Публікація

Застереження від Міжнародної Гельсінської федерації з прав людини

МГФ виражає занепокоєність ситуацією навколо майбутніх виборів в Україні, в Таджикистані, Туркменії і Узбекистані. Представники МХФ вважають, що голосування там “не відповідатиме стандартам свободи і демократії”. Так, в Україні відбувається “зрушення у бік урядової підтримки одного кандидата, пропаганда якого ведеться за рахунок державних фондів. При цьому відносно кандидатів від опозиції використовується тактика залякування і загроз”.

У Туркменії “спостерігається політика асиміляції національних меншин, і лише етнічних туркмен беруть на державну службу”. У Росії, мовиться в доповіді, “представники кавказьких народів, а також циганів останнім часом розглядаються як потенційні терористи”.

За даними експертів МГФ, в Росії мають місце вбивства “журналістів, які займаються чутливими темами”, під час подій в Беслані “російська влада намагалася перешкоджати незалежному висвітленню того, що відбувається”. Крім того, за інформацією МГФ, “за останні чотири роки в Чечні були убиті 13 активістів-правозахисників, щодо інших 141 помічено погане ставлення”.

Згадуються повідомлення про стерилізацію Рома без їх відома у Чехії. Також розглядається питання дискримінації мусульман у країнах Євросоюзу після подій 11 вересня у США, МГФ присвятила минулого місяця об’ємний звіт з цього питання.

У доповіді мовиться, що в цій республіці проводяться незаконні арешти, відомі факти тортур і вбивства, останнім часом ситуація погіршується і в Інгушетії.

Нові регулюючі правила значно змінили ставлення до опозиції в Білорусії, “де серйозно обмежена робота пов’язаних з нею неурядових організацій”, говориться в документі. Все це, на думку МГФ, “відображається на громадянському суспільстві в Білорусії”.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: