Публікація

Задокументовані воєнні злочини впродовж січня 2024: огляд

Українська Гельсінська Спілка з прав людини продовжує документувати злочини РФ проти України. У січні 2024 року статистика зросла на 2467 епізодів і тепер їхня загальна кількість – 42860 з початку повномасштабного вторгнення. Значна частина  задокументованих воєнних злочинів – 9275 пов’язана із людськими втратами або порушеннями прав цивільного населення. 

Впродовж січня 2024 року документатори УГСПЛ внесли до бази даних 2467 воєнних злочинів, скоєних на території України. Це на 376 епізодів більше, ніж було у грудні 2023 року. Найбільший приріст зафіксований у Запорізькій (+723), Херсонській (+457), Харківській (+314), Донецькій (+229), Дніпропетровській (+151), Сумській (+107), Київській (+84), Луганській (+78) та Чернігівській (+75) областях.

За даними документаторів впродовж попереднього місяця від зброїної агресії Росії постраждало 658 цивільних осіб. Найбільше епізодів у Херсонській (155), Дніпропетровській (99), Київській (84), Донецькій (62), Запорізькій (55), Одеській (48), Харківській (48) та Львівській (31) областях.

Огляді задокументованих воєнних злочинів Росії за січень 2024 рік

Загалом з 24 лютого 2022 року втрати чи порушення прав серед цивільного населення в Україні становлять 21,7% (9275) від усіх епізодів (42860)

В січні було поранено 413 осіб. Ця цифра майже вдвічі більша у порівнянні з попереднім місяцем. Також документатори УГСПЛ зафіксували 126 смертей.

Найбільша кількість загиблих та поранених задокументована у Херсонській (31 загиблих, 124 поранених), Донецькій (20 загиблих, 40 поранених), Запорізькій (24 загиблих, 27 поранених), Дніпропетровській (11 загиблих, 88 поранених), Харківській (12 загиблих, 19 поранених), Одеська (7 загиблих, 41 поранених),  Сумській (4 загиблих, 11 поранених) областях. 

За весь період документування загинуло щонайменше 5561 осіб та поранено 11320 осіб. 

Наслідки обстрілу авіабомбами селища Нью-Йорк. Фото: Нацполіція
Наслідки обстрілу авіабомбами селища Нью-Йорк. Фото: Нацполіція

Документатори узагальнили інформацію про ймовірно скоєні міжнародні злочини повномасштабної російсько-української війни на території України, яку зібрали партнерські організації та регіональні громадські приймальні УГСПЛ у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» та завдяки  підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Детальну аналітику щодо жертв серед цивільного населення, руйнувань житлових будинків та цивільних об’єктів через збройну агресію РФ в Україні читайте у Огляді задокументованих воєнних злочинів Росії за січень 2024 рік.

Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише| Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube | Viber 


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: