Публікація

Пережила фашистів і ледь не загинула від рашистів: 86–річна мешканка Баштанки та УГСПЛ йдуть до суду за покаранням агресора

Центром стратегічних справ надається правова допомога мешканки міста Баштанка, що на Миколаївщині. Жінка разом з онуком опинилися під завалами будинку внаслідок масивного авіанальоту РФ. Марії Лук’янівні 86 років і вона – учасник Великої Вітчизняної Війни. 01 березня 2022 року війна наздогнала її знову, – до рідного міста прорвалася колона військової техніки РФ. І хоча Збройні Сили України відбили цей наступ, внаслідок бойових дій населений пункт було значно пошкоджено, багато  баштанців втратили життя. Але після того ворог знову атакував. На світанку 13 березня 2022 року окупанти скинули на житловий квартал, де мешкала сім’я Марії Лукʼянівни, шість авіабомб. 

Баштанка після обстрілу росіянами, 13 березня 2022 року

Одна з бомб приземлилася прямісінько під вікном жінки. В цей час вона з онуком перебували в будинку, її донька – у прибудові, чоловік доньки – у дворі. За лічені секунди їх будинок був зруйнований, а жінка опинилась поміж завалів. На щастя, всі врятувалися, хоча й зазнали тілесних ушкоджень різного ступеню. В цей час, інший онук, який разом з дружиною проживали в сусідньому мікрорайоні, прокинулися від звуку реактивного літака, та на власні очі побачили у вікні, як на будинок їх рідних приземляються бомби…

Залишки авіабомби на фоні вікна в кімнаті Марії Лук’янівни та «шапочка» бомби

 

«Поблизу цього мікрорайону немає жодних військових об’єктів, а отже Російська Федерація цілеспрямовано здійснила авіаналіт по цивільному населенню, що є грубим порушенням статей 51 та 52 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосуються захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол І), та 1 і 7 Звичаєвих норм МГП. Більше того, з фотографій та пояснень видається, що вказаними бомбами могли бути 500-кілограмові бомби вільного падіння FAB-500. Цей тип авіабомб є некерованою зброєю, та його використання в густонаселених районах призводить до непропорційних втрат серед цивільного населення та руйнувань», – зауважує Анна Козьменко, юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ.

Анна Козьменко, юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ

З метою відновлення прав потерпілої та понесення винними покарання, юристи УГСПЛ готують заяви про злочин в правоохоронні органи України і Росії, та планують подання позову в національні суди та скарги до Європейського суду з прав людини.

 

Матеріал підготовлено юристкою Центру стратегічних справ УГСПЛ Анною Козьменко.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: