Публікація

80 тисяч українців не знають про свій ВІЛ-позитивний статус

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ в Україні близько 257 тисяч людей живуть з ВІЛ. Але лише 70% із них знають про свій діагноз. Виявити ВІЛ допомагає вчасне тестування. Пройти його можна безкоштовно як у закладах охорони здоров’я, так і в неурядових організаціях, співпрацюючих з групами ризику. 

Своїм досвідом тестування на ВІЛ-інфекцію з редакцією Трибуна.Суми поділились Наталія Єсіна, виконавча директорка ГО «Північна правозахисна група», правозахисниця Української Гельсінської спілки з прав людини. 

Наталія Єсіна, виконавча директорка ГО «Північна правозахисна група», правозахисниця УГСПЛ

«Так як я працюю в правозахисній приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини, що надає послуги певним категоріям громадян, серед яких є люди, які живуть з ВІЛ, або знаходяться в зоні ризику, постійно наголошую на важливості тестування. Мій напрям роботи — просвітницький, тож, коли я роз’яснюю людям важливість тестування, то вважаю правильним також періодично включатися та проходити це особисто», – розповідає Наталія Єсіна.

Правозахисниця згадує, що вперше зробила тест на ВІЛ під час вагітності. Це обов’язкова процедура для майбутніх мам. За її словами, страху чи хвилювання, під час очікування результатів не було, оскільки знала, що все добре. 

Більше аргументів, які пояснюють важливість тестування, читайте у публікації Трибуна.Суми

З 2018-го року фахівці УГСПЛ співпрацюють з благодійною організацією «100% Життя» – Мережа ЛЖВ. Лише протягом 2022-2023 років експерти провели 5,5 тисяч консультацій. В Україні діє мережа громадських приймалень УГСПЛ, де надається безкоштовна юридична допомога. Також люди з позитивним ВІЛ-статусом або з груп ризику можуть отримати консультації експертів через чат-бот на сайті УГСПЛ, де зібрані відповіді на понад сотню найпоширеніших запитань.  


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Матеріал підготовлено за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації проекту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», підтриманого Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: