Публікація

Росіяни знову стратили полонених. Що може зробити Україна?

Днями мережу сколихнуло відео розстрілу росіянами двох українських військових, які беззбройні здавались у полон. Його достовірність підтвердило управління стратегічних комунікацій ЗСУ та побратими загиблих – військовослужбовці 45 окремого стрілецького батальйону. Нині вони тримають оборону рубежів неподалік Авдіївки, що на Донеччині. 

Страту зафільмував дрон українських військових. На ньому видно, як група росіян наближається до бліндажа. Через деякий час з нього виходить один беззбройний боєць ЗСУ, з піднятими руками, і лягає на землю. Опісля з’являється другий, у нього також немає зброї. Як тільки він опускається на землю, росіяни розстрілюють обох. 

Позасудова страта військовополонених – це тяжкий воєнний злочин, який порушує норми міжнародного гуманітарного права, визначені в третій Женевській конвенції та в статті 8 Римського статуту.

Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини

«Це – воєнний злочин, який на сьогодні вже є внесеним до бази досудових розслідувань і має всі шанси бути розслідуваним, наскільки це може бути здійснене у тих умовах (чи можна буде отримати тіла загиблих, щоб зробити судово-медичну експертизу тощо). Для розслідування потрібні додаткові слідчі дії і матеріальні докази», – зазначив в інтерв’ю Радіо Донбас.Реалії Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини. 

За словами Олександра Павліченка страти військовополонених гібридні сили Росії проводять ще з 2014 року. Але Кремль весь час намагається приховати сліди, щоб виконавці не понесли покарання за скоєний злочин.

Наразі правозахисники не мають чіткої статистики кількості вбивств українських військовополонених. Скільки подібних випадків не «випливає» у мережу, скоюється на анексованих Росією територіях та на території самої країни-агресорки також невідомо. Правозахисники змушені констатувати, що ні українська, ні міжнародна системи захисту гуманітарного права не стали перепонами для вчинення воєнних злочинів.

«Для того, аби покарати воєнних злочинців, потрібно перемогти в цій війні. Росії має бути завдана така поразка, аби можна було переслідувати росіян-злочинців за вчинені воєнні злочини. І тоді буде видно, чи працює міжнародна система запобігання новим війнам», – переконаний Олександр Павліченко.

Обставини вбивства нині з’ясовують слідчі СБУ. Варто пам’ятати, що воєнні злочини не мають строку давнини. І опинитись на лаві підсудних ті, хто їх скоїв, можуть і через десятки років. 

Детальніше читайте у матеріалі  Радіо Донбас.Реалії


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: