Публікація

Азовці в російському «суді»: що не так із процесом?

У Ростові росіяни влаштували «судилище» над оборонцями Маріуполя. Окупанти «судять» їх за захист ними своєї Батьківщини. Четверо з 24 учасників процесу навіть не змогли бути особисто присутні через стан здоров’я. Ба більше, двоє осіб вже були передані на обмін і є звільнені. Як Росія вкотре вчинила воєнний злочин та що мали гарантувати міжнародні організації — в ефірі «Радіо NV» розповів Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини.

Олександр Павліченко

У процесі, який відбувається в суді Ростова, не всі з 24 осіб були комбатантами: зокрема, частина жіінок працювали кухарями і не мали перебувати у місцях позбавлення волі як військовополонені. Судовий процес проти них був започаткований в окупованій Донецькій області ще минулої осені. Тоді військовополонених намагалися засудити за двома статтями окупаційного законодавства так званої «ДНР».

Після того військовополонених перевезли до слідчого ізолятору у Ростові. Там мала відбутися перекваліфікація злочину з законодавства окупованого Донецьку на законодавство Росії. За іншими статтями, з іншим складом злочину. Навіть з юридичної точки зору це нонсенс. 

Немає сумніву, що всі на лаві підсудних пройшли через жорсткі випробування: психологічний, фізичний тиск, можливо, навіть катування. Вони можуть визнавати вину навіть у тому, чого вони не вчиняли. Є інформація, що ці особи позбавлені прав військовополонених – до них не мають доступу рідні, з ними немає зв’язку і комунікації. Це те, що мала забезпечити їм Росія за міжнародним законодавством.

Полонені азовці у суді в Ростові-на-Дону. Фото: AP

Це вже є фактом вчинення воєнного злочину: військовополонені захищені від переслідування за свою участь у бойових діях. Ми навіть не говоримо про те, що судять фактично невинуватих людей, частина з яких були оборонцями Азовсталі-комбатантами, захищеними Третьою Женевською конвенцією. Частина з них – цивільні, які захищені Четвертою Женевською. Росіяни в один процес об’єднали і цивільних, і військових, і усіх розглядають як військовополонених.

Є низка гарантій, які мали бути дотримані – на процесі мали б бути незалежні спостерігачі. Проте їх не було. Там не було ні представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, ні ООН, ні інших незалежних структур, які мали хоча б переконатися у тому, що там не вчиняється насильство стосовно осіб, які перебувають у статусі «обвинувачених». Вони мали отримати більш об’єктивну картину, аніж ту, яку продукує російська пропаганда. Я думаю, що ці організації не планували там бути. Чому? Питання до організацій, і це питання про їхню ефективність. 

Підписатися на Телеграм-канал «Трибунал для путіна»

Якщо говорити про міжнародні закони, які мали захистити військовополонених, маємо згадати про всі Женевські конвенції. Перші три стосуються якраз захисту під час ведення бойових дій. 

Третя Женевська конвенція повністю регулює всі питання, пов’язані з перебуванням в полоні. Її третя глава передбачає кримінальні та дисциплінарні санкції, які можна застосовувати до військовополонених. Але це стосується виключно переслідування за вчинені у полоні дії. Коли особа вважається такою, що вона під час перебування в полоні вчинила правопорушення: щось вкрала, когось побила, інші акти, за які має настати або дисциплінарна, або кримінальна відповідальність. Або ж може настати відповідальність, якщо встановлено, що військовополонений причетний до вчинення воєнного злочину. Як приклад: російські військовополонені, які були затримані від початку широкомасштабного вторгнення. Вони проходили скринінг, чи не були вони причетні до вчинення тяжких злочинів. В разі, коли це було встановлено, вони підлягали кримінальному переслідуванню за ст. 438 Кримінального кодексу України –  «Порушення законів та звичаїв ведення війни». Але це індивідуальна кримінальна відповідальність. 

У випадку ж з азовцями, їх «судять» виключно за приналежність до військового формування, яке самі окупанти назвали терористичним. І це вже неправомірно. Військовополонені не підлягають переслідуванню звичайним цивільним судом. 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: