Публікація

Делегація Європейського Комітету попередження катувань відвідала Грузію

Делегація Європейського Комітету попередження катувань, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання (CPT) нещодавно здійснила одинадцятиденний візит до Грузії.

Візит розпочався 18 листопада 2003 року і проходив в рамках програми періодичних візитів Комітету на цей рік. Це вже другий візит Комітету до цієї країни.

Візит Комітету співпав з політичною кризою в країні та відставкою Президента країни. Наслідком цього, стало те, що Комітет не закінчив запланованої програми візиту, зокрема, не відбулася поїздка до Автономної Республіки Аджарія. Тому розглядається можливість продовження візиту Комітету до Грузії на початку наступного року.

З України в складі Комітету був Володимир Євінтов. Всього в складі Комітету під час інспекції були п’ятеро осіб з різних країн.

Під час візиту член Комітету провели низьку зустрічей з багатьма високими посадовцями Грузії, а також відвідали такі місця:

1) Що керуються міліцією:

– тимчасовий слідчий ізолятор МВС у м. Тбілісі;

– Головний тимчасовий слідчий ізолятор МВС у м. Тбілісі;

– 4 районні тимчасові слідчі ізолятори в м. Тбілісі;

– тимчасовий ізолятор представництва МВС в м.Руставі.

2) Виправні заклади:

– в’язницю № 5 в м. Тбілісі;

– колонію для жінок № 5 в м. Тбілісі;

– центральну лікарню для ув’язнених в м. Тбілісі;

– установи для підлітків в м.Авчала;

– Районну режимну установу в м. Руставі.

P.S. Такі інспекції країн відбуваються відповідно до програми візитів, що затверджується на кожний наступний рік. Також окремо інспекції можуть здійснюватися у будь-який момент без попередження та в будь-яке місце позбавлення волі, зокрема, як реакція на отриману інформацію про можливість застосування катувань. Комітет створений та діє для забезпечення Європейської Конвенції проти катувань.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: