Публікація

Закрили провадження: в Торецьку керівництво міської лікарні бореться проти правозахисників ГО «Твоє нове місто»

Ця історія почалася коли ГО «Твоє нове місто», на базі якої працює приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини, моніторили витрачання бюджетних коштів громади міста Торецьк. Під пильне око правозахисників потрапила Центральна міська лікарня. Там знайшли кілька порушень стосовно проведення системи публічних закупівель. Проінформували очільника міста. Але отримали відписки. Тоді громадські активісти звернулись до Антимонопольного комітету та Державної аудиторської служби, які розпочали перевірки лікарні.

Активність ГО «Твоє нове місто», ймовірно, не сподобалась директору лікарні. Чоловік з особистої сторінки в соцмережах поширював неправдиву інформацію про ГО — начебто вони підтримують сепаратистські угруповання, не сплачують податки і порушують законодавство України. Жодних доказів протиправної діяльності чоловік не надав. Правозахисники звернулись до суду з позовом про захист честі, гідності та ділової репутації. 

Позов не зупинив керівництво лікарні. Адвокатка медустанови звернулась до ГО «Твоє нове місто» із запитом про надання копій установчих документів. Правозахисники приймальні ознайомились із запитом і дійшли висновку, що він був оформлений неналежним чином, тому проігнорували його вимоги. Тоді пані адвокат направила заяву до Ради адвокатів Донецької області, в якій просила притягнути до адміністративної відповідальності керівника ГО за несвоєчасне надання відповіді на її запит. Уповноважена особа Ради адвокатів Донецької області склала та направила до суду протокол про адміністративне правопорушення за ст. 212-3 КУпАП ( п.5).

Ознайомившись з протоколом, правозахисники Торецької приймальні дійшли висновку, що і цей документ був оформлений неналежним чином: з порушенням норм матеріального та процесуального права. Представники «Твоє нове місто» оформили ці зауваження і надали їх суду безпосередньо під час розгляду справи.

Суддя, вивчивши всі наявні матеріали справи, виніс рішення про закриття провадження з формулюванням «за відсутністю складу правопорушення». Адвокатка лікарні подала апеляцію та суд рішення попередньої інстанції залишив без змін.

Нагадаємо, Українська Гельсінська спілка з прав людини надає безоплатну правову допомогу через мережу громадських приймалень, які діють по всій Україні.  

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: