Публікація

304 днів повномасштабної війни у Рівному та Рівненській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнена інформація, зібрана Українською Гельсінською спілкою з прав людини, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 304 добу повно масштабної російсько-української війни.

Було задокументовано та внесено до бази даних 32 епізоди. 

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування як міжнародних злочинів (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Рівненській області. В даній статті ми публікуємо узагальнення подій, які відбулися у  Рівненській області протягом 304 днів повномасштабної російсько-української війни (24 лютого – 24 грудня 2022 року)Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

  1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Рівненській області  ми зафіксували загалом 4 епізоди, пов’язані з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих Задокументовано епізодів
Загибель людини 4 1
Поранення людини 12 3
Усього епізодів 16 4

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період загалом у Рівненській області внаслідок артобстрілів та загинуло 4 людини та було поранено щонайменше 12 людей.

Наслідки ракетного удару по цивільній інфраструктурі в Сарнах. Джерело: Рівненська ОВА

1.2. Інформація про зґвалтування та інші порушення прав людини

За інформацією, яка вже задокументована в нашій базі, за досліджуваний період загалом в Рівненській області не було зафіксовано фактів можливого зґвалтування цивільних осіб

1.3  Інформація про зникнення людей.

За інформацією, яка вже задокументована в нашій базі, за досліджуваний період загалом у Рівненській області не було зафіксовано фактів можливого зникнення цивільних осіб

  1. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень в результаті артобстрілу

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Рівненській області за досліджуваний період внаслідок артобстрілів було пошкоджено щонайменше 114 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів Кількість
Будівлі житлово-побутового призначення 93
Будівлі освітньо-виховних закладів 1
Будівлі лікувально-оздоровчих закладів 1
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 5
Об’єкти транспортної інфраструктури 3
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 7
Автомобіль, транспортний засіб 1
Будівля державної установи 1
Громадська організація 1
Господарчі угіддя, ліси 1
Загалом об’єктів 114
  1. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Рівненській області мали місце щонайменше наступні події:

Подія Епізодів
Артилерійський обстріл (бомбардування) 16
Ракетний удар  16
  1. Інформація про задокументовані факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами

За зібраною нами інформацією, протягом досліджуваного періоду в Рівненській області нами були задокументовані наступні факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами:

Попередня кваліфікація події Кількість
РС 8 (2) (b) (ix). Пошкодження чи знищення історичних пам’яток, лікарень, релігійних споруд, закладах освіти, науки, мистецтва 2
РС 8 (2) (b) (ii). Напад на цивільний об’єкт 6
РС 8 (2) (b) (iv) Знищення або пошкодження майна 20
РС 8 (2) (b) (iv) Загибель людини внаслідок обстрілу 1
РС 8 (2) (b) (iv) Поранення внаслідок обстрілу 3

Ці дані потребують уточнення. Назва категорії у стовпчику «Попередня кваліфікація події» в жодному разі не є точним описом певного міжнародного злочину за Римським статутом Міжнародного кримінального суду, а надається виключно з інформаційною метою. Остаточну кваліфікацію події уповноважений надавати виключно суд.

Наслідки ракетного удару по цивільній інфраструктурі в Сарнах. Джерело: Рівненська ОВА
  1. Висновки

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що мали місце загибель та поранення цивільних осіб, руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель, освітньо-виховних закладів, лікувально-оздоровчих закладів, об’єктів інфраструктури, об’єктів транспортної інфраструктури та об’єктів підприємницької діяльності за рахунок навмисних обстрілів та невибіркових обстрілів.

Протягом грудня не було зафіксовано російських обстрілів території Рівненської області, проте росія продовжує тероризувати цивільне населення шляхом повідомлень про замінування цивільних  обʼєктів на території області. 

24 листопада 2022 р. в Рівненській області знову почали надходити повідомлення про замінування. У м. Рівному атака віртуальних “мінерів” була спрямована на  медичні установи: Рівненську обласну клінічну лікарню, міські лікарні Рівного, а також районні лікарні, освітні заклади, зокрема дві музичні школи.

2 грудня надійшли повідомлення про замінування двох автовокзалів та залізничного вокзалу у м. Рівному, а через 6 днів – 8 грудня – відбулось фейкове замінування торгово-розважального центру у м. Рівне. 12 грудня «замінували» 8 шкіл у Костополі Рівненської області. 

Фейкові повідомлення про замінування відправляються, вочевидь, щоб емоційно тиснути на суспільство, сіяти паніку, додатково виснажувати та відтягнути ресурси критичної інфраструктури (служб ДСНС, правоохоронних органів, медичних установ) та фактично зупиняти роботу соціальних об’єктів.

Ми вважаємо, що такі діяння можна попередньо кваліфікувати як воєнні злочини за статтею 8 параграф (2) пункт (b) підпункти (ii), (iv), (v), (ix).

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу: [email protected] 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: