Публікація

Юристи УГСПЛ допомогли матері загиблого воїна встановити родинні відносини з сином в суді

До приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Покровську звернулась мати військовослужбовця, в якої син зник біля с. Кодема Донецької області. На той час жінка не мала інформації, де знаходиться її син та не отримувала жодних документів ні від Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), ні від військової частини, де він проходив службу. Юрист приймальні допоміг клієнтці скласти заяви для отримання інформації про місцезнаходження її сина. Але жінці довелося в суді встановлювати родинні відносини з рідним сином. Чому – далі в статті.

Артем Безрук, адвокат та координатор приймальні УГСПЛ у Покровську Донецької області

Довести родинні відносини

Після запитів юристів УГСПЛ жінка дізналась, що її син отримав вогнепальне поранення та загинув. Одночасно з цим, для встановлення факту смерті на окупованій території їй були надані всі необхідні документи (акт про настання смерті особи та сповіщення від військової частини). 

Ще під час написання заяви до ТЦК юристи помітили помилку у документах: по-різному написані прізвища матері та сина. Скоріш за все помилка могла виникнути свого часу через неправильний переклад з російської мови на українську. Це ускладнило завдання для юриста, адже у таких випадках перед встановленням факту смерті людини, потрібно спочатку довести родинні відносини. Правозахисники допомогли підготувати необхідний пакет документів та направити відповідну заяву до Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська.  

Наразі суд розглянув всі обставини справи та виніс рішення, яке надає можливість розпочати процес встановлення факту смерті на окупованій території та в подальшому  оформити всі необхідні документи.

Помилки в документах доведеться виправляти в суді

Подібні випадки не поодинокі. В основному вони є наслідком довільного перекладу прізвищ з російської мови, якою за часів СРСР були складені усі правовстановлюючі документи. Через різницю в написанні прізвищ, імен та по батькові виникають ситуації, коли потрібно доводити свою спорідненість з  родичами. Як правило, люди дізнаються про це під час реалізації свого права на спадщину, оформлення пенсії у зв’язку із втратою годувальника, одержання різного виду компенсацій тощо. Навіть різниця в одну літеру спричиняє купу проблем. Виправити це можна, звернувшись до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин.

Ілюстративне фото. Джерело: pixabay.com

В який суд звернутись?

Заява про встановлення факту родинних відносин подається заявником до суду за місцем його проживання. Витрати на судовий збір складають 20% від прожиткового мінімуму: у 2023 році ця сума складає 536.80 грн.

Хто може звернутись до суду:

  • спадкоємці померлої людини, які мають право на спадщину як за законом, так і за заповітом;
  • особи, які мають право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника, і, яким органи пенсійного фонду відмовили в її призначенні через відсутність доказів, що підтверджують родинні відносини;
  • інші особи, якщо встановлення такого факту призведе до виникнення юридичних наслідків для них.

Перелік необхідних документів для подання заяви до суду:

  1. Докази, які підтверджують наявність юридичного факту родинних відносин. Підтвердженням можуть бути: свідоцтво про народження,  сімейні фотографії, ордери на житлове приміщення, особові справи, рішення судів, господарські книжки, виписки з домових книжок, анкети, акти та інші документи, які у собі містять відомості про родинні відносини осіб.
  2. Пояснення свідків: родичів, друзів, знайомих або осіб, які підтверджують родинні відносини.
  3. Довідка органів реєстрації актів цивільного стану про неможливість поновлення втрачених записів, внесення змін і доповнень, виправлень у записах актів цивільного стану.  

Але за словами адвоката та координатора приймальні УГСПЛ у Покровську Артема Безрука, з практики, яку прослідкували в приймальні в таких справах: якщо у заяві прописана причина неможливості звернення до РАЦСу, останні довідки вимагають не всі судді. 

Правозахисники продовжують займатися цією справою, допомагають жінці встановити факт смерті сина та отримати всі необхідні документи.

Матеріал підготували фахівці Покровської приймальні УГСПЛ


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим внаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо в 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ

Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: