Публікація

Які заклади освіти зруйнувала Росія за рік на Дніпропетровщині та Запоріжжі. Аналітика

Не маючи можливості отримати будь-які перемоги на полі бою, окупанти вдаються до воєнних злочинів проти цивільного населення. За даними Міністерства освіти та науки України, станом на 20 січня 2023 року загалом постраждав 3051 заклад освіти, з них 420 були зруйновані повністю. Майже половина – загальноосвітні школи: пошкоджено 1259, повністю зруйновано – 223. 

Мова тут не лише про кількість потрощених й знищених будівель чи стадіонів, ігрових та спортивних майданчиків. Це вкрадені роки шкільного навчання, знищення нормального і повноцінного життя, замах на майбутнє дітей та молоді. Правозахисники Дніпровської та Запорізької приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини проаналізували, як рік повномасштабної війни вплинув на освітню інфраструктуру Дніпропетровщини та Запоріжжя.

Інфографіка з дослідження «Війна та освіта: як рік повномасштабного вторгнення вплинув на українські школи», дослідження проведене аналітичним центром Cedos на замовлення міжнародного благодійного фонду savED за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»

Дніпропетровська область

З 24.02.2022 року зафіксовано 129 випадків руйнувань та пошкоджень будівель закладів освіти. Це школи, вищі навчальні заклади, дитячі садочки та центри, шкільні стадіони, спортивні площадки та дитячі майданчики. Дані злочини було зафіксовано в містах Дніпро, Зеленодольськ, Кривий Ріг, Нікополь, Марганець, селах Григорівка, Березове, Велика Костромка, тощо.

14.07.2022 російські війська навмисно поцілили по населеним пунктам Криворізького району. Вночі під удари потрапили Велика Костромка, вранці – Зеленодольськ.

Агресор бив зі ствольної артилерії. Снаряди влучили в паркову зону та стадіон спортивної школи. А ще вдарили по місцевому ліцею. У корпусі вибило вікна.

15.07.2022 агресор здійснив ракетний удар по місцевій загальноосвітній школі у селищі міського типу Просяна Синельниківського району.

Зруйнована школа в смт Просяна Синельниківського району.
Фото з сайту «Днепр Оперативный»

За попередніми даними, удар був здійснений крилатою ракетою типу «Калібр». Школа зруйнована вщент.

22.07.2023  російські війська обстріляли мирне Апостолове 7 ракетами С-300. Зруйновані три школи. Серед них – Ліцей №1, який лише в 2020 році відкрили після повної реконструкції.

Ліцей №1 в Апостолове: до та після обстрілу
Фото з сайту Gorod.dp.ua – городской сайт Днепра

02.10.2022. Після опівночі ворожий дрон-камікадзе поцілив у будівлю місцевого ліцею у середмісті Кривого Рогу. Внаслідок вибуху було зруйнувано два поверхи, сталася пожежа.

11.10.2022. У ніч на 11 жовтня російські війська обстріляли село Велика Костромка Зеленодольської громади. Двома ракетами поцілили по місцевому ліцею. Через це частина будівлі повністю зруйнована.

Ліцей до обстрілу.
Фото з сайту Великокостромського ліцею Зеленодольської міської ради Дніпропетровської області 
Ліцей після ракетного обстрілу.
Фото зроблені документатором ГО «Правозахисна Група «СІЧ» Юлією Полєхіною.

У літку 2021 року школа була частково відремонтована, відновили покриття даху.

Запорізька область

З 24.02.2022 року було зруйновано або пошкоджено 132 заклади освіти. Це школи, вищі навчальні заклади, дитячі садочки та центри, шкільні стадіони, спортивні та дитячі майданчики. Дані злочини було зафіксовано в містах Гуляйполе, Оріхів, Василівка, Кам’янка, смт Степногірськ, селі Червоне, тощо.

01.03.2022 Російські окупаційні війська обстріляли центр населеного пункту Василівка. Снаряди прилетіли на подвір’я місцевої школи. Внаслідок обстрілу двоє людей отримали тяжкі поранення.

Школа в Василівці, Запорізька область. Фото з сайту Inform.zp.ua – Новости Запорожья

14.04.2022. В Гуляйполі російські військові обстріляли спеціалізовану загальноосвітню школу. Люди не постраждали, хоча в приміщенні школи жителі мікрорайону «Спартак» ховаються від обстрілів. В цей час в укритті людей не було. У мирний час, в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України за рахунок Європейського інвестиційного банку, в школі тривали ремонтні роботи, щоб створити сучасні умови для навчання дітей. Тепер це руїни.

Зруйнована школа в Гуляйполі. Фото з сайту Depo.Запорожье

26.04.2022 В Запорізькій області, в селі Червоне (недалеко від Гуляйполя), російські військові зруйнували школу. Вибиті вікна, зруйнований вхід.

Зруйнована школа в с. Червоне Гуляйпільського району. Фото з сайту Горсовет

10.06.2022 У дитячий садок, розташований у смт Степногірськ Василівського району Запорізької області, поцілила ракета російських загарбників. Осколками ворожої ракети вибило близько ста вікон, пошкодило стіни та меблі.

Дитячий садочок в смт Степногірськ після ворожого обстрілу ракетами. Фото з сайту Запорізької ОДА

28.10.2022 нещодавно відремонтована школа у Кам’янці (Більмаку) Запорізької області пограбована російськими окупантами. Двері відчинені, скрізь безлад. Російські військові навіть зняли та вивезли вікна.

Пограбована й понівечена школа у Кам’янці.
Фото з Телеграм каналу 1ПЕРШИЙ Запорізький

01.03.2023. Вкотре внаслідок ворожих обстрілів було пошкоджено територію місцевої школи м. Оріхів. Прямим влученням пошкоджено стіни спортивної зали установи. На щастя, завдяки запровадженню дистанційного навчання, постраждалих не було.

Наслідки обстрілу навчального закладу міста Оріхів від 21.05.2022. Фото: Суспільне Запоріжжя

За словами заступниці міського голови Оріхова Світлани Мандрич, станом на початок квітня у місті зруйновані вже всі школи. Школа, яку було зруйновано 3 квітня, входила до 100 найкращих шкіл України, вона побудована була в 1961 році. «Це була остання школа, якій вдалося дещо вціліти, а зараз її більше немає», – зазначила посадовиця.

Школа в м. Оріхів Пологівського району після ракетного обстрілу 01.03.2023 р. Фото з Телеграм каналу Юрій Малашко/Запорізька обласна ВЦА 
Зруйновано останню школу у місті Оріхів Запорізької області. Фото: Суспільне Запоріжжя 

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим внаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо в 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: