиїсь права, про це потрібно говорити. Звертайтеся до приймалень УГСПЛ, тут вам допоможуть із інструментами для захисту своїх прав».

 

Статтю підготовлено за матеріалами Громадської приймальні УГСПЛ у м. Кропивницький.

Мережа громадських приймалень УГСПЛ надає допомогу постраждалим від війни за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: