Публікація

Чи може Україна повертати біженців призовного віку з-за кордону?

Необхідність повернення чоловіків призовного віку з-за кордону: це питання дедалі частіше піднімається на різних рівнях. У новому проєкті закону про мобілізацію йдеться про зміни, передбачені і для українців за кордоном. Зокрема, військовозобов’язаним громадянам України від 18 до 60 років в інших країнах не надаватимуть консульські послуги, якщо вони не матимуть військово-облікових документів. Наскільки реальна ця перспектива в ефірі «Суспільне Новини» розповів виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко. 

Теоретично така можливість існує, але на практиці це – нереально. Якщо держава задіє такий механізм, то мова йтиме буквально про десятки громадян. Це ті чоловіки, про яких буде достеменно відомо, що вони вчинили кримінальне правопорушення. Тоді правоохоронці порушують кримінальне провадження і висувають так званий ордер на екстрадицію до держави, щоб надалі піддати підозрюваного кримінальному переслідуванню. 

За словами Олександра Павліченка нині, за різними оцінками, за межами України перебуває до одного мільйона чоловіків призовного віку. І вже є заяви від влади Чехії та Німеччини про те, що в їхніх країнах не будуть відповідати на екстрадиційні запити в межах подібних проваджень. 

Цей механізм – нікчемний. Держава його не застосовуватиме, зважаючи на безперспективність. Нині немає правового способу повернення українських чоловіків призовного віку з-за кордону. Більше того, немає чіткого визначення хто ж такий ухилянт. Велика частина чоловіків виїхала за кордон з дозвільними документами.  Це великий спектр підстав: і звільнення від мобілізації за станом здоров’я, інвалідність, сімейні обставини. Тому зараз «просіяти» всіх через решето і відділити ухилянтів просто неможливо, – пояснив Олександр Павліченко

Правозахисники наголошують: екстрадиційному арешту передує рішення місцевих суддів країн перебування. І якщо людина, відносно якої виданий ордер, вкаже, що екстрадиція пов’язана з питанням призову, то це одразу стане бар’єром для позитивної ухвали іноземцями. 

 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: