Публікація

Брати чи не брати паспорти РФ: які ризики для українців в окупації?

Нещодавно, віцепрем’єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала людей в окупації не брати російські паспорти. Вона наголосила, що з окупованих територій  потрібно виїжджати. В той же час омбудсмен Дмитро Лубінець радить брати паспорти РФ задля збереження життя, а після деокупації офіційно відмовитись від російського громадянства. Що робити людям на окупованих територіях, якщо посадовці дають різні рекомендації – це питання обговорили в етері Українського радіо в програмі «Сьогодні. Ввечері» з виконавчим директором Української Гельсінської спілки з прав людини Олександром Павліченком.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко

За словами Олександра Павліченка, для українців в окупації є дві критичні ситуації, коли російський паспорт виправданий. Перша – якщо чинять тиск і примушують отримувати громадянство РФ. Другий – можливість нормально жити в окупації. 

– Ми всі сподіваємось на швидке звільнення захоплених територій, але нагадаю, що від 2014 року минуло 9 років. А від повномасштабного вторгнення пройшло більше року як деякі території України потрапили в окупацію. Для місцевого населення витримати стільки часу без отримання документів  було неможливо, – пояснює правозахисник. – Кожна ситуація індивідуальна. Людина може бути хворою, мати інвалідність, потребувати якогось соціального, медичного догляду. І без отримання відповідних документів, які прив’язані до реєстрації, паспортизації, вона може бути позбавлена елементарної підтримки. Так само отримання документів необхідно й тим, хто працює і не зможе працювати без них.  Для того щоб вижити, необхідно буде отримувати паспорти РФ. 

Та чи розцінюватимуть в якості колаборантів усіх, хто отримав паспорт громадянина РФ? 

– Людина, яка не підтримує окупаційну владу, отримуючи російський паспорт заради виживання, не вчиняє жодних протиправних дій, – каже Олександр Павліченко. – В кожному окремому випадку рішення щодо мотивів отримання російських документів має бути ухвалене на індивідуальному рівні. Але немає категоричної заборони брати паспорти, які, до того ж, не мають юридичної сили. Ми ж не можемо вважати всіх кримчан, які опинились на Кримському півострові, колаборантами. А фактично вони всі мають російські документи. З юридичної точки зору отримання паспорта РФ – не є фактом злочину і не може розцінюватись як акт колаборації. Звісно, якщо людина не отримала документи для того, аби брати участь в діях, які можуть бути визначені як акт колаборації. В разі, якщо людина вимушена брати цей паспорт, аби вижити і дочекатись, поки ці території перейдуть в юрисдикцію України, то я не бачу в цьому великої небезпеки та ризику для тих людей. 

Ілюстративне фото: unsplash.com

Якщо людина, перебуваючи на окупованій території, отримала паспорт РФ, чи може вона втратити громадянство України? 

– До сьогоднішнього дня Україна фактично заперечувала визнання будь-яких документів, які видавались на окупованих територіях. У винятковому випадку визнавались свідоцтва про народження та смерть, які в судовому порядку дублювались, і лиш тоді видавались українські аналоги. Але паспорти, документи про освіту, інші кваліфікаційні документи, навіть ті ж самі судові якісь документи чи регламентаційні не визнаються українським правом, – пояснює виконавчий директор УГСПЛ. – Якщо ці документи не визнаються, то і українське громадянство людина не може втратити. 

Нагадаємо, 27 квітня 2023 року президент Російської Федерації Володимир Путін підписав Указ № 307 «Про особливості правового становища окремих категорій іноземних громадян та осіб без громадянства в Російській Федерації». Документ спрямований на спонукання до прийняття російського громадянства тих українців, які опинились в окупації чи виїхали на територію Росії.  

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: