Публікація

Завершився другий рік виконання Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини

8 грудня 2017 року у Міністерстві юстиції відбулися громадські обговорення підготовленого Урядом річного звіту

Під час вступного слова заступник Міністра юстиції Сергій Петухов наголосив на важливості виконання Плану дій і повідомив, що Міністерство юстиції продовжує формувати склад Генерального директорату, який опікуватиметься правами людини. Також він представив вже призначеного керівника цього підрозділу.

IMG_6047

Керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Богдан Крикливенко підкреслив, що Омбудсман не лише продовжує здійснення моніторингу виконання Плану дій разом з представниками громадськості, але й безпосередньо бере участь у виконанні заходів.

Олег Мартиненко, керівник аналітичного напрямку Української Гельсінської спілки з прав людини, зазначив: «Моніторинг виконання Національної стратегії виявив необхідність декількох важливих кроків: внесення змін у саму Стратегію та робочий план її виконання; зміну форм роботи органів влади та громадянського суспільства; розробку простих та об’єктивних індикаторів виконання Стратегії».

У процесі роботи тематичних підгруп активну участь взяли як представники від міністерств, так і неурядових організацій, які надали свої коментарі, зауваження, підтримку у досягненому, показали готовність до співпраці. Крім того, зі своїми доповідями щодо результатів моніторингу виконання Плану дій виступили експерти УГСПЛ.

IMG_6007
Зправа Олег Мартиненко

Так, у тематичній підгрупі «Політичні права» експертка УГСПЛ Ксенія Семьоркіна підкреслила: «Належний рівень імплементації Національної стратегії у сфері прав людини залежить від зацікавленості кожного у забезпеченні прав людини в Україні. Важливо аби всі – виконавці Плану дій, парламент, громадянське суспільство діяли спільно, виробляючи якісні та дієві механізми забезпечення прав людини, використовуючи як інструмент План дій з реалізації Національної стратегії».

Аналітик УГСПЛ Богдан Мойса взяв участь у роботі тематичної підгрупи «Соціальні, економічні та інші права». «Імплементація Національної стратегії у сфері прав людини триває паралельно із формуванням та реалізацією довгострокових рішень в окремих сферах. Ці стратегічні пріоритети можуть доповнювати, дублювати чи суперечити Плану дій, – зазначив експерт. – Під час його доопрацювання слід виходити із того, що, по-перше, усі довгострокові заходи в окремих сферах повинні розглядатись через призму стратегічних пріоритетів у сфері прав людини; по-друге, заходи плану дій повинні спрямовуватись на мінімізацію ризиків забезпечення прав людини, що виникають під час проведення реформ».

Аналізуючи досягнення та пробіли, аналітик УГСПЛ Алла Блага зробила наголос на неприпустимості формального підходу до виконання Національної стратегії та Плану дій, оскільки у звітах, які надійшли від Центральних органів виконавчої влади, інформація стосовно виконання багатьох пунктів Плану була надана не по суті або взагалі відсутня. Один тільки приклад: досі ігноруються законодавчі норми щодо необхідності забезпечення доступності транспорту для людей з інвалідністю. Відповідно, потрібно виконати п. 108 Плану дій та внести зміни до Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування щодо обов’язкового врахування під час конкурсу особливих потреб людей з ураженням органів зору, слуху, опорно-рухового апарату та інших маломобільних груп населення (тематична підгрупа «Попередження і протидія дискримінації, гендерна рівність»).

IMG_6019
Ксенія Семьоркіна, Богдан Мойса та Алла Блага

З доповіддю щодо актуальних питань, пов’язаних із захистом прав заручників і політичних в’язнів (тематична підгрупа «Нові виклики») виступила юрист Центру стратегічних справ УГСПЛ Аліна Павлюк. «План виконання Національної стратегії з прав людини вимагає своєї актуалізації. Він не враховує всього кола проблемних питань в межах самої стратегії та реалії сьогодення, зокрема в аспекті захисту прав заручників і політичних в’язнів та проведення ефективного розслідування», – зазначила вона.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: