Публікація

Чому громадяни Росії не можуть отримати український паспорт: проблемні питання

Чи можна змінити громадянство з російського на українське? З таким питанням звертаються іноді до юристів люди, які проживають тривалий час в Україні, проте з тих чи інших причин мають російський паспорт. Особливо ця проблема розповсюджена у прикордонних регіонах: коли народитися людина могла в Росії, а вирости вже на території України. Відмовитися від російського громадянства теж не просто. 

Як відбувається надання українського громадянства зараз, чи мають громадяни Росії отримувати довідки на території РФ та чому не можуть відмовитися від російського громадянства — розбиралися журналісти порталу 0462.ua. Координатор громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Чернігові Дмитро Науменко роз’яснив проблемні моменти.

Колаж порталу «0462.ua»

Підстави набуття громадянства України

Однією з підстав набуття українського громадянства є державний інтерес до певної персони з боку України. Найбільш простий та поширений спосіб – народитися в Україні.

Також можна отримати громадянство за територіальним походженням. Тобто якщо один з батьків чи дідусів/бабусь або сестри/брата народилися або постійно проживали на території України, УРСР, ЗУНР чи УНР, людина має право на українське громадянство. Наприкінці 2021 року цей перелік розширили, включивши туди прадідів та прабабусь.

Ще один шлях отримання українського громадянства – або 5 років прожити в Україні, або 2 роки бути одруженим (чи заміжньою) з громадянином України.

Як відбувається оформлення

Для цього потрібно зібрати низку документів. Зокрема, дозвіл на імміграцію в Україну, який можна оформити не раніше, ніж проживши два роки у країні, чи довідку про несудимість у Росії. Раніше за цією довідкою треба було їхати у консульський відділ російського посольства у Києві. Але після розірвання дипломатичних стосунків між Україною та Росією з початком повномасштабної війни, виконати цю вимогу практично неможливо. Багато випадків, коли людина має підстави для українського громадянства, але не має дійсного паспортного документу чи інших довідок.

Якщо документи на громадянство ви все ж подали, далі заяву (та людину) перевіряє міграційна та СБУ.

Ілюстративне фото. Джерело depositphotos.com

— Закон передбачає можливість набувати українське громадянство іноземцям та особам без громадянства, в тому числі і громадянами Росії. Приймаємо справи в спрощеному порядку (за територіальним походженням), коли людина народилась або була зареєстрована тут до 24.08.1991 й, також, щодо тих, хто має близьких кровних родичів в Україні. Робляться запити до правоохоронних органів, до СБУ для перевірки таких громадян та безпечності їх подальшого перебування на території України, – розповідає про те, як наразі відбувається прийняття документів від громадян Росії, Ксенія Лук’янець.

Якщо СБУ та міграційна не знайшли нічого небезпечного та забороненого, заява на громадянство потрапляє до Офісу президента. Вже в Офісі ваш пакет документів має розглянути комісія при Президентові України з питань громадянства, яка має рекомендувати чи не рекомендувати президенту прийняти людину до громадянства України. 

Тільки Президент може підписати Указ про надання громадянства, або прийняти рішення про відмову. Причому, якщо терміни роботи міграційної та комісії при президенті визначені законодавчими та підзаконними актами, то президент, де-факто, у часі необмежений:

Дмитро Науменко, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Чернігові

— У Порядку розгляду заяв про отримання громадянства є певні терміни, але ці терміни більше стосуються саме прийняття заяв органами державної міграційної служби та комісією при президентові з питань громадянства. Саме на цих ланках визначені певні строки (сумарно, без затягування термінів, це може відбуватися протягом двох років з моменту подачі заяви – це дійсно великий термін). А ось якщо комісія надає рекомендацію надати громадянство – от тут у Порядку немає визначених строків саме підписання президентом Указу про отримання громадянства. Є певні розумні строки: не може бути так, що справа тягнеться роками. Але на практиці це дійсно так й відбувається, – розповідає Дмитро Науменко, координатор громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Чернігові.

Втім воєнний стан не накладає якихось законодавчих обмежень щодо надання українського громадянства.

При цьому під час воєнного стану Президент продовжує надавати українське громадянство росіянам та білорусам, про що свідчить статистика Державної міграційної служби:

— Згідно з показниками відомчої статистичної звітності ДМС у період з 01.03.2022 по 29.02.2024 18 громадян Російської Федерації та 10 громадян республіки Білорусь прийнято до громадянства України за Указами Президента України відповідно до статті 9 Закону України «Про громадянство України»,– зазначає голова міграційної служби Наталія Науменко.

Штрафи та депортація

Заходи примусового повернення застосовуються до іноземців, які протермінували перебування в Україні (умовно, якщо посвідка на проживання закінчилася, але людина не поїхала), або якщо людина не мала й не має підстав для перебування на території України.

До того ж, через закінчення термінів дії російських чи білоруських документів, людина стикається з низкою проблем: по-перше, вона не може переоформити посвідки на тимчасове чи постійне проживання в Україні. По-друге, якщо навіть посвідка на проживання в Україні продовжує діяти, людині можуть загрожувати штрафи. Примусове повернення не складається на особу, яка має підстави перебування на території України. Тобто якщо людина має посвідку на проживання (або тимчасову, або постійну), але в неї прострочений паспортний документ, до неї застосовується тільки штраф, проте не заходи примусового повернення.

Чи можливо взагалі без громадянства?

Для людини, яка пережила облогу Чернігова й бачила руйнування як міста, так й людських доль, лишатися громадянином Росії, м’яко кажучи, нелогічно. Для таких людей, в яких немає взагалі ніякого громадянства, навіть є спеціальний термін – апатрид.

Отримати статус апатрида фактично неможливо:

— Апатридом стати не можна, бо як українське законодавство, так й російське законодавство виключає саму можливість людині стати апатридом, без здобуття громадянства іншої країни. Тобто якщо людина хоче відмовитися від громадянства, вона має надати пакет документів та повідомити громадянство якої країни вона буде набувати. У Росії відмова від громадянства затверджується указом президента, а в наших реаліях це неможливо для громадян, які знаходяться в Україні. У цьому питанні в нас схоже законодавство з Російською Федерацією – наслідки Радянського Союзу. Тож, людина за власною волею не може стати апатридом та бути без громадянства взагалі, – говорить Дмитро Науменко.

Проблеми з відмовою від російського громадянства

Отримуючи українське громадянство, людина отримує не український паспорт, а тимчасове посвідчення громадянина України. Юридично в Україні немає множинного громадянства. Отже, отримуючи українське громадянство, людина має протягом двох років відмовитися від попереднього.

Зробити це було складно й до повномасштабного вторгнення. Їхати в Росію для людини, яка тривалий час живе та підтримує Україну – було небезпечно ще й до 24 лютого 2022-го. Зараз відмовитися від російського громадянства стало ще складніше. А у певних випадках – просто нереально.

— На сьогодні неможливо оформити вихід з російського громадянства. А якщо цього не буде зроблено протягом встановленого законодавством терміну (протягом 2-х років здати набуття громадянства України), то людині (власнику тимчасового посвідчення громадянина України, – прим.) скасовується рішення про оформлення громадянства України, тобто особа позбавляється всіх попередніх документів, які вона мала (тобто посвідка на проживання в нього також не буде діяти). Тому зараз тільки дуже ризиковані йдуть шляхом отримання українського громадянства,– визнає Ксенія Лук’янець.

Ілюстративне фото. Джерело: depositphotos.com

Як альтернатива документа від Росії чи Білорусі про припинення їх громадянства, законодавство передбачає декларативну відмова від попереднього громадянства, якщо людина є громадянином держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, та зазнала у країні своєї громадянської належності переслідувань.

Проте того, що людина зараз живе в Україні та підтримує Україну – недостатньо. Потрібний документ, що підтверджує переслідування – довідка Міністерства закордонних справ, видана у затвердженому Кабміном порядку. Як правило, таку довідку отримати також вкрай складно:

— Більшість немає якогось політичного переслідування. Але, зрозуміло, що за тих обставин, які зараз є, якщо вони повернуться до Російської Федерації, це для них закінчиться дуже погано,– каже Дмитро Науменко.

Міграційна служба не приймає декларативний вихід з українського громадянства. Тож, щоб зберегти українське громадянство, сотні людей вимушені йти до суду. Через ці проблеми певний час тому виникла спільнота громадян України з тимчасовим посвідченням громадянина.

Фото ілюстративне: depositphotos.com
Ілюстративне фото. Джерело: depositphotos.com

З якими проблемами стикаються власники тимчасового посвідчення громадянина

Правозастосовча практика щодо тих, хто вже має українське громадянство, але не має українського паспорта (лише тимчасове посвідчення), скажімо так, «кульгає»:

— Сказати, що це посвідчення дає такі ж права, що й громадянам України з постійним паспортом – не можна, – визнає Дмитро Науменко. – На практиці така особа обмежена у дуже багатьох ситуаціях. Наприклад, зробити з таким документом паспорт для виїзду за кордон – неможливо. Так само стати на військовий облік: по тимчасовому посвідченню – відмовляють. Укласти шлюб, голосувати на виборах… Велика кількість проблем. Тож казати, що людина є повноцінним громадянином України – неможливо. За фактом, тимчасове посвідчення громадянина України – це документ, який дозволяє перебувати на території України, але, позбавляє великої кількості як прав, так й обов’язків, які є в громадян України. Хоча в законодавстві вказується, що це тимчасове посвідчення, а не тимчасове громадянство.

Ілюстративне фото. Джерело: slovoidilo.ua

Власники тимчасових посвідчень громадян України досі вимушені звертатися до суду, аби вибороти право на український паспорт. Й, як правило, один суд виграти недостатньо – часто доводиться йти до апеляції, або навіть до касації.

Люди, які зітнулися з подібними проблемами, можуть отримати допомогу, звернувшися до приймалень УГСПЛ.

— Ми можемо надати консультативну допомогу. В певних випадках можемо надати вторинну допомогу – участь адвоката, написання позовних заяв або оскарження відмов від ДМС. Але наразі є складнощі не у правовому полі, а у практиці виконання певних норм та недосконалості законодавства у цій сфері,– визнає Дмитро Науменко.

Повний матеріал читайте на сайті 0462.ua.

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоби дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: