Публікація

Жінку викрали, катували і змушували брати кредити. Юристи УГСПЛ допомогли постраждалій виграти суд

Тетяна (ім’я клієнтки змінене) працювала за кордоном, щоб мати можливість прогодувати свою сім’ю. Під час локдауну через пандемію коронавірусу вона вирішила повернутися в Україну до рідних. Поки Тетяна чекала на зупинці автобус, який мав довезти її додому, випила кави з закладу неподалік. До тями вона прийшла вже зв’язаною у чужому будинку. 

Як жінка рятувалася та добивалася справедливості – розповіла Анастасія Площинська, адвокатка ГО «Подільска правова ліга», на базі якої працює громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини у місті Хмельницький. 

Тетяна стала жертвою викрадення та торгівлі людьми – злочину, коли одна людина використовує іншу, щоб отримати гроші для власної вигоди. Жінку тримали в нелюдських умовах: її прив’язували до батареї, їжу давали тільки з підлоги та постійно били. Злочинці змушували її брати на себе онлайн-кредити. Для цього їй доводилося підтверджувати особу. Якщо ж Тетяна цього не робила –  її били. 

Коли банк відмовився оформлювати їй черговий онлайн-кредит та заблокував її рахунок, зловмисники відвезли жінку до відділення банку для відновлення доступу. Мімікою Тетяна показала працівниці банку, що вона знаходиться в біді. Працівниця банку помітила це й охорона викликала поліцію. Здавалося – Тетяна в безпеці. Проте в той же день поліція «передала» її зловмисникам. Після того жінку знову жорстоко побили: їй вибили зуби, позбавили можливості жувати, пошкодили внутрішні органи.

Викрадення. Ілюстративне фото. Джерело: depositphotos.com

Через місяць Тетяні все ж вдалося втекти. У той вечір злочинці сильно напилися й забули її прив’язати. Вона пролізла через маленьку кватирку та дійшла до АЗС, де їй і надали медичну допомогу та викликали поліцію. Тетяна звернулася до кризового центру, проходила там лікування. У суді інтереси жінки представляли юристи ГО «Подільска правова ліга», на базі якої працює громадська приймальня УГСПЛ. З таким запитом до них звернулися колеги з кризового центру: зустріч зі зловмисниками у суді Тетяні була протипоказана через сильні психологічні проблеми.

Після отримання вироку для злочинців у вигляді позбавлення волі, юристи почали підготовку до наступного етапу — компенсації завданої шкоди. Постійні погрози та залякування призвели до погіршення психічного здоров’я жінки, а через тілесні ушкодження вона втратила працездатність. Зараз Тетяна проходить лікування та психотерапію.  

Справа тривала декілька місяців. За цей час адвокати допомогли зібрати докази та звернулися до суду з позовом про компенсацію моральної шкоди. 

«Ми підтримали клієнтку на стадії апеляції та позову про відшкодування. Жінці було важко давати повторно усі пояснення в суді. Спогади повертали її до травматичних подій. Представляти інтереси клієнтки було важче морально: збирати інформацію та дізнаватися більше, які страждання людина пережила», – розповідає Анастасія Площинська, адвокатка.

Як підсумок – на користь клієнтки присудили компенсацію матеріальної шкоди в розмірі 78 520 грн, а також моральної — 110 000 грн. Але компенсацію жінка ще не отримала: зловмисники не мають майна, яке можна було б стягнути. Зараз Тетяні залишається звернутися до суду для визнання недійсним договору позики: це звільнить її від сплати кредитів, які на її ім’я взяли зловмисники.

Злочинці отримали вироки за викрадення, вимагання та завдання тілесних ушкоджень. Розгляд декількох справ триває надалі. У провадженні правоохоронних органів лишається справа, пов’язана з торгівлею людьми.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Люди, які живуть з ВІЛ, можуть звертатися до громадських приймалень Української Гельсінської спілки прав людини за юридичною допомогою.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проєкт «Налагодження механізму юридичного захисту прав осіб, які живуть з ВІЛ/СНІД, які хворіють на ТБ та уразливих до ВІЛ груп населення» в рамках реалізації  проєкту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: