Публікація

Чи внесуть паспортні дані до залізничних квитків?

Міністерство внутрішніх справ ініціює внесення паспортних даних у залізничні квитки.

Про це повідомив у середу на брифінгу в Києві міністр транспорту і зв’язку Віктор Бондар.

“МВС постійно ініціює питання щодо внесення паспортних даних у квитки на пасажирські перевезення залізницею”, – сказав міністр.

Він відзначив, що його міністерство постійне відхиляє ці пропозиції, оскільки вважає їх таким, що обмежують права громадян. Не зважаючи на це, МВС декілька раз вже отримувало такі дані від Укразалізниці. Проте зловити злочинця не вдалося, бо вийшло занадто багато людей із однаковими прізвищами. Тому тепер МВС прагне ще більше ідентифікувати ці квитки.

За словами міністра, МВС також вимагає доступу до баз даних системи продажу залізничних квитків.

Бондар також відзначив, що Мінзв’язку в майбутньому планує переглянути діючий порядок, відповідно до якого в залізничні квитки вносяться прізвища й ініціали, і не виключив можливості його скасування, повідомляє Обком з посиланням на УНІАН.

На нашу думку дане нововведення порушує право на приватність громадян, оскільки встановлює додатковий неконтрольований механізм стеження за особою без відома цієї особи.

Крім того, очевидно, такі зміни обмежать коло документів, за якими можна буде продавати квитки. Це також вплине на тривалість видачі одного квитка, що призведе до збільшення черг за квитками.

На думку правозахисників, МВС повинна мати право отримувати доступ до цієї бази даних лише за санкцією суду по відповідній кримінальній справі.

Також слід нагадати, що паспортні дані не вносяться до квитків на залізничному транспорті в жодній країні Європи. Більше того, такі данні не вносяться навіть до квитків на літаки, де дані відомості є важливими з огляду на питання заходів безпеки з-за тероризму.

УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: