Публікація

Чекати на поліцію чи фіксувати самим: як правильно діяти постраждалим від повені?

Після підриву росіянами Каховської ГЕС будинок мешканки Херсону Лілії Полозової був повністю затоплений — тільки коник даху стирчав із води. Нині вода відступила і мешканці починають фіксувати матеріальну шкоду від повені. Пані Лілія кілька разів викликала поліцію аби вони зробили відеофіксацію будинку. Та правоохоронці не поспішають на виклик: за тиждень ніхто не приїхав та навіть не передзвонив. Чи варто чекати на поліцію чи можна зафіксувати матеріальну шкоду самим – пояснив юрист громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я», адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Данилов. 

Наслідки затоплення будинку на Херсонщині. Фото видання «Вгору»

До приїзду правоохоронців пані Лілія нічого не може робити в будинку. 

«Ми не можемо виносити речі без них. Щоби комісію викликати, спочатку повинна бути оця відеофіксація. Я поліцію щодня зранку чекаю — ми ж тут не живемо, бо перебувати неможливо через страшенний сморід, жити в будинку не можна, і досі зі стелі тече — там капає, там ллється… Я ж не можу ні до чого доторкнутися без їхньої згоди. Не можу холодильник витягнути, пральну машинку, такі великі речі, які потрібні кожній родині. Після прильоту вони приїхали одразу. А що зараз робити? Чесно, я в розпачі».

Враховуючи ситуацію з масовістю аналогічних злочинів, варто покладатися не на поліцію, а фіксувати все самим – радить юрист громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я», адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Данилов:

«Якщо поліція не фіксує пошкодження, людина може скласти акт самостійно, зняти це все на відео, на фото, запросити сусідів, скласти акт у вільній формі, а не чекати поліцію. Якщо вона не планує в будинку нічого робити, то можна й почекати. Але поліція може ще тиждень не приїхати, і якщо нема де жити або людина хоче починати в будинку робити якісь справи, то треба діяти самим». Щобільше, такий акт є сенс складати навіть і коли поліція все зафіксувала. Не забувайте також за можливості подати інформацію про пошкоджене майно через «Дію».

З докладним алгоритмом дій можна ознайомитися в статті «Як зафіксувати матеріальну шкоду від повені через підрив Каховської ГЕС та отримати компенсацію».

Матеріал підготували журналісти видання «Вгору». Усі фото видання «Вгору»


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоби дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: