Публікація

«Оленівка: куратори зла». Журналісти встановили імена катів полонених українців

Оленівка – це тюрма на окупованій території України. Від початку повномасштабного вторгнення в її застінках росіяни утримували тисячі військовополонених та цивільних заручників.  

У ніч з 28 на 29 липня 2022 року РФ влаштувала теракт у колонії окупованої Оленівки. У результаті вибуху загинуло 57 українських військовополонених, понад 130 отримали поранення.

Люди, які повернулися з полону, розказували про нелюдські умови тримання, голод та катування в цій тюрми. Їхні свідчення лягли в основу стрічки-розслідування. 

«І їх катували по декілька годин. Дівчата били в двері руками, кричали: «Зупиніться, зупиніться». Просто ви не витримуєте того, як кричать люди. Мені в ці моменти було настільки важко, я постійно плакала. Я не могла себе стримати. Це не 5 хв, не 10. Це годинами, годинами. Одного, другого», – згадує Мар’яна Мамонова, військова медикиня, яка знаходилася в полоні до 9-го місяця вагітності. 

Упродовж півроку відділ воєнних розслідувань Kyiv Independent працював над тим, щоб відтворити картину подій в «Оленівці». Команда крок за кроком збирала інформацію про те, як функціонувала тюрма, її наглядачів, керівників та кураторів з Росії. Врешті-решт, журналісти змогли ідентифікувати людей, які були причетні до системних знущань над захисниками Маріуполя. 

 

Імена відповідальних за знущання над українськими військовополоненими команда Kyiv Independent назве  у новому фільмі «Оленівка: куратори зла» 30 листопада на YouTube-каналі Української Правди.  

Англійською фільм стане доступним 28 листопада на YouTube-каналі Kyiv Independent: https://www.youtube.com/@kyivindependent

Стрічку також презентуватимуть у Києві в кінотеатрі «Жовтень» 30 листопада. Після показу відбудеться обговорення з авторами фільму. 

Основна команда фільму:

Авторка фільму – Євгенія Моторевська

Дослідник – Костянтин Нечипоренко

Режисер монтажу – Максим Якобчук

Операторка – Олександра Луніна

Лінійна продюсерка – Анастасія Мозгова

Для проведення інтерв’ю з авторами фільму чи отримання додаткової інформації щодо «Оленівки: куратори зла» чи діяльності Kyiv Independent, звертайтеся до Олени Ющенко, комунікаційної асистентки, за адресою [email protected].

Kyiv Independent – українське англомовне медіа. Засноване в листопаді 2021 року колишніми журналістами й журналістками Kyiv Post та командою медіаконсалтингу Jnomics.

Інформаційними партнерами проекту є Харківська правозахисна група, ГО «PR Army», коаліція «Україна. П’ята ранку», Центр Громадянських Свобод, Регіональний центр прав людини, Центр Громадянських Свобод, Українська Гельсінська спілка з прав людини, ГО «Internews», а також медіа Свідомі, Ukrainer, WithUkraine, Saint Javelin, Radio Free Europe.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: