Публікація

7 подання до Міжнародного кримінального суду: УГСПЛ передала чергові докази вчинення РФ воєнних злочинів на сході України

Українська Гельсінська спілка з прав людини спільно з партнерами  International Partnership for Human Rights, Global Diligence LLP та Truth Hounds передала сьоме подання до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду. УГСПЛ у складі делегації в Гаазі представляли директор Центру стратегічних справ Михайло Тарахкало та юристка Центру Віталія Лебідь.

Це подання містить чисельні докази вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності відносно цивільного населення на сході України в умовах збройного конфлікту, зокрема, масові вбивства, позасудові страти, катування. Здебільшого – це показання свідків та жертв, які були задокументовані представниками правозахисних організацій. Також серед доказів наявні відео-записи, звіти, документи, публічні заяви та інші матеріали з відкритих джерел, які були детально проаналізовані юристами.

Під час зустрічі із представниками Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), які вивчають ситуацію в Україні, представники неурядових організацій також обговорили проблему тривалості попереднього вивчення ситуації в Україні.

«Ми закликали прокурора пришвидшити процес експертизи воєнних злочинів та злочинів проти людяності на сході України. В умовах збройного конфлікту для нас важливим є відкриття повноцінного розслідування у справі, адже РФ продовжує свої агресивні дії щодо України і від них страждає з кожним днем все більше людей. Для нас важливо припинити цю 5-річну безкарність країни-агресора», – наголосили представники від УГСПЛ.

Нагадаємо, що процедура попереднього розгляду ситуації в Україні була розпочата Офісом Прокурора МКС у 2014 році. За п’ять років неурядові організації, включно з УГСПЛ, подали значну кількість доказів до МКС, які підтверджують систематичність та масштабність воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Проте до цього часу не відбулося жодного прогресу. Наразі справа все ще перебуває на стадії визначення чи підпадає ситуація в Україні під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. До вирішення цього питання, повноцінне розслідування не може бути відкрите в Гаазі. На думку юристів УГСПЛ Суд не дотримується розумних строків вивчення ситуації в Україні. Це може призвести до ряду непоправних проблем – смерть ключових підозрюваних, зневіра жертв та громадянського суспільства щодо ефективності розслідування та перспектив притягнення злочинців до відповідальності.

Довідково: Української Гельсінською спілкою з прав людини у співпраці з партнерами відправлено 7 подань до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду. 5 з них стосується вчинених РФ злочинів на території окупованого Криму, 2 – на сході України.

Чотири подання, що стосуються Криму, підготовлено спільно із Регіональним центром прав людини та Прокуратурою Автономної Республіки Крим, до підготовки п’ятого також долучилась Кримська правозахисна група.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: